Nem új dolog a sós-édes nyalánkságok iránt érzett függőségünk

Forrás: Shutterstock -
finomság nassolás édes-sós édesség édes sós függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben imádjuk az egyszerre  édes és sós édességeket. De vajon miért okoz akkora örömöt például a csokiba mártott ropi vagy a sós mogyorós nyalánkság?

A nassolás szerelmesei általában különösen azokért a finomságokért rajonganak, amelyek egyszerre édesek és sósak. De vajon mi a titkuk ezeknek?

A Ripost cikke szerint egy kutatás bebizonyította, hogy az édes-sós finomságokért való rajongásunk nem új keletű dolog. A cikk szerint már az ókori Közel-Keleten és a középkori Európában is népszerűek voltak. A húsokat is gyakran fűszerezték édeskés fűszerekkel, például fahéjjal vagy szegfűszeggel, de akár gyümölcsökkel, aszalványokkal együtt is sütötték őket.

A sós karamell is nagy kedvenc lehet Forrás: Shutterstock

Az édes ízekhez már kisbabakorban vonzódunk, hiszen az anyatej is édeskés ízű. A sós íz 4 hónapos korunk körül léphet be az étkezésbe. Egyes kutatók szerint azért, mert ezekben találhatjuk meg a megfelelő ásványi anyagokat, például a nátriumot.

Ezenkívül meg kell említenünk, hogy kis só az édes ízeket is jobban hangsúlyozza, olyan aromákat szabadít fel, amelyeket a nélkül nem éreznénk. Így imádhatjuk például annyira a sós karamellát vagy a tengeri sóval fűszerezett csokoládét.

Szuper otthoni kardióedzés, ha nem szeretsz futni – videóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190310-otthoni-kardio-edzes-ha-nem-szeretsz-futni-video.htmlKétféle ember létezik, aki szeret futni, és aki nem. Azt nehéz lenne elvitatni a futástól, hogy az egyik legjobb kardiógyakorlat, ugyanakkor nem szabad abba az önámításba esnünk, hogy csak ez áll rendelkezésünkre. Ez Zsír!OrigoBerki Mazsi kipróbálja magát igazi bokszolókénthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190312-berki-mazsi-kiprobalja-magat-igazi-boxolokent.htmlBerki Mazsi keményen készül, hogy ősztől kipróbálja magát a ringben. Ez Zsír!Origo70 kilót fogyott 9 hónap alatt: így győzte le a depressziójáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190311-ben-pamment-70-kilot-fogyott-9-honap-alatt-igy-csinalta-eletmodvaltas.htmlBen Pamment élete 9 hónap alatt vett 180 fokos fordulatot. Ennyi idő alatt szabadult meg 71 kilótól, és a mentális egészsége is helyrejött. A szorongó és depressziós fiú néhány hónap alatt változott életigenlő és pozitív személyiséggé. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!OrigoÍgy lett a zsírsertésből világsztárhttp://www.life.hu/ez-zsir/hirdetes/20190311-hus-sertes.htmlMi az? Húsa márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, lágy textúrájú. Ázsiától az USA-ig világhírű éttermek étlapján szerepel és a sztárséfek egyik kedvelt alapanyaga. Kitalálták már? Ez a mangalica, amely az ínyencek egyik kedvenc eledele, noha néhány évtizede az utolsó pillanatban mentették meg a kipusztulástól. Nem csoda, hogy ez a népszerű és ízletes sertésfajta az Agrármarketing Centrum tavaszi, „Egyél jót! – A mangalicahús különleges” kampányának főszereplője.HirdetésVV Seherezádé diétájától lett rosszul egy nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190310-vv-seherezade-dietajatol-lett-rosszul-egy-no.htmlRosszul lett VV Seherezádé diétájától egy fogyni vágyó hölgy. Most vissza szeretné kapni a diétacsomag árát. Ez Zsír!--Kezdő életmódváltó vagy? Ez a 15 perces kardióedzés neked szólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190307-15-perces-kardioedzes-kezdoknek.htmlKezdő életmódváltóként és fogyókúrázóként rengeteg új dologgal szembesül az ember. Egyrészt helyre kell tenni az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdéseket, másrészt pedig itt az edzés, a sport, amibe szintén elengedhetetlen belevágni, ha fittek, feszesek, egészségesek akarunk lenni. Ha nem tudod, hogy indulj el, akkor ezt a 15 perces kardiót neked találták ki! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.