Paskolás és szagolgatás: nem könnyű megállapítani, hogy érett-e a dinnye

Forrás: Shutterstock -
érett görögdinnye sárgadinnye dinnye gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íz, állag, víztartalom – sok összetevőből áll a jó, igazán finom dinnye. De hogyan állapítsuk meg az üzletben, hogy valóban a tökéletes példányt választjuk-e ki? 

A görögdinnye érettségének a megállapítása szakértelmet igényel, de leginkább a dinnyetermelőtől – írja cikkében a Nébih. A zöldségesnél, áruházakban nehéz a vásárlónak eldöntenie, melyik az érett példány. Kopogtatjuk, ütögetjük, szagolgatjuk, de vajon ezek tényleg jó módszerek?

A termelők mintát vesznek több helyről, így állapítják meg, hogy érett-e már a termés, vagy még hagyniuk kell érni. Ám ez kóstolás nélkül is megállapítható.

Így állapítsd meg, hogy érett-e a dinnye Forrás: Shutterstock

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni – olvasható a Nébih oldalán.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

5 kiló plusz egy hét alatt – így ne hízz el a nyaralás alatt http://www.life.hu/ez-zsir/20190625-tippek-hogy-ne-hizz-el-a-nyaralas-alatt.htmlA nyári szezon előtt kitartóan küzdünk azért, hogy elérjük a vágyott bikinialakot, majd jönnek a lustálkodós nyaralások, amikor is minden szempontból elengedjük magunkat. Ugyan a diétákkal ellentétben az egészséges életmódnak fontos része az is, hogy beleférnek a kilengések, de nem érdemes átesni a ló túlsó oldalára, egy-egy nyaralás alkalmával ugyanis több mint 5 kilót is fel lehet szedni. Íme, néhány tipp, hogy ne így történjen! Ez Zsír!OrigoBeyoncé alaposan kikerekedett – fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190716-beyonce-alaposan-kikerekedett-foto.htmlA napokban egy gyönyörű aranyruhában láthattuk Beyoncét, aki az Oroszlánkirály premierjére volt hivatalos férjével. Amellett, hogy csodásan festett a háromgyerekes világsztár, az is látszik, hogy alaposan kikerekedett... Ez Zsír!OrigoÍme, Dai Dali, a 73 éves rúdtáncos - Fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190715-ime-dai-dali-a-73-eves-rudtancos-foto.htmlA 73 éves rúdtáncosért odavannak Kínában, és nem véletlenül! Meghazudtolja korát a nyugdíjas. Ez Zsír!--Kunovics Katinka óriási változáson esett át: nagyon lefogyott - Fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190715-kunovics-katinka-oriasi-valtozason-esett-at-nagyon-lefogyott.htmlKunovics Katinka régóta küzdött a súlyával, de úgy tűnik, hogy most végleg leszámolt a feleslegével. Ez Zsír!--136 kilósan, egy nappal a szülés előtt jött rá, hogy terhes - ezután a felére fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190710-liz-hronek-136-kilosan-nem-tudta-hogy-terhes-ezutan-a-felere-fogyott.htmlLiz Hronek nagyon is aktív volt kislányként, imádott sportolni. Ennek ellenére egy rendkívül sokkoló kritika után hízni kezdett. A főiskolát már viszonylag nagy súlyfelesleggel kezdte, ráadásul a szervezete működése annyira felborult, hogy csak akkor vette észre a terhességét, amikor elfolyt a magzatvíz. Ezután azonban minden megváltozott. Ismerd meg Liz történetét! Ez Zsír!OrigoHosszú Katinka megmutatta kockás hasát - Fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190714-hosszu-katinka-megmutatta-kockas-hasat.htmlHosszú Katinka a közösségi oldalán mutatta meg, hogyan edz, és közben a kockás hasát is megvillantotta. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.