Ez az igazság az édesburgonya és a fogyás kapcsolatáról

Forrás: Shutterstock -
diéta fogyás batáta édesburgonya szénhidrát fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sportolók és az egészséges életet élők előszeretettel választják a krumpli pótlékaként. Íze kissé édeskés, éppen ezért házi csipszként is fogyasztják, ha némi cukorpótlékra vágynának. A fogyókúrázók körében is népszerű zöldségféle, de mégis miért hiszik azt, hogy segít a fogyásban? Kiderítettük!

Az édesburgonya, azaz batáta, nevével ellentétben nem rokona a burgonyának. A Közép-Amerikában őshonos növényt Kolumbusz Kristóf hozta be Európába.

Egészséges színes gumók és sokrétű felhasználás

Az édesburgonya tele van A-, B-, B6-, C- és E-vitaminnal, gazdag káliumban és mangánban, továbbá alacsony a koleszterin- és zsírtartalma. A nálunk megszokott sárgás-narancsos színűtől eltérő is lehet a gumó húsa: fehér, lila, vörös, de akár rózsaszín is.

Elsősorban köretként fogyasztjuk, sütve különböző szószokkal lehet tálalni Forrás: Shutterstock

Elsősorban köretként fogyasztjuk – süthetjük, grillezhetjük, főzhetjük –, de készülhet belőle liszt, keményítő és szeszes ital is.

Az édesburgonya nem csodaszer, csupán egy keményítőtartalmú, egészséges szénhidrát.

A fogyás elősegítése nem abban rejlik, hogy minden szénhidrátot megvonunk magunktól – amit nem is igen tudunk megtenni, vagy ha mégis minimálisra csökkentjük, a szervezetünk normális működését veszélyeztetjük. Ilyenkor elsősorban az egészséges szénhidrátforrások bevitelére kell törekedni, továbbá a GI és a GT értékük alapján érdemes megválogatni őket. Ennek lényegéről korábban már részletesen írtunk.

Az édesburgonya tele van A-, B-, B6-, C- és E-vitaminnal, gazdag káliumban és mangánban Forrás: Shutterstock

Az sem mellékes, hogy mennyire gazdag rostban, ami csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az emésztést és kordában tartja a vércukorszintet. E tekintetben pedig az édesburgonya kiváló választás. A batátának ráadásul igen alacsony a kalória- és magas a víztartalma – ami szintén segíthet elnyomni az éhségérzetet.

Természetesen az édesburgonya csak akkor segít a fogyókúrában/testsúly megtartásban, ha elkészítésekor odafigyelsz a többi hozzávalóra is.

Tejfölös, szalonnás feltéttel, bő olajban kisütve, édes pitébe téve természetesen „egészségtelenebb” és hizlalóbb étel lesz belőle.

Indítsd a napot édesburgonyás reggelivel: receptek

Érdemes kísérletezni az édesburgonyával, mert nemcsak köretként, hanem reggeliként, főételként és desszertként is remek fogásokat lehet készíteni belőle. A reggelibe azért jó belecsempészni, mert a különleges íz mellett az alacsony glikémiás terhelése miatt roppant egészséges is. Olvasd tovább!

Tehát elmondható, hogy az édesburgonya rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú zöldség, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy a tartós diétát folytatók és az időszakos fogyókúrázók körében méltán népszerű lehessen, akár köretként, akár főételként, akár nassolnivalóként fogyasztják.

Leleplezzük a reggeli szerepét a fogyásban http://www.life.hu/ez-zsir/20190212-leleplezzuk-a-reggeli-szerepet-a-fogyokuraban-fogyasban.htmlA dietetikusok évek óta azt hangoztatják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, főként, ha az ember célja a fogyás. Állítják, hogy ezzel az étkezéssel megelőzhető többek között, hogy a nap folyamán „szemetet” együnk. Nos, a Men's Health oldalán megjelent tanulmány ezt most megcáfolni látszik. Ez Zsír!Origo7 összetett szénhidrát, melyek segítik a fogyást http://www.life.hu/ez-zsir/20180803-7-szenhidrat-amik-egeszsegesek-a-fogyast-dietat-is-segitik.htmlSokan a szénhidrátokat egy az egyben a fehér cukorral azonosítják, melytől minden diétázó és alakját formáló ember tartózkodni szeretne. Korábban már összeszedtük a szénhidrátokat érintő tévhiteket, végigolvasva te is meggyőződhetsz arról, hogy nem kell mintől félni. Nem szabad – és nem is igazán lehet – kiiktatni az étrendből, törekedj hát arra, hogy minél hasznosabb szénhidrátforrásokat tégy a tányérodra. Ebben segítünk most. Ez Zsír!OrigoZsírosak, olajosak, mégis szuper egészségesek http://www.life.hu/ez-zsir/20181203-zsirosak-olajosak-megis-szuper-egeszseges-etelek.htmlAz olajoktól és a zsíroktól minden fogyókúrázó és alakformáló próbál tartózkodni. Fontos azonban megérteni, hogy a jótékony zsírok nélkül nem lehetünk egészségesek. A következőkben mutatunk pár olyan forrást, amelyek bár igen gazdagok az előbb felsoroltakban, mégis szinte elengedhetetlenek, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni. Ez Zsír!OrigoNégy, itthon kevésbé ismert gabonaféle az egészség oltárán http://www.life.hu/ez-zsir/20181125-4-gabonafele-melyek-rengeteget-tehetnek-az-egeszsegert-es-a-fogyasert.htmlTörj ki a zab és a rozs bűvköréből! Az egészség és a fogyás érdekében sokkal több zöldséget kell ennünk, de ez nem feltétlenül jelenti kizárólag a rizs és a vibrálóan színes növények töménytelen mennyiségű fogyasztását. Most mutatunk négy olyan, itthon kevésbé ismert gabonafélét, amelyekkel egyrészt változatosabbá teheted az étkezésedet, másrészt pedig jót teszel a szervezeteddel. Ez Zsír!OrigoA jojóeffektus előrébb hozhatja a halálodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181008-a-jojo-effektus-jojo-dieta-szivrohamhoz-halalhoz-vezethet.htmlEgy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ez Zsír!OrigoHihetetlen, de ezek az ételek több fehérjét tartalmaznak, mint a tojás http://www.life.hu/ez-zsir/20180923-7-etel-ami-tobb-feherjet-tartalmaz-mint-a-tojas.htmlA tojás rendkívül népszerű fehérjeforrás, és számos verzióban építhető be a napi étkezésbe: főtt, sült, lágy formáját a legkülönfélébb ételekhez adhatjuk hozzá. Egy 50-54 grammos átlagos méretű tojás 75-80 kalóriát, 6 gramm fehérjét és 13 esszenciális vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz. Azonban a szakértők csupán napi két darab tojás fogyasztását javasolják. Mit együnk tehát, ha fontos számunkra a magas fehérjebevitel? Mutatjuk! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.