Nagyobb szükséged van egy jó sportmelltartóra, mint gondolnád - Eláruljuk, miért!

Forrás: Shutterstock -
melltartó testmozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők mintegy 80 százaléka nem megfelelő sportmelltartót hord, ráadásul nem is igazán tudja, hogy miért van erre nagy szükség. Az aktív testmozgás azonban kárt is tehet a mellekben, ha azok nem kapnak stabil tartást és alátámasztást, megereszkedhetnek, és striák is kialakulhatnak rajta.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha nem a megfelelő sportmelltartót választjuk,
jó eséllyel számolhatunk hát- és nyakfájdalommal, nem is beszélve a fájó mellekről, illetve a mell tartóizomzatának károsodásáról, aminek eredményeként a mellek megereszkedhetnek, és striák is megjelenhetnek a felületén.

Hiába beszél egyre több szakember a megfelelő sportmelltartó fontosságáról, a két sportmárka, a Bandier és a Nike összefogásával készült kutatás szerint a nők mintegy 80 százaléka nem megfelelő melltartót hord: sem sportoláskor, sem a hétköznapokban.

Fontos tudni, hogy a jól kiválasztott sportmelltartó körülbelül 70%-kal csökkenti a mellek sport közbeni mozgását (a hagyományos fehérneműknél ez nagyjából 30%).

Az aktív testmozgás kárt tehet a mellekben, ha azok nem kapnak stabil tartást és alátámasztást Forrás: Shutterstock

Nem túl biztatóak a nagy fehérneműmárka, a Triumph kutatásai sem: a 10 ezer nő részvételével készült felmérésük szerint a nők közel kétharmada nem megfelelő méretű melltartót hord. Pedig a mellek tökéletes alátámasztása a hétköznapokban is fontos.

Így válassz sportmelltartót:

  • Érdemes odafigyelni a pántok vastagságára. Minél vastagabb a pánt, annál nagyobb területen tud eloszlani a válladra nehezedő súly.
  • Amire nagyon fontos odafigyelni, az a megfelelő tartás, vagyis alátámasztás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minél kisebb, így minél szorosabb melltartót kell választani, ami jól lenyomja a melleket. Egyáltalán nem ez a lényeg. A számodra tökéletes méret lesz az, ami kellőképpen alátámasztja és megtartja a melleket.
  • Amellett, hogy jól tart, természetesen az is fontos, hogy kényelmes legyen, ne vágjon be sehol.
  • Az egyterű fazonok is segítenek abban, hogy kevesebbet mozogjanak a mellek. Ezek közül is a hátul keresztpántos fazont érdemes választani, ami abszolút stabil tartást biztosít. Ezt a fazont elsősorban a kicsi vagy közepesen nagy mellűeknek ajánljuk. Ha nagyobb melled van, válassz inkább kosaras fazont, ami a nagy melleknek is erős tartást ad.
  • Mindenképpen próbálj fel több fazont is, hogy érezd a különbséget, és lásd, melyik a legkényelmesebb.
  • Már az öltözőben érdemes elvégezni néhány gyakorlatot: ugrálj párat, nyújtsál, hogy megérezd, jól tart-e a kiválasztott darab.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.