Száműzd a mérleget! Ezért felejtsd el örökre a méreckedést, ha fogyni szeretnél

Forrás: Shutterstock -
fogyás Mérleg életmódváltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendszeresen edzel, a mérleg mégsem mutat annyit, amivel elégedett lennél? Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamit rosszul csinálsz. Ha fogyásról, életmódváltásról van szó, nem az a szám a mérvadó amit a mérleg számlapjáról leolvashatsz. Következzen, 3 ok, amiért ideje száműzni a mérleget a lakásból.
  • Zsír kontra izom

Amikor valaki edzeni kezd, és mellette helyesen is táplálkozik, akkor a következőképpen változik a teste: csökken a testzsír százalék, és sűrűbb izomszövet alakul ki. Mivel az izomszövet sűrűbb, vagyis nehezebb, a mérlegen nem látszik súlycsökkenés, illetve aki vékony vagy normális testsúllyal áll neki az edzésnek, idővel akár 5-10 kilóval is többet nyomhat, miközben az alakja ezerszer jobban fog festeni.Nézd meg például a fitneszedzőt, aki 58-ról lett 64 kiló, miközben a teste sokkal kidolgozottabb, erősebb, fittebb lett!

Mivel az izomszövet sűrűbb, vagyis nehezebb, a mérlegen nem látszik súlycsökkenés Forrás: Shutterstock

Az egésznek a fordítottja is a mérleg ellen szól: sokszor úgy mutat kevesebbet a mérleg, hogy egy ártalmas diéta miatt koplalunk, és izomtömeget is vesztünk. Ennek csak fáradékonyság és rossz közérzet lesz az eredménye.

Ezért veszélyesek a gyorsan sokat ígérő diéták

A "minél többet, minél rövidebb idő alatt" világában élünk. Véletlenül se kelljen megmozdulni, vagy változtatni a mindennapi rutinunkban, de azért szeretnénk leadni 10-20 kilót, és szeretnénk tökéletes alakot. Maximum a koplalást vállaljuk be, mert ha pár hétig nem eszünk, az biztosan meghozza a kívánt eredményt. Pedig ez így nem működik, és aki mást állít, az bizony be akar csapni. Olvasd el korábbi cikkünket!

A súlycsökkenést tehát nem sok értelme van mérni. Ha komolyan veszed a fogyást, illetve az életmódváltást, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki meg tudja mérni a testzsírszázalékodat. Ez a szám árulja el valójában, hogyan haladsz tested átformálásában, illetve a centit is bevetheted. De utóbbival se minden héten mérd magad, mert azzal csak felesleges stresszt okozol. Lényeg, hogy kövesd az egészségtudatos étrendet, mozogj, és érezd, hogy egyre jobb a bőrödben lenni.

Ha komolyan veszed a fogyást, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki meg tudja mérni a testzsírszázalékodat Forrás: Shutterstock

Jó tudni!

A testzsír mérése során kétféle számot adnak meg. Az esszenciális testzsír a sejtekben, illetve a sejtek között található. Ez egyénenként más, de állandó szám, nem lehet rajta változtatni. A depózsír pedig az a zsírmennyiség, amit a bőr alatt raktároz a szervezet. Ennek a felhalmozódása látszik a teltebb, illetve kövér embereken.
  • A víz súlya

Az életmódváltók és fogyni vágyók első számú teendője a napi vízmennyiség növelése. Ezzel persze el kell hagyni a cukrozott üdítőitalokat, és kizárólag vízből meginni 2-3 litert. Az edzés során ráadásul fokozott vízbevitelre van szükség, így könnyen lehet, hogy edzés után akár több kilóval is többet mutat a mérleg. Ettől azonban nem kell megijedni!

Ha egyébként úgy érzed, hogy a víztől felpuffadsz, mert túl sok vizet köt meg a szervezeted, az általában azt jelenti: nem iszol eleget, ezért a tested raktároz. Ha nem orvosi javaslatra, valamilyen betegség miatt kell szedned vízhajtót, akkor ne is próbálkozz vele. Ez csak rövid távon okoz súlycsökkenést, hosszú távon a kiegyensúlyozott folyadékbevitel segíti a fogyást.

Az életmódváltók és fogyni vágyók első számú teendője a napi vízmennyiség növelése Forrás: Shutterstock
  • A soványság már nem trendi

Furcsa ezt így kimondani, de tény, hogy volt olyan évtized, amikor a csontsoványság volt a trend. Ennek azonban vége: az erős az új vékony. Nem kell arra törekedned, hogy minél kevesebbet mutasson a mérleg, inkább más célokat állíts magad elé. A cél legyen egy adott kilométer lefutása, vagy valami hasonló. Ne akarj csontsovány lenni, inkább törekedj arra, hogy erős és fitt legyél, hogy megszeresd a mozgást, hogy az a magabiztosság és jó kiállás a sport által megszerezhető, neked is részeddé váljon. Erről pedig a mérleg semmit nem tud neked elárulni!

Így változott az ideális testkép az elmúlt 100 évben

Ahogy a divat, az ideálisnak vélt női testalkat is gyakran változott az elmúlt évtizedekben, és az sem volt ritka, hogy teljesen egészségtelen elvárásokat támasztottak a nők felé. Kíváncsiak leszünk, hogy a 2020-as években milyen ideál lesz a nyerő, de reméljük, az egészséges testképet fogja támogatni. Olvasd el korábbi cikkünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.