Kutatás: összefüggés van a kutya és a gazdi testsúlya között

Forrás: Dogappy -
kutya túlsúly összefüggés állatorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál - derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása.

A szakemberek kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy kedveskedjenek háziállataiknak.
A kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20 százalékuk volt elhízott vagy túlsúlyos. A dán kutatók módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Eredmények egyike egyértelmű összefüggést mutatott ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között. A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében - írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A túlsúly boldogtalanná teszi a kutyákat Forrás: Dogappy


"Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához. A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat" - idézte Peter Sandeo bioetika professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterejsztő hírportál. Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket.
"Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, mint amikor megosztják velük a szendvics vagy a süti utolsó falatát kutyájukkal" - mondta Charlotte R. Bjornvad professzor a tanulmány vezető szerzője.
A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat a kasztrálás vagy a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy a kasztrált hímeknél háromszor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak, a nem kasztráltakhoz képest.

A sterilizált nőstényeknél azonban nem találtak ilyen összefüggést a súlygyarapodással. Kimutatták ugyanakkor, hogy a nőstény kutyáknál nő az elhízás kockázata, akár képtelenné tették őket a fogamzásra, akár nem a nem kasztrált hím kutyákhoz képest.
"Ha a hímeket kiheréljük, ugyanolyan magas a kockázata a túlsúlynak, mint a nőstények esetében. A kasztrálás csökkenti képességüket az étvágy szabályozására, és csökkentheti az ösztönzést a mozgásra, ami a túlsúly egyik növekvő kockázata. Ezért a gazdinak gondosan kell megválasztania, miként eteti kasztrált kutyáját" - mondta Bjornvard.

Az éhség rossz tanácsadó: üres hassal soha ne kezdj bele ezekbe a dolgokbahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190919-az-ehseg-rossz-tanacsado-ures-hassal-ne-kezdj-bele-ezekbe-a-dolgokba.htmlAz az igazság, hogy napi ötszöri étkezéssel, egy kiegyensúlyozott étrenddel teljesen elkerülhető, hogy egyáltalán bármikor is ránktörjön az éhségérzet. De azért vannak olyan napok, amikor az ember nem tud ennyire tudatosan tervezni, vagy éppen még kezdő életmódváltóként nincs tisztában az egészséges étrend szabályaival, és ekkor bizony gyakrabban beüthet a farkaséhség, amivel nem árt vigyázni. Sok élethelyzetben ugyanis nagyon rossz tanácsadó. Most eláruljuk, mitől óvakodj, ha üres a gyomrod! Ez Zsír!OrigoNyári Dia szülése óta rengeteget fogyott: fotóhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190918-nyari-dia-szulese-ota-rengeteget-fogyott-foto.htmlCsodálatos kisfiú édesanyja Nyári Dia, aki terhessége előtt is büszkén vállalta plusz kilóit. Mostanra azonban nincs mit takargatnia, hihetetlen formában van. Ez Zsír!--Először jársz edzőteremben? Kezdők hibái, amiket érdemes elkerülni!http://www.life.hu/ez-zsir/20190917-eloszor-jarsz-edzoteremben-ezektol-a-hibaktol-ovakodj.htmlAki először lép be egy edzőterembe, egy teljesen új és idegen világ tárulhat fel előtte. Lehet, hogy a lelkesedés megvan, ami nulladik lépésnek kiváló, de mindenképpen érdemes elkerülni a kezdők hibáit, hogy se sérülés ne történjen, és a lelkesedés se múljon el a legelső alkalommal. Ez Zsír!OrigoMegmutatta testét a csupa izom Gáspár Lacihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190917-megmutatta-testet-a-csupa-izom-gaspar-laci.htmlGáspár Laci megmutatta közösségi oldalán izmos testét. Ez Zsír!OrigoLeküzdötte ételfüggőségét a 143 kilós lány - Így fogyott le!http://www.life.hu/ez-zsir/20190913-lekuzdotte-etelfuggoseget-a-143-kilos-lany.htmlA 34 éves Erica Leigh nagyon hosszú utat járt be az életmódváltás és az egészség felé, és még mindig nem érte el a célt, hiszen ahogy ő mondja, valójában nincs is végcél, egy fenntartható, egészséges életmódért mindig dolgozni kell. Ismerd meg az egykor 143 kilós lány történetét! Ez Zsír!OrigoTerhességi striák - Így előzheted meg!http://www.life.hu/ez-zsir/20190911-terhessegi-striak-igy-elozheted-meg.htmlA várandósság egy nő életének legszebb időszaka, talán még akkor is, ha rosszullétek tarkítják, és az utolsó hónapban már a cipőfűző bekötéséhez is segítség kell. Egyébként rendkívül változó lehet, hogy milyen nehézségek, kényelmetlenségek merülnek fel a babavárás során, de vannak általános dolgok is, mint például a striák kialakulása. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.