5 ok, amiért a mosolygás nagyon is egészséges

2019.05.04. 08:00

Az egészséges életmódnak a testi egészség csak egy része. A lélek, a psziché egészsége is ugyanolyan fontos, ha kiegyensúlyozott, boldog életet szeretnénk élni. Ez is egy jókora téma, amihez hozzátartozik a relaxációtól kezdve a természetbe való kiszabadulásig a mosolygás is. Most essen szó ez utóbbi szerepéről!

  • Pozitívra hangol

Darwin szerint nem azért mosolygunk, mert jól érezzük magunkat, hanem azért érezzük jól magunkat, mert mosolygunk. Azaz a mosolygás nem egy okozat, hanem a kiváltó oka a jókedvünknek. Megéri néha tudatosan is figyelni arra, hogy egy-egy rosszabb napunkon is próbáljuk mosolyra húzni a szánkat, és érezni fogjuk, ahogy ez valóban visszahat ránk, és pozitívra hangol, boldoggá tesz. Kutatások szerint a mosolygás ugyanúgy stimulálja az örömközpontunkat, mint például a csokoládé, azaz a mosolytól máris beindul az endorfin és szerotonin termelődése a szervezetünkben.

Kutatások szerint a mosolygás ugyanúgy stimulálja az örömközpontunkat, mint például a csokoládéForrás: Shutterstock
  • Önbizalmat ad

Egy mosolygós ember kinyílik, mint egy virág. A mosoly által felragyog az arca, az egész megjelenése megváltozik, ráadásul mások számára is sokkal vonzóbbá válik. Ezáltal képesek leszünk önbizalmat sugározni. Még ha kezdetben nem is érezzük magunkon ezt az átütő érzést, ez is úgy működik, hogy visszahat ránk a mosoly, illetve ahogy az egész lényünk megváltozik általa, és ahogy ezáltal ránk is máshogy néznek. A mosoly önbizalomra hangol. 

  • Csökkenti a stresszt

Ahogy a mosolygás hatására beindul a már említett endorfin és szerotonin termelődése, úgy a stresszhormonok, mint a kortizol, csökkenni kezdenek a szervezetben. Mivel a stresszt a 21. századi létben igencsak nehéz elkerülni, pedig súlyos betegségekhez is vezethet, nem árt ilyen könnyen kivitelezhető praktitkákkal élni a mindennapokban.

A mosolygás hatására a stresszhormonok, mint a kortizol, csökkenni kezdenek a szervezetbenForrás: Shutterstock
  • Segít nyitni mások felé

Kutatások bizonyítják, hogy az arcizmaink feletti kontroll megszűnik, ha mosolyt látunk, így a mi szánk is azonnal mosolyra görbül. Gondolj csak bele, neked is biztosan volt olyan élményed, hogy rád mosolygott egy kisgyerek, vagy akár a kasszás néni, ami máris mosolygásra késztetett, és te magad is tele lettél pozitív érzésekkel. A mosolygás tehát ragadós, ráadásul abban is segít, hogy nyiss mások felé, hiszen egy mosolygós emberrel bárki szívesen vált pár szót, ami aztán ezt a másik felet is mosolygásra fogja hangolni. Mindenki jól jár.

  • A hosszú élet titka

Láthatjuk, hogy a mosolygás mennyi biológiai folyamatot indít el bennünk: növekednek a boldogsághormonok, míg a stresszhormonok csökkenek a szervezetben. Már ez is nagyban közrejátszik az életminőség és az élethossz növelésében. De más folyamatokra is hatással van a mosolygás, illetve a nevetés. Például serkenti az immunrendszert, vagyis ellenállóbbá teszi, de a vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított.

egészségegészséges életmódmosolygásboldogságmosoly