Így fogyhatsz diéta nélkül – tippek

diéta egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha fogyni szeretnél, de úgy érzed, hogy kisebb lépésekben akarsz haladni, akkor nem kell feltétlenül drasztikus diétába fogni. Kezdd olyan változtatásokkal, amelyek egyszerűek, mégis látványosan javíthatják az életminőségedet. 
  • Igyál többet

A tiszta víz az egyetlen olyan élelmiszer, ami semmi mással nem pótolható. Egész egyszerűen létfontosságú az ember számára. Jótékony hatásai nélkül képtelenek lennénk egészségesen működni. Ha mindennap elég vizet iszunk, akkor a szervezetben felgyűlt méreganyagok, salakanyagok gyorsan kiürülnek. A jó anyagcseréért is a víz felel, ezért a fogyókúrázóknak is kifejezetten jó barátja. Egyrészt azért, mert a jól működő anyagcsere a karcsúság első számú titka. Másrészt ha étkezések előtt iszol egy pohár vizet, sokkal kisebb eséllyel eszed magad túl. Kutatások bizonyították, hogy akik legalább nyolc pohár vizet isznak egy nap, azok az étkezéseknél 75–90 kalóriával kevesebbet fogyasztanak.

Ha mindennap elég vizet iszunk, a szervezetben felgyűlt méreganyagok, salakanyagok gyorsan kiürülnek Forrás: YouTube
  • Aludj eleget

Sokan nem tudják, vagy egyszerűen félvállról veszik, pedig a megfelelő mennyiségű minőségi alvás igenis fontos ahhoz, hogy fogyni tudjunk. A kialvatlanság az egész életminőségünkre hatással van: ilyenkor stresszesebbek vagyunk, hajlamosak vagyunk sokkal többet nassolni, ugyanis az alváshiány serkenti az éhségérzetünket, ráadásul az edzést sem tudjuk olyan hatékonyan elvégezni.

  • Egyél lassabban

A hosszabb jóllakottság kulcsa a lassú evés, ráadásul ha lassabban eszünk, kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. A mai felgyorsult világban az étkezésre se jut idő, akkor is sietünk, csak befaljuk az ételt az ízek élvezete nélkül. Ekkor azonban nincs ideje a szervezetnek felkészülni a megfelelő anyagcsere-folyamatokra. Ráadásul a gyors étkezés túlevéshez vezet, mivel egyszerűen nem jut idő arra, hogy eljusson az információ az agyunkig: tele vagyunk. Ha pedig néhanapján ráérősen eszünk, az maximum azért van, mert leülünk a tévé elé falatozni, amivel megint csak az a probléma, hogy nem kontrolláljuk a mennyiséget. Étkezéskor érdemes valóban az ételre koncentrálni, az ízekre, kiélvezni a tevékenységet. Együnk lassan, így meg fogjuk érezni, hogy mikor elég. A lassan elfogyasztott étel nem terheli meg az emésztőrendszerünket sem, és mivel így kevesebbet eszünk, nem hízunk.

Étkezéskor érdemes valóban az ételre koncentrálni és kiélvezni az ízeket Forrás: Shutterstock
  • Legyen rend a konyhádban

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendetlen konyhával bíró emberek sokkal többet nassolnak: már ezért is megéri rendet tartani. Másrészt csak azt nem eszed meg, amit nem tartasz otthon. Ha már megvetted a nassolnivalókat, az nagy valószínűséggel el fog fogyni, azaz rendszerezni kell a konyhát. A maradék édességet esetleg vidd be a munkahelyedre, ha legalább megosztod másokkal, kevesebbet fogsz belőle enni. Nem csak a nassolnivalók, a tartós élelmiszerek háza táján is érdemes rendet tenni, például a hagyományos búzalisztet le lehet cserélni teljes kiőrlésűre, zab-, kókusz-, csicseriborsó- és hajdinalisztre. A különböző hüvelyeseknek és gabonáknak is adj helyet, mint a vöröslencse, a csicseriborsó, a hajdina, a köles és az árpa.

