Fehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?

aszpartám cukor barnacukor méz nyírfacukor édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annyi már bizonyos, hogy a kristálycukrot jobb mellőzni az étrendedből, abban viszont már nincs egyetértés, hogy akkor mit is használj helyette. Segítünk eligazodni az új cukrok világában!

Fehér cukor - barna cukor, mi a különbség?

Bár barnasága miatt egészségesebben hangzik, a barna cukor nem sokban különbözik fehér társától: csupán melasztartalma nagyobb, melytől ragadós és barna lesz, de cseppet sem egészségesebb. Az árán viszont ez nem látszik: egy kiló fehér cukor 3-400 forint, míg a barna kilója akár 800-1500 forintba is kerülhet. Kétféle verzió elérhető: a nem teljesen kifehérített nádcukor is barna, de sokkal gyakrabban adnak nádmelaszt a cukorrépából készült fehér cukorhoz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nádcukor, répacukor, gyümölcscukor: fontos, hogy miből gyártják?

A kristálycukrot hazánkban főleg cukorrépából állítják elő, míg a világ más részein a trópusi vidékeken honos cukornádat használják e célra. Mivel ez utóbbinak nagyobb a szállítási költsége, Magyarországon a nádcukorhoz jóval drágábban lehet hozzájutni. A drágább jobb elv azonban itt sem érvényesül, hiszen ha ízük és ásványianyagtartalmuk teljesen nem is, de a kétféle cukor kémiai szempontból megegyezik, így a nádból előállított cukor nem sokkal egészségesebb, vagy diétásabb. A gyümölcscukor, más néven fruktóz viszont már kilóg a sorból, hiszen természetes formában is megtalálható a természetben. A vércukorszintet ez is megemeli, de lassabban, mint a szőlőcukor, és intenzív édes íze miatt (a szacharóznál 30%-kal édesebb) jóval kevesebbre van szükség belőle az ételek-italok édesítéséhez. Ennek köszönhetően még az energiabevitel is csökkenthető. Egy kiló 6-900 forintba kerül, így nem sokkal drágább, mint a kristálycukor.

Sztívia, eritriol és xilit, a furcsa nevű befutók

Az utóbbi években a cukorbetegek és a diétázók nagy örömére olyan cukrok is elérhetők, melyek alig emelik a vércukorszintet, mégis ugyanolyan könnyen és jól használhatók, mint a hagyományos cukor. A sztívia, azaz jázminpakóca egy igen régóta használt dél-amerikai gyógynövény, melynek szárított levele harmincszor édesebb a cukornál. Szigorúan véve természetesen ez nem cukor, de akként használhatjuk por, tabletta vagy folyékony formában. Nemcsak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, de a vércukorszintet is alig emeli, kalóriatartalma pedig szinte elhanyagolható. Hátránya a kicsit furcsa íze és az ára: már a kis kiszerelésű, 50 ml-es cseppek vagy tabletták is több ezer forintra rúgnak. A jó hír viszont az, hogy a növényt te is nevelgetheted cserépben, és rendszeresen "szüretelhetsz", így jóval olcsóbban jutsz hozzá a levelekhez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az eritriol és a xilit sem sokkal marad le az árversenyben: mindkettő kilója kétezer forint körüli áron kapható legolcsóbban. A nyírfacukor, azaz xilit egy cukoralkohol, mely ízre, állagra és felhasználhatóságra is egyezik a kristálycukorral, egy kivételtől eltekintve: élesztős ételeknél nem használható. A cukor negatív tulajdonságai viszont hiányoznak belőle: alig emeli a vércukorszintet, cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatják. Ugyanez igaz az eritriolra is, mely kicsit kevésbé édes, de ugyanolyan jól beválhat. Az élelmiszeripar a kilencvenes évek óta használja, mert növeli a termékek eltarthatóságát.

Miért jó a méz?

Bár kalóriaértéke nem elhanyagolható, a méz mégis természetes alternatívája lehet a cukornak. Sok vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet tartalmaz, baktériumölő hatása is kiemelkedő, ráadásul ezen felül minden fajtaméz más-más kedvező tulajdonsággal bír.

Tipp:

A bolti mézek helyett inkább keress egy megbízható termelőt, akitől rendszeresen - és olcsóbban - vásárolhatsz. Egy kiló vegyesméz már 1300-1500 forintért is elérhető, míg az egyik legdrágább az erős antibiotikus hatású propoliszos méz, illetve a különleges gesztenyeméz, melynek már 2500-3000 forint kilója.

Antal Emese, dietetikus

"A mesterséges édesítőszerek napjainkban terjedtek el. Energiaértékük elhanyagolható, így a testtömegcsökkentő étrendben is kitűnően alkalmazhatók. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlhatók. A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál és ajánlható ételkészítéshez, főzéshez, mivel hőstabil. Az aszpartám kétszázszor édesebb a répacukornál, viszont hőérzékeny. Ezért főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére használják. Ezt az édesítőszert támadják a legtöbben, de az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) számos kutatás alapján biztonságosnak nyilvánította és majdnem minden évben felülvizsgálja. Az aceszulfám-K édes íze szempontjából hasonló az aszpartámhoz, hőstabil és nincs mellékíze. Ha egy gyártó édesítőszert vagy cukorpótlót ad az élelmiszerhez, a címkén fel kell tüntetnie jelenlétüket, méghozzá mennyiségileg csökkenő sorrendben. Ezeket az anyagokat vagy kiírják a címkén és/vagy E jelölést használnak. Fontos megemlíteni még a szorbitot, amelynek édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat, így a mértéket itt még fontosabb betartani."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.