5 húsvéti étel, ami rendkívül egészséges

húsvét egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb ünnep, amelynek a középpontjában valójában a nagy családi étkezések állnak. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, nagyon is jó, hogy az étkezések így összehozzák a szeretteket. Egyedül a mértéktelen fogyasztásra kell odafigyelni, na és persze arra, hogy minél egészségesebb fogások kerüljenek az asztalra. Szerencsére sok húsvéti étel kifejezetten jótékonyan hat a szervezetünkre. 
  • tojás

A húsvét igazi sztárja a tojás. 18-féle aminosavat tartalmaz, amelyből 9 esszenciális. Igazi vitaminbomba (A-, D-, E-, B1-, B2-, B5-/pantoténsav, B6-, B9-/folsav, B12-vitamin), de mikroelemekben is rendkívül gazdag (vas, cink, téz, magnézium, szelén, kálcium, foszfor, kálium). Korábban részletesen írtunk arról, hogy melyik az a tojás, amelyiket nagy ívben el kell kerülni, és milyet kell keresni, ami valóban jótékony hatású.

A tojás 18-féle aminosavat tartalmaz, amelyből 9 esszenciális Forrás: Shutterstock
  • sonka

Ahogy a tojásból, úgy a húsból is érdemes a háztájit, a kistermelőit választani. Ezeknek sokkal magasabb a tápanyagtartalma, sokkal egészségesebb a húsa és a zsírja is. A sonka hagyományosan sertésből készül. A húsának magas a B-vitamin-tartalma, de sokféle ásványi anyagot, káliumot, kalciumot, nátriumot, cinket és vasat is tartalmaz. A zsírjától sokan félnek, pedig mértékkel fogyasztva az is egészséges, sőt, fontos a szervezet számára.

A sonkának magas a B-vitamin-tartalma, de sokféle ásványi anyagot is tartalmaz Forrás: Shutterstock
  • retek

A kalács, a sonka, a tojás szentháromsága mellé érdemes friss zöldségeket is beiktatni a húsvéti menübe. Kiváló választás például a retek, legyen szó bármelyik fajtájáról. Mindegyikre igaz ugyanis, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz, vizet és rostot viszont rengeteget, így segíti, felpörgeti az emésztést. Vízhajtó, májtisztító hatású. Igencsak gazdag C-vitaminban, és vasat, illetve a vas felszívódásához fontos folsavat is tartalmaz.

A retek kevés kalóriát tartalmaz, vizet és rostot viszont rengeteget Forrás: Shutterstock
  • torma

A torma sok C-vitamint tartalmaz, de ásványi anyagokban is gazdag. Vízhajtó hatású, így fogyókúrázóknak is ajánlott. Mivel légtisztító hatású és gyulladáscsökkentőként is ismert, légúti betegségek, de torokfájás esetén is alkamazható.

A torma rengeteg C-vitamint tartalmaz, de ásványi anyagokban is gazdag Forrás: Shutterstock
  • medvehagyma

Attól függően, hogy mikorra esik húsvét, kerülhet újhagyma vagy medvehagyma az ünnepi asztalra. Idén még lehetőségünk van az utóbbit is választani. A medvehagyma tisztító hatású, ráadásul a fokhagymánál is hatékonyabb vírus- és baktériumölő. Fokozza a bélrendszer működését, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig a szervezet ellenállóképességét növeli.

A medvehagyma tisztító hatású, ráadásul a fokhagymánál is hatékonyabb vírus- és baktériumölő Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.