Jelek arra, hogy változtatnod kell az étrendeden

Forrás: Shutterstock -
étrend egészség egészséges életmód változás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nem megfelelő táplálkozás súlyos hiánybetegségekhez is vezethet. Ezt azonban a legrosszabb lépés lenne megvárni, érdemes minél előbb tudatos étkezésre váltani az egészségünk érdekében. Van néhány olyan jel, amely egyértelműen tudatja, hogy rosszul eszel, figyelj oda rájuk, és lépj időben!
  • Fáradékony vagy

A fáradékonyság nyilvánvaló jele lehet annak, hogy a szervezeted nem jut megfelelő minőségű tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Ezt okozhatják rossz minőségű, például gyorsételek, de az egyoldalú táplálkozás is.

A fáradékonyság világos jele lehet annak, hogy nem megfelelő tápanyagot veszel magadhoz Forrás: Shutterstock
  • Enervált vagy és szédülsz

A szédülésnek természetesen megannyi oka lehet, de a rossz táplálkozás is okozhatja. A rossz fajta szénhidrát, többek között a cukor is nagyon megdobja a vércukorszintet, ami egy-két óra elteltével aztán hirtelen leesik. Ennek a durva kilengésnek lehet a következménye az enerváltság és a szédülés is. Próbálj meg inkább lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztani, amelyek folyamatosan adják az energiát, és nem dobják meg a vércukorszintet.

  • Étkezések után legszívesebben aludnál

Az étkezés utáni álomkórnak két oka lehet. Az egyik természetesen a rossz minőségű táplálék, a másik pedig a túlevés. A túlevés elkerülése érdekében érdemes tudatosan odafigyelni étkezés közben arra, hogy élvezzük ki az ízeket, és együnk sokkal lassabban. Így kevesebb étellel lakunk jól, és arra is lesz idő, hogy az agyunkig időben eljusson az információ, hogy tele vagyunk.

Az étkezés utáni álomkórt a túlevés is okozhatja Forrás: Shutterstock
  • Székrekedésed van

A nagyon lassú anyagcsere és a székrekedés is lehet a rosszul evés következménye. Ezzel pedig nagyon hamar feljöhetnek ránk a pluszkilók. Tehát nemcsak az egészséges életmódnak, a fogyásnak is fontos tényezője a jó anyagcsere. Megfelelő táplálkozással, vagyis a rostdús étrenddel és sok folyadék, vagyis víz fogyasztásával könnyedén elérhetjük, hogy jól pörögjön az anyagcserénk, ne halmozódjanak fel a salakanyagok a szervezetünkben, és így székrekedésünk sem lesz.

  • Hullik a hajad

A hajhullás is lehet tápanyaghiány következménye. Itt az ideje sokkal több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, és feltölteni a vitaminraktárakat. A haj egészsége szempontjából különösen fontos az E-vitamin, de olyan ásványi anyagok is, mint a vas és a magnézium, illetve a fehérjebevitellel is probléma lehet, ha hajtöredezést vagy hajhullást tapasztalsz.

A hajhullás is lehet tápanyaghiány következménye Forrás: Shutterstock

Még csak 14 éves volt, amikor elérte a 130 kilót, de csak felnőttként sikerült lefogyniahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190503-amber-neal-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlAmber Neal már 14 évesen is 130 kiló volt, a főiskolán pedig elérte a 160-at. Nagyon hosszú út vezetett el odáig, míg végül ki tudott állni önmagáért, és segítséget kért a mértéktelen evészavar, a depresszió és a szorongás leküzdésében. Ismerd meg Amber történetét! Ez Zsír!OrigoA nyári formára készülsz? Ez a 10 perces hasizomgyakorlat neked szólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190502-10-perces-hasizomgyakorlat-a-tonusos-hasizmokert.htmlA nők esetében vannak kifejezetten kényes testrészek, mint a comb, a popsi, na és persze a has. Az erős hasizom egyébként nemcsak esztétikailag fontos, de a helyes testtartás miatt is. Az erős mélyizmok leveszik a terhelést a csigolyákról, a derékról. Ez Zsír!OrigoA kedvenc mártogatósunk: sült répa görög joghurttalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190502-a-kedvenc-martogatosunk-sult-repa-gorog-joghurttal.htmlHa éppen a nyári formád elérése a célod, ha életmódváltásban vagy, akkor bizonyára te is keresed azokat a recepteket, amikkel kiválthatod a nassolást például egy hétvégi filmnézés alkalmával. Erre mutatunk most egy szuper alternatívát! Ez Zsír!Origo5 ok, amiért a mosolygás nagyon is egészségeshttp://www.life.hu/ez-zsir/20190430-a-mosolygas-nagyon-is-egeszseges.htmlAz egészséges életmódnak a testi egészség csak egy része. A lélek, a psziché egészsége is ugyanolyan fontos, ha kiegyensúlyozott, boldog életet szeretnénk élni. Ez is egy jókora téma, amihez hozzátartozik a relaxációtól kezdve a természetbe való kiszabadulásig a mosolygás is. Most essen szó ez utóbbi szerepéről! Ez Zsír!OrigoSokat sportolsz, edzel, kondizol? Akkor szedjél vasat!http://www.life.hu/ez-zsir/20190502-sportolashoz-edzeshez-fontos-a-vaspotlas.htmlA rendszeres mozgásnak számtalan pozitív hatását ismerjük, óriási szerepe van az egészség megőrzésében. Intenzív sportolás esetében azonban nem árt olyan tényezőkre is odafigyelni, mint például a megfelelő táplálkozás, illetve a vas pótlása. Utóbbi sokakat meglep, pedig a vas olyan ásványi anyag, ami nélkül nem lehet aktívan edzeni, illetve izmot építeni. Ez Zsír!OrigoErősíts plank- és guggolásvariációkkal: nem fogod megbánni!http://www.life.hu/ez-zsir/20190426-plank-es-guggolas-variaciok-erositesert.htmlHa olyan gyakorlatsort keresel, amely a legkényesebb részeket, vagyis a hasat, a popsit és a combot egyszerre erősíti, miközben az egész testedet is átmozgatja, akkor ez a 10 perces edzés neked szól. Ha eddig lebecsülted volna a 10 perc erejét, ez után a gyakorlatsor után biztosan nem fogod – az izomláz ugyanis garantált! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.