Hideg levesek a legmelegebb nyári napokra – egészséges receptek

Forrás: Shutterstock -
paradicsom uborka leves szeder Nyár gazpacho
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tikkasztó nyári melegben a fokozott folyadékfogyasztás rendkívül fontos. A napi 2-3 liter vizet érdemes kiegészíteni egy kicsit tartalmasabb folyadékkal is, ami mi más lehetne, mint egy frissítő, kellemesen hűvös leves tele vitaminokkal és rostokkal. Két kedvencünket mutatjuk most meg.

Kapros uborkaleves

  • 2 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 ml joghurt (a görög joghurt a legjobb, mert az a legkrémesebb)
  • 100 ml víz
  • friss kapor
  • olívaolaj
  • citrom
  • dió

A szuperzöldségnek számító kígyóuborkát megmossuk, végeit levágjuk, majd kisebb darabokra szeljük. Az olívaolajjal, egy fél citrom levével és egy kis sóval összeturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, a vizet, a fokhagymanyomóval áttört fokhagymát és az összevágott friss kaprot, majd a turmixszal újra átkeverjük. Tálalásig rakjuk hűtőbe, majd egy kis kaporral és apróra tört dióval tálaljuk.

Kapros uborkaleves Forrás: Shutterstock

Hideg szederleves

  • fél kiló szeder
  • 2 dl kókusztejszín
  • 2 dl növényi tej
  • 1 csokor friss menta
  • kókuszvirágcukor ízlés szerint

Mivel a gyümölcsök frissen tartalmazzák a legtöbb vitamint, most egy igazán nyári, friss szederből készülő és elképesztően egyszerű receptet mutatunk. A szedret a kókusztejszínnel és a növényi tejjel (ehhez a legjobb a rizs vagy a mandula) turmixold össze. Nagyjából 8–10 mentalevelet 2-3 evőkanál kókuszvirágcukorral dolgozz össze egy mozsárban, a cukorkristályok segítenek szépen összezúzni a mentát. Amikor kész vagy ezzel a művelettel, tedd hozzá az összeturmixolt szederhez, és keverd össze. Hűtőben hagyd egy kicsit összeérni az ízeket, édesszájúak tejszínhabbal a tetején tálalhatják.

Hideg szederleves Forrás: Shutterstock

A szeder jótékony hatásai

A szeder amellett, hogy finom és savanykás íze különösen jólesik a nyári melegben, az egyik legrégebbi gyógynövény, amit már i. e. 400-ban is használtak. Különösen jó például az emésztőrendszeri problémákra, valamint fogyókúrázóknak diétát segítő hatása miatt. Kalóriatartalma annyira alacsony, hogy gyakorlatilag annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz. Csökkenti a vércukorszintet, így a fogyást is segíti.


Gazdag A-, B1-, B6-, illetve C-vitaminokban, folsavban és ásványi anyagokban – tele van kalciummal, káliummal, foszforral, magnéziummal, vassal, mangánnal és rézzel. Ezenkívül magas az antioxidáns-tartalma is, amelynek immunerősítő, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása van. Emellett ez a csodagyümölcs csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.