Sokat sportolsz, edzel, kondizol? Akkor szedjél vasat!

Forrás: Shutterstock -
Vas vaspótlás maltofer2019 sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszeres mozgásnak számtalan pozitív hatását ismerjük, óriási szerepe van az egészség megőrzésében. Intenzív sportolás esetében azonban nem árt olyan tényezőkre is odafigyelni, mint például a megfelelő táplálkozás, illetve a vas pótlása. Utóbbi sokakat meglep, pedig a vas olyan ásványi anyag, ami nélkül nem lehet aktívan edzeni, illetve izmot építeni.

Normál esetben a nőknek napi 15, a férfiaknak 10 milligramm vasra van szükségük. Tudatos étkezéssel ezt a mennyiséget nagyjából fedezni is tudjuk. Vannak azonban bizonyos élethelyzetek, amikor a szervezet vasigénye megnő, és ekkor már feltétlenül gondoskodni kell a pótlásáról. A fokozott igény miatt vaspótlásra van szüksége azoknak is, akik rendszeresen sportolnak, izmot építenek.

A vas a vér hemoglobinjának fontos alkotóeleme, amelynek feladata, hogy megkösse és elszállítsa az oxigént a sejtjeinkhez. Az izmainkban található, hemoglobinhoz hasonló szerkezetű és funkciójú, mioglobin nevű fehérje az izmok oxigénellátását biztosítja hosszabb terhelés esetén. Az általa megkötött vas adja a hús, azaz az izmok vörös színét. Aktív izommunkához, edzéshez, izomépítéshez vagy akár tartós fizikai munkához is elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű vasat vigyünk be a szervezetünkbe.

A vas olyan ásványi anyag, amely nélkül nem lehet aktívan edzeni, illetve izmot építeni Forrás: Shutterstock

Érdekes, hogy a szervezet izomépítése miatt milyen nagy hangsúlyt fektetnek a sportolók a megfelelő fehérjebevitelre, a vas beviteléről azonban megfeledkeznek. Pedig a vasnak legalább annyira fontos szerepe van az edzés, izomfejlesztés során (legyen az kocogás, aerobik, úszás vagy testépítés), mint a fehérjéknek. Ha a vas pótlásáról nem gondoskodunk, vashiány lép fel, kevésbé megy majd a sport, nem leszünk formában, azaz a vashiány negatívan befolyásolja a sportteljesítményünket. Ha a vashiány huzamosan fennáll, feléljük a szervezetünkben raktározott vaskészletünket, miközben nem gondoskodunk vaspótlásról, kialakul a vashiány súlyosabb formája, a vashiányos vérszegénység.

Jó tudni, hogy a nők még inkább veszélyeztetettek a vashiány szempontjából, nekik a férfiaknál is jobban oda kell figyelni a vas pótlására. A havi menstruációval történő vérvesztés mellett a kevesebb vörös hús fogyasztása, a diétázás, fogyókúra, terhesség, szülés, szoptatás miatt a vashiány a nőket érinti elsősorban. De az intenzív, tartós izommunka a férfiaknál is ugyanilyen problémát okozhat, főleg ha étrendjük sem fedezi a megnövekedett vasszükségletet. Arra is érdemes tudatosan odafigyelni, hogyan táplálkozunk. Megfelelő vaspótlás nélkül, vegetáriánus étrend mellett borítékolható a vashiány. Ismeretes, hogy sokféle zöldség és hüvelyes rendelkezik viszonylag magas vastartalommal, a bennük található vasat azonban a szervezet kevésbé jól tudja hasznosítani, mint a vörös húsok vastartalmát.

A nők még inkább veszélyeztetettek a vashiány szempontjából a havi menstruációval történő vérvesztés miatt Forrás: Shutterstock

Ha szenvedélyed a sport, és szeretnél hatékonyan edzeni, akkor feltétlenül tartsd szem előtt a vaspótlás fontosságát. Vaspótlásra válassz klinikailag bizonyítottan hatásos és biztonságos, kényelmesen alkalmazható, gyógyszernek minősülő készítményt, amelynek elemi vastartalma optimálisan magas (100 mg). Az étrendkiegészítők alacsony (18 mg) vastartalmuknál fogva megfelelő vaspótlásra nem alkalmasak, és ha a vas mellett más összetevőket (Ca, Mg) is tartalmaznak, akkor azok még ezt a keveset is megköthetik, mielőtt hasznosulhatna a szervezetünkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.