Négy tévhit a táplálkozásról

zsír fehér kenyér fagyasztott zöldség tévhit barna kenyér gasztro természetes alapanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap mint nap. Az alábbiakban négyet gyújtöttünk össze azok közül a tények közül, amelyeket majdnem mindenki rosszul tud.


1. Annyi egészséges zsírt ehetsz, amennyit csak akarsz. Mi az igazság? Noha az olívaolaj, részben egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt, jobb a szívünknek, mint a vaj a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően ugyanis minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.
2. A friss mindig jobb, mint a fagyasztott. Mi az igazság? A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt termények, hiszen ma már a betakarítás után rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt, ún. friss terményben. Ha friss árut akarunk, akkor inkább vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztott termékekkel.
3. A barna kenyér jobb mint a fehér. Mi az igazság? Egy ún. barna kenyér lehet, hogy csak színében barna, amit a karamelltartalmú színezéknek köszönhet. Az igazán egészséges kenyér az, amely teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából. Ebben az esetben a kenyér ugyanis majdnem kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták, és ugyanígy nagyobb a szelén, kálium és magnéziumtartalma is.
4. Ha a címkén természetes alapanyagok felirat szerepel, az csak jót jelenthet. Mi az igazság? A természetes alapanyagok tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre egyetlen élelmiszeripari szabvány vagy nemzetközi, illetve helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a természetes alapanyagok konkrét definíciