Végre itt a sárgabarack szezonja! Nemcsak íze, jótékony hatásai miatt is imádjuk

Forrás: Shutterstock -
sárgabarack Nyár gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre megindult a kedvenc gyümölcsünk, a barackok szezonja is, elsőként pedig itt a nagy favoritunk, a sárgabarack. Édes, zamatos, de jótékony hatásai talán még az ízén is túltesznek. 
  • C-vitamin-tartalma igen magas. Ez azért is jó hír, mert a C-vitamin egy természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és még a bőr öregedését is késlelteti.
  • A sárgabarack az A-vitamin probiotikumát, a béta-karotint tartalmazza. Két-három szem már fedezi a napi A-vitamin-szükségletünket. Ennek pedig rengeteg jótékony hatása van: segíti a látás és az immunrendszer egészségének megőrzését, és serkenti a máj méregtelenítő működését. De a bőr, a fogak és a csontrendszer is meghálálják.
  • Rendkívül magas víztartalma miatt (kb. 85 százalék) hidratál és méregtelenít. A sok víz miatt ráadásul a kalória is igencsak kevés benne, így az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcsként tarthatjuk számon.
Két-három szem sárgabarack már fedezi a napi A-vitamin-szükségletünket Forrás: Shutterstock
  • Rosttartalma újabb ok arra, hogy beillesszük az étrendünkbe a sárgabarackot. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is.

A magas rosttartalmú élelmiszerek azért okoznak teltségérzetet, mert vizet vonnak magukhoz, megdagadnak a bélrendszerben, ezáltal lassabban haladnak keresztül az emésztőrendszeren, lassabban szívódnak fel, így hosszabb időn keresztül dolgozik a szervezet. A kutatások azt mutatják, hogy a rostdús étrendet követő emberek nagyobb valószínűséggel őrzik meg az egészséges testsúlyt, mint azok, akik nem ilyen étrenden élnek.
  • Víz- és rosttartalma mellett alacsony kalóriatartalma miatt is jó diétázóknak. Egy szem gyümölcsben nagyjából 17 kalória van, így pár szem beiktatható akár tízóraira, vagy a reggeli zabkásához.
  • Az ásványi anyagok közül főleg kálium található benne, ami elősegíti az egészséges emésztést, erősíti a csontokat, és a vérnyomásra, illetve a vércukorszintre is jó hatással van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.