3 + 1 rossz szokás, amivel elrontod a fogyókúrát

Forrás: Shutterstock -
diéta fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindenféle tájékozódás nélkül belevágnak egy tarthatatlan fogyókúrába, aztán néhány hét után jönnek is a nehézségek. Érdemes alaposan körbejárni a témát, és a legfőbb pontokat mindenképpen betartani. Íme, néhány szempont, amin könnyen elcsúszhat a fogyókúra!
  • Mindent túl gyorsan akarsz

Gondolj bele, hogy a súlyfelesleg sem egyik napról a másikra jött fel rád, és fordított helyzetben sem várhatsz csodát. Nem napok és hetek, inkább hónapok, évek kérdése a fogyókúra sikeressége. A túlságosan gyors tempó ráadásul nagyon sok rossz döntésbe kényszeríthet bele, mert ha mondjuk koplalni kezdesz, hogy hamarabb fogyjál, vagy a semmiből iszonyatos tempóban kezdesz el edzeni, azzal nagyon hamar kiégeted a szervezetedet. Több rosszat okozol vele, mint hinnéd.

Nem napok és hetek, inkább hónapok, évek kérdése a fogyókúra sikeressége Forrás: Shutterstock
  • Egyoldalú étrendet folytatsz

Megosztó információkat lehet találni az interneten arról, hogy milyen étrend megfelelő a fogyáshoz vagy már éppen az erősödéshez, izomépítéshez. Azonban csak egyetlen jó út van, mégpedig a kiegyensúlyozott táplálkozás, a változatos étrend. Ha minden nap csirkehúst eszel rizzsel és brokkolival, egy hét után a fenébe fogod kívánni az egész diétát. De ha változatosan étkezel, sokféle húst és még annál is többféle zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest és gabonát fogyasztasz, azzal egy hosszú távon is tartható étrendet tudsz kialakítani. A szervezeted ráadásul mindenféle vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot megkaphat, így nemcsak egészséges leszel, de lesz erőd, energiád, amit akár a sportban is kamatoztatni tudsz.

  • Túl hamar feladod

Ha a kitartás és a türelem nem éppen a legfontosabb erényeid, akkor már az elején érdemes felvértezned magad, és tudatosan figyelni arra, hogy ne add fel az első nehézségnél. Ha az első alkalmakkor kényelmetlenül érzed magad az edzőteremben, és legszívesebben hazamennél a biztonságot nyújtó otthonodba, vagy ha a sütés-főzés kezdetben sikertelenségekkel jár, akkor se add fel. Hidd el, hogy csak az első lépések nehezek.

Az elején érdemes felvértezned magad, és tudatosan figyelni arra, hogy ne add fel az első nehézségnél Forrás: Shutterstock
  • Csak fogyókúraként gondolsz rá

Talán az egyik legfontosabb pont, ami lényegében minden mást is tartalmaz, az az, hogy a fogyókúrára inkább életmódváltásként kell tekinteni. Az életmódváltás valóban egy minőségi változást jelent az életedben, nemcsak arról szól, hogy le akarsz fogyni valahány kilót, hanem azt is, hogy egészséges, energikus, de főleg elégedett és boldog ember akarsz lenni. Ebben az esetben mindig a józan ész, az arany középút diktál, mind az étkezés, mint az edzés kapcsán. A kulcsszó a kiegyensúlyozottság.

A túlsúlyt és a depressziót is leküzdötte, fitneszversenyre készül a fiatal anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190213-kalee-adkins-57-kilot-fogyott-es-fitneszmodell-versenyre-keszul.htmlKalee Adkins gyerekként is túlsúlyos volt, és ahogy tinédzserként diétázni kezdett, csak még rosszabb lett a helyzet. Végül depresszióssá vált, és az ördögi körből nem tudott szabadulni. A kislánya ébresztette rá, hogy változtatnia kell az életén. Ismerd meg Kalee történetét! Ez Zsír!Origo50 évesen is bomba nő: így edz Jennifer Anistonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190206-jennifer-aniston-50-evesen-is-bomabno-igy-edz.htmlMa ünnepli 50. születésnapját Jennifer Aniston, aki nemcsak a munkássága miatt lehet példakép, de azért is, mert rendkívül tudatosan él: soha nem téveszti szem elől, hogy az egészség a legfontosabb kincsünk, amire vigyázni kell. Nem csoda, hogy ma is bomba formában van a Jóbarátokból megismert színésznő. Ez Zsír!--Meleg smoothie-k hideg napokra: csokis és banános receptekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190130-meleg-smoothiek-hideg-napokra.htmlA smoothie-ról egy gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, üdítő nyári ital jut eszünkbe, pedig a télies verziókat is érdemes kipróbálni. Indíthatjuk a napot egy csokis-zabos vagy egy banános-datolyás itallal, amely a megszokott smoothie-hoz hasonlóan egészséges, bővelkedik fontos tápanyagokban, és nagyon finom is. Ez Zsír!Origo5 szabály, amit soha ne szegj meg, ha fogyni akarszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190206-ezeket-a-szabalyokat-soha-ne-szegd-meg-ha-fogyni-akarsz.htmlAki diétába kezd, bizony szembesülhet azzal, hogy valamiért nem működik a fogyás, nem úgy halad az életmódváltás, ahogy ő elvárná. Több hiba is csúszhat a dologba, de van néhány tényleg kőbe vésett szabály, amelyet soha nem szabad megszegni, ha komolyan gondoljuk a változást. Ez Zsír!OrigoÖngyilkos akart lenni, a sport végül megmentette az egykor 162 kilós férfi életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190125-86-kilot-fogyott-es-180-fokos-fordulatot-vett-noah-kingery-elete.htmlNoah Kingery 162 kilósan már gondolni sem merte, hogy valaha is boldog lesz. Két komoly tragédia és trauma kellett ahhoz, hogy az élete teljes fordulatot vegyen. Ismerd meg Noah történetét! Ez Zsír!OrigoCsak 10 perc a feszes és kerek popsiérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190131-10-perc-a-feszes-es-kerek-popsiert.htmlHa csak napi 10 percet rá tudsz szánni arra, hogy formába hozd magad, már azzal is szép eredményeket érhetsz el. A következő gyakorlatsor a feszes és kerek popsiról szól! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.