Minden, amit az SMR hengerről tudni kell

Forrás: Shutterstock -
SMR henger masszázs bemelegítés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az SMR, azaz Self Myofascial Release henger egy önmasszírozó eszköz neve. Az SMR kiválóan használható a bemelegítés és a levezetés fázisaiban, illetve kifejezetten ajánlatos ülőmunkát végzőknek. Garantáljuk, hogy ha egyszer kipróbáltad, az egyik kedvenc eszközöd lesz. Használata nemcsak kellemes, de rengeteg pozitív hatással is bír.
  • Ha ülőmunkát végzel

A rendszertelen mozgás és az ülőmunka következménye a merev és megrövidült izomzat. Ha pedig ezzel nem foglalkozunk, az komoly következményekhez vezethet, olyan degeneratív folyamatok kialakulásához, mint a porckopás, porckorongsérv és a meszesedés. A tartósan feszes, merev izmokat az SMR hengerrel kiválóan át tudjuk mozgatni, el tudjuk lazítani, és meg tudjuk nyújtani. Tényleg olyan, mintha egy masszőr dolgozna rajtunk, és lazítaná fel a letapadt izompólyákat. A krónikus feszesség kialakulását napi 10-15 perces hengerezéssel meg tudjuk előzni. Ideális esetben ez persze csak kiegészítő gyakorlat, hiszen testmozgás nélkül soha nem lesznek erősek a testünket tartó izmok.

A tartósan feszes, merev izmokat az SMR hengerrel kiválóan át tudjuk mozgatni Forrás: Shutterstock
  • Ha rendszeresen sportolsz

Ha rendszeresen sportolsz, sokkal hatékonyabbá teheted az edzésedet, ha bemelegítéskor és levezetéskor használod az SMR hengert. A bemelegítéskor azért fontos a henger, mert javítja a test vérellátását, a koordinációt, csökkenti az izmok feszességét, így csökkenti a sérülésveszélyt, illetve növeli a mozgástartományt, ami hatékonyabb edzést eredményez. A levezetéskor leginkább azt a hatását élvezhetjük ki, hogy az izmokat átmossa friss vérrel, azaz friss oxigénnel, így sokkal gyorsabb a regenerálódás.

  • Így működik

Az SMR hengerre saját testsúlyunkkal terhelünk rá, és az átmozgatni kívánt részen előre-hátra, illetve jobbra-balra végzünk lassú mozgást. Ahol éppen ránehezedünk a hengerre, ott egy pillanatra megszűnik a vérellátás. Ahogy továbbgurulunk, akkor pedig újra beáramlik a vér, és mintegy átmossa azt a területet, megtisztítja a salakanyagoktól, így fellazulnak az izomrostok.

Íme, egy teljes testes átmozgatás SMR-rel:

Két év alatt fogyott le a 242 kilós férfi: megváltozott az egész életehttp://www.life.hu/ez-zsir/20190405-dustin-hall-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár a születési súlya sem volt átlagos, mindig is ő volt a „nagydarab srác”. Dustin Hallnak azonban volt akaratereje kilépni a skatulyából, amikor pedig elhatározta magát, végig is vitte az életmódváltást. Ismerd meg Dustin történetét! Ez Zsír!OrigoVariációk guggolásra – ha tökéletes popsira vágyszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190405-variaciok-guggolasra-ha-tokeletes-popsira-vagysz.htmlMinden nő álma – persze a lapos has mellett – az igazán formás popsi. Ezt pedig nem is olyan nehéz elérni, mint gondolnád. Napi 5 perces gyakorlatsorral is közelebb kerülhetsz a tökéletes formához. Ez Zsír!Origo5 + 1 ok, hogy mindennap smoothie-val indítsd a reggelthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190404-mindennap-smoothieval-inditsd-a-reggelt.htmlNemcsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető a reggeli turmix, de rendkívül egészséges is. Íme, 5 + 1 ok, hogy miért indítsd minden egyes napodat smoothie-val! Ez Zsír!OrigoPlank – egy egyszerű, de annál nagyszerűbb gyakorlathttp://www.life.hu/ez-zsir/20190403-plank-gyakorlat-erre-jo.htmlEgyszerű, mégis hatékony – ki ne szeretné ezt a párosítást? A plank gyakorlata éppen ilyen! Most eláruljuk, milyen jótékony hatásai vannak, és hogyan kell helyesen kivitelezni. Ez Zsír!OrigoFalási rohamokkal küzdött, ma már imádja az életét az egykor 110 kilós lányhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190401-randi-vasquez-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlA 27 éves Randi Vasquez sokféle diétát kipróbált fiatalabb korában, de az evési rohamok mindig felülkerekedtek rajta. Az igazi változás és áttörés akkor jött, amikor 2015-ben megismerkedett a BBG módszerrel, amely óriási lendületet és motivációt adott neki. Ismerd meg a fiatal lány történetét! Ez Zsír!OrigoKalóriaégetés 10 perc alatt: ezt a gyakorlatsort próbáld ki!http://www.life.hu/ez-zsir/20190322-kaloriaegetes-10-perc-alatt-video.htmlHa te is sokat hallottad már, hogy 10 perce mindenkinek van mozogni, de eddig fogalmad sem volt róla, hogy mi férhet bele ennyi időbe, akkor most mutatjuk a megoldást, mától pedig neki is állhatsz a 10 perces edzéseknek. Hajrá! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.