Rövidebb ideig élhetünk, ha túl sok fehérjét fogyasztunk

Forrás: Shutterstock -
élet diéta fogyás fehérje étrend szénhidrát fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tesz jót a szervezetnek a magas fehérjetartalmú étrend – állapították meg ausztrál kutatók. Azt is kimutatták, hogy bár sokan kárhoztatják a szénhidrátokat, mégis elengedhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. 

A túlzott fehérjefogyasztás megrövidítheti az életünket – derül ki Christopher Proud, a South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) kutatóintézet táplálkozástudományi és anyagcsere-kutatójának legfrissebb tanulmányából, melyet a HVG szemlézett.

Kimutatta, hogy a sejten belüli proteinszintézist felgyorsítja a sok fehérje, és minél gyorsabb a folyamat, annál több a hiba.

A túl sok fehérje nem tesz jót Forrás: Shutterstock

Gilisztákon és ecetmuslicákon végeztek kísérleteket, az eredmények pedig az emberekre is alkalmazhatók. Összefüggést fedeztek fel a hosszú élet és az alacsony fehérje, magas szénhidráttartalmú étrend között, különösen az agy egészségére nézve.

"A szénhidrátokról elég sok rosszat írnak, különösen ha a fogyásról van szó, de a kulcs az egyensúly, és a jó és rossz szénhidrátok közötti különbség ismerete" – idézi a portál a tanulmány szerzőjét.

A magas rosttartalmú szénhidrátok, mint például a zöldségek, gyümölcsök, feldolgozatlan gabonafélék, magvak fogyasztása nagyon egészséges.

Indítsd a napodat jógával! 10 perces gyakorlatsor a reggeli flow-érthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190222-10-perces-reggeli-joga-gyakorlatsor.htmlHa még nem mozogsz otthonosan a jóga világában, és még csak nem is hallottál a napüdvözletről, akkor kezdd például ezzel a videóval, ahol lépésről lépésre láthatod, hogyan kell kivitelezned a gyakorlatokat. Ez Zsír!OrigoTévhit, hogy lefekvés előtt két órával már nem ajánlott ennihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190221-tevhit-hogy-lefekves-elott-ket-oraval-mar-nem-ajanlott-enni.htmlKiderült, hogy az elalvás előtti órákban sem kell koplalnunk, ha fogyni szeretnénk. Ez Zsír!OrigoCukkiniszusi: egy szuper zöldséges nassolnivalóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190220-cukkini-sushi-egy-szuper-zoldseges-nassolnivalo.htmlKöretként, de önmagában, nassolnivalóként is készítheted ezt a cukkiniszusit. Akár egy jó film mellé is szuper ropogtatnivaló lesz. Próbáld ki! Ez Zsír!OrigoEmily Atack színésznő visszavágott a fanyalgóknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190222-emily-atack-szineszno-visszavagott-a-fanyalgoknak.htmlA Brit Awardsra indult egy magasan felsliccelt ruhában Emily Atack színésznő. A közösségi médiában azonban nem aratott osztatlan sikert, sokan kövérnek nevezték. Ő azonban nem hagyta magát. Ez Zsír!--Így csillapítsd a cukoréhségedet a diéta alatthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190221-igy-csillapitsd-a-cukorehsegedet-dieta-alatt.htmlSokaknak az a legnehezebb a diétában, hogy le kell mondani az édes élvezetekről. Pedig lemondásra nem is kell gondolni, sokkal inkább arról van szó, hogy az édes ízeket is tudatosan kell beiktatni az étrendbe. Megmutatjuk, hogyan. Ez Zsír!OrigoLaky Zsuzsi 10 évvel ezelőtti fotót posztolt: fantasztikusan néz ki rajtahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190221-laky-zsuzsi-10-evvel-ezelotti-fotot-posztolt-fantasztikusan-nez-ki-rajta.htmlLaky Zsuzsi egy tíz évvel ezelőtti fotót töltött fel a közösségi oldalára. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.