Valóban létezik génekben kódolt testalkat?

diéta géndiagnosztika soványság testmozgás hízás egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elképzelhető, hogy mégis igazuk van azoknak, akik úgy érzik, képtelenek eleget hízni vagy fogyni az egészséges testalkat érdekében? A génekben kódolt soványság vagy teltség azonban nem jelenti azt, hogy nem változtathatsz az alakodon: a DNS-diéta eredményt hozhat.
A gének szerepe a diétánkban

"A levegőtől is hízom", "Akármennyit eszem, mindig sovány maradok" - ezek azok a mondatok, melyek ugyan halálra idegesítik a fogyni vagy hízni vágyókat, mégis igazak lehetnek. Testalkatunk, anyagcserénk ugyanis csak bizonyos mértékig változtatható meg a táplálkozás és a sport segítségével: öröklött alkatunkat nem tudjuk lecserélni. A kutatóorvosok munkájának eredményeképp már bizonyítást is nyert, hogy testsúlyunkat bizony génjeink is jócskán befolyásolják. Eddig több mint kétszáz génről állapították meg, hogy jelentős mértékben alakítják vércukorszintünket, emésztésünket, testsúlyunkat, vagy azt, ahogy a szervezetünk reagál az edzésre. A DNS-kutatás így szép lassan összekapcsolódott a táplálkozástudománnyal, és ma már külön tudják elemezni a fogyás szempontjából lényeges géncsoportokat.

Thinkstock
Thinkstock

A DNS-alapú személyre szabott diéta

Alapos vizsgálatok után mindenki számára össze lehet állítani egy olyan diétát, mely pontosan megfelel az alkatának, és nem vár el tőle olyan eredményeket, melyek egyébként sem lennének lehetségesek - így a kudarcélményekből is kevesebb jut a fogyni vágyónak. Amerikában már jó pár cég foglalkozik a személyre szabott fogyókúrás terv elkészítésével: DNS-mintát vesznek, majd 19 gén - többek között a méregtelenítésért, a koleszterinszint alakulásáért, az inzulinreakciókért, gyulladások leküzdéséért, vagy a szívbetegségekre való hajlomokért felelősek - vizsgálata után ajánlanak egy étrendet és egy személyre szabott edzéstervet.

Még várnunk kell a tökéletes DNS-diétára

A módszernek, bármilyen jól hangzik is, több hátulütője is akad. Az egyik az ára: az amerikai klinikákon 300-500 dollárt is elkérnek a mintavételért és az elemzésért. A másik pedig szervezetünk összetettségében keresendő: 19 gén vizsgálata a huszonötezerből még nem elég ahhoz, hogy az egész embert feltérképezzék a tökéletes diéta megalkotásához. Emiatt teljes mértékben személyre szabott tervet nem kaphatunk a világon, ehhez még folytatni kell a kutatásokat. Ugyanakkor a DNS-diéta még mindig jobb megoldásnak tűnik, mint kiválasztani egy tömegdiétát a sok közül, amely épp vagy beválik számunkra, vagy nem. Ugyanez igaz a mozgásforma kiválasztására is: a DNS-diétánál történő vizsgálatok során arról is képet kaphatunk, melyik sportra reagálna jól a szervezetünk, és melyiket érdemes inkább kerülni, mert úgysem hozna látványos eredményt.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Nagy Zsolt biológus a hazánkban is elvégezhető tesztről

"Amikor egy edzetlen, túlsúlyos ember elkezd aktívan mozogni, az mindig hordoz magában kisfokú kockázatemelkedést szív- és érrendszeri problémák megjelenésére. A trombózis génteszt segítségével a szakemberek egyszerűen meg tudják határozni, hogy milyen intenzitással kezdhet bele a fogyókúrába az illető. Amennyiben kisfokú genetikai hajlam mutatható ki vérrögképződés kialakulására, abban az esetben egyénre szabott edzéstervet lehet összeállítani a fogyás közbeni egészségvédelemre. A trombózis génteszt már közel másfél évtizede elérhető Magyarországon is, a vizsgálatot általában szájnyálkahártya-mintából végzik."

Csak idő kérdése

Mindezeket egybevéve még nem jött el az a nap, amikor tökéletesen, a génjeinkig személyre szabott, hatékony diétát és edzéstervet nyomnak a kezünkbe, de a táplálkozásgenetika fejlődésével egyre közelebb kerülünk hozzá. Addig azonban rengeteg bonyolult összefüggést kell még felszínre hoznunk a gének, a táplálkozás és a testalkat kapcsolatáról. Míg a DNS-diétára várunk, addig sem kell azonban feladnunk az ideális diéta és sport megtalálását. Génteszt nélkül is kiismerhetjük egy kicsit a szervezetünket, megnézhetjük, milyen mozgásra hogy reagál, mely ételek azok, melyek segítik a fölös kilók leadását, így végső soron bármelyik választott diétát személyre szabhatjuk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.