Legyen mindig rend a konyhádban, így nassolni is kevesebbet fogsz Forrás: Shutterstock
  • Főzz többet

A konyha rendszerezését követően ideje nekiállni a főzésnek. Ha egyszer valaki elkezd tudatosan élni, például a bevásárlásnál megnézi a címkéket, és észreveszi, hogy mennyi adalékanyagot, hozzáadott cukrot fogyaszt el, akkor biztosan nagyobb lendülettel veti bele magát az otthoni ételkészítésbe. Ez a sokféle felesleges adalékanyag, ami a mirelit és a feldolgozott élelmiszerekre jellemző, kiküszöbölhető. A fogyás szempontjából főleg a rengeteg hozzáadott só- és cukortartalom miatt kell aggódni.

5 tipp a cukorbevitel csökkentéséhez

A 20. század elején az egy főre jutó évi cukorfogyasztás nagyjából 3 kg volt, majd a század végére ez a szám drasztikusan megnőtt: 38 kg lett. 2018-ban pedig már a 40-et is meghaladta. Ez brutális mennyiség, nem beszélve arról, hogy mennyire egészségtelen. A számok tudatában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, és nem csak abban az esetben, ha fogyni szeretnénk. Olvasd el korábbi cikkünket!

Rendszeres sétával adott le 55 kilót – így változott meg a férfi életehttp://www.life.hu/ez-zsir/20190416-barry-parkes-eletmodvaltasanak-fogyasanak-tortenete.htmlAhogy eljutott arra a pontra, hogy változtatnia kell az életén, onnantól kezdve meg sem állt a célig az 53 éves Barry Parkes, aki rendkívül tudatosan, észszerűen és mindenféle diéta nélkül adott le 55 kilót. Ismerd meg a történetét! Ez Zsír!OrigoPörgesd fel az anyagcserédet HIIT edzésselhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190412-anyagcsereporgeto-hiit-edzes.htmlA jó anyagcsere alapvetően meghatározza a súlyunkat. A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a pluszkilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. A jótékony hatásokért próbáld ki ezt az anyagcsere-pörgető HIIT edzést. Ez Zsír!OrigoEgyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást veszel és eszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190416-nem-mindegy-milyen-tojast-eszel-ketreces-melyalmos-szabadtartasu-es-okologiai-tartas.htmlAz elmúlt években a tojás visszanyerte jó hírét, miután megvívta harcát a koleszterinnel. Ahogy a kutatások is bizonyították, hogy az LDL koleszterin szintjére nincsen hatással, növekedni kezdett a fogyasztás. Ez egyrészről jó hír, hiszen rengeteg jótékony hatása van a tojásnak, másrészt azonban a nagyipari állattartás problémái árnyékot vetnek a jóízűen elfogyasztott tojásos reggelire. Ez Zsír!OrigoNincs ennél izzasztóbb 5 perc: próbáld ki a plank kihívásthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190412-5-perces-plank-kihivas.htmlA plank gyakorlatról ódákat lehet zengeni, annyira hatékony, és annyira sok jótékony hatása van. Következzen most egy 5 perces kihívás, amely garantáltan megizzaszt. Ez Zsír!OrigoMennyei salátaöntetek, hogy soha ne váljanak unalmassá a zöldségekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190410-mennyei-salataontetek-hogy-soha-ne-valjanak-unalmassa-a-zoldsegek-receptek.htmlA saláta kétségtelenül az egyik legegészségesebb fogás, hiszen tele van zöldségekkel, vagyis kiváló ásványianyag-, vitamin- és rostforrás. Már csak arra kell odafigyelni, hogy a rejtett kalóriatartalom ne rontsa le ezt a jó kis összképet. Ez Zsír!Origo5 + 1 ok, hogy mindennap smoothie-val indítsd a reggelthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190404-mindennap-smoothieval-inditsd-a-reggelt.htmlNemcsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető a reggeli turmix, de rendkívül egészséges is. Íme, 5 + 1 ok, hogy miért indítsd minden egyes napodat smoothie-val! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.