5 húsvéti étel, ami rendkívül egészséges

húsvét egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb ünnep, amelynek a középpontjában valójában a nagy családi étkezések állnak. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, nagyon is jó, hogy az étkezések így összehozzák a szeretteket. Egyedül a mértéktelen fogyasztásra kell odafigyelni, na és persze arra, hogy minél egészségesebb fogások kerüljenek az asztalra. Szerencsére sok húsvéti étel kifejezetten jótékonyan hat a szervezetünkre. 
  • tojás

A húsvét igazi sztárja a tojás. 18-féle aminosavat tartalmaz, amelyből 9 esszenciális. Igazi vitaminbomba (A-, D-, E-, B1-, B2-, B5-/pantoténsav, B6-, B9-/folsav, B12-vitamin), de mikroelemekben is rendkívül gazdag (vas, cink, téz, magnézium, szelén, kálcium, foszfor, kálium). Korábban részletesen írtunk arról, hogy melyik az a tojás, amelyiket nagy ívben el kell kerülni, és milyet kell keresni, ami valóban jótékony hatású.

A tojás 18-féle aminosavat tartalmaz, amelyből 9 esszenciális Forrás: Shutterstock
  • sonka

Ahogy a tojásból, úgy a húsból is érdemes a háztájit, a kistermelőit választani. Ezeknek sokkal magasabb a tápanyagtartalma, sokkal egészségesebb a húsa és a zsírja is. A sonka hagyományosan sertésből készül. A húsának magas a B-vitamin-tartalma, de sokféle ásványi anyagot, káliumot, kalciumot, nátriumot, cinket és vasat is tartalmaz. A zsírjától sokan félnek, pedig mértékkel fogyasztva az is egészséges, sőt, fontos a szervezet számára.

A sonkának magas a B-vitamin-tartalma, de sokféle ásványi anyagot is tartalmaz Forrás: Shutterstock
  • retek

A kalács, a sonka, a tojás szentháromsága mellé érdemes friss zöldségeket is beiktatni a húsvéti menübe. Kiváló választás például a retek, legyen szó bármelyik fajtájáról. Mindegyikre igaz ugyanis, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz, vizet és rostot viszont rengeteget, így segíti, felpörgeti az emésztést. Vízhajtó, májtisztító hatású. Igencsak gazdag C-vitaminban, és vasat, illetve a vas felszívódásához fontos folsavat is tartalmaz.

A retek kevés kalóriát tartalmaz, vizet és rostot viszont rengeteget Forrás: Shutterstock
  • torma

A torma sok C-vitamint tartalmaz, de ásványi anyagokban is gazdag. Vízhajtó hatású, így fogyókúrázóknak is ajánlott. Mivel légtisztító hatású és gyulladáscsökkentőként is ismert, légúti betegségek, de torokfájás esetén is alkamazható.

A torma rengeteg C-vitamint tartalmaz, de ásványi anyagokban is gazdag Forrás: Shutterstock
  • medvehagyma

Attól függően, hogy mikorra esik húsvét, kerülhet újhagyma vagy medvehagyma az ünnepi asztalra. Idén még lehetőségünk van az utóbbit is választani. A medvehagyma tisztító hatású, ráadásul a fokhagymánál is hatékonyabb vírus- és baktériumölő. Fokozza a bélrendszer működését, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig a szervezet ellenállóképességét növeli.

A medvehagyma tisztító hatású, ráadásul a fokhagymánál is hatékonyabb vírus- és baktériumölő Forrás: Shutterstock
90 kilót adott le – egy durva baleset döbbentette rá, hogy életmódot kell váltaniahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190411-kyle-brown-latham-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlKyle Brown-Latham legrosszabb időszakában 185 kiló volt. Egy súlyos balesetnek kellett történnie, hogy rájöjjön: változtatnia kell az életén. A baleset okozta fájdalmak az egész életmódváltását végigkísérték, de ennek ellenére is kitartott, és elérte a célját. Ismerd meg Kyle történetét! Ez Zsír!OrigoNincs ennél izzasztóbb 5 perc: próbáld ki a plank kihívásthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190412-5-perces-plank-kihivas.htmlA plank gyakorlatról ódákat lehet zengeni, annyira hatékony, és annyira sok jótékony hatása van. Következzen most egy 5 perces kihívás, amely garantáltan megizzaszt. Ez Zsír!OrigoMennyei salátaöntetek, hogy soha ne váljanak unalmassá a zöldségekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190410-mennyei-salataontetek-hogy-soha-ne-valjanak-unalmassa-a-zoldsegek-receptek.htmlA saláta kétségtelenül az egyik legegészségesebb fogás, hiszen tele van zöldségekkel, vagyis kiváló ásványianyag-, vitamin- és rostforrás. Már csak arra kell odafigyelni, hogy a rejtett kalóriatartalom ne rontsa le ezt a jó kis összképet. Ez Zsír!OrigoMinden, amit az SMR hengerről tudni kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190408-smr-henger-mire-es-miert-jo.htmlAz SMR, azaz Self Myofascial Release henger egy önmasszírozó eszköz neve. Az SMR kiválóan használható a bemelegítés és a levezetés fázisaiban, illetve kifejezetten ajánlatos ülőmunkát végzőknek. Garantáljuk, hogy ha egyszer kipróbáltad, az egyik kedvenc eszközöd lesz. Használata nemcsak kellemes, de rengeteg pozitív hatással is bír. Ez Zsír!OrigoFalási rohamokkal küzdött, ma már imádja az életét az egykor 110 kilós lányhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190401-randi-vasquez-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlA 27 éves Randi Vasquez sokféle diétát kipróbált fiatalabb korában, de az evési rohamok mindig felülkerekedtek rajta. Az igazi változás és áttörés akkor jött, amikor 2015-ben megismerkedett a BBG módszerrel, amely óriási lendületet és motivációt adott neki. Ismerd meg a fiatal lány történetét! Ez Zsír!Origo5 + 1 ok, hogy mindennap smoothie-val indítsd a reggelthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190404-mindennap-smoothieval-inditsd-a-reggelt.htmlNemcsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető a reggeli turmix, de rendkívül egészséges is. Íme, 5 + 1 ok, hogy miért indítsd minden egyes napodat smoothie-val! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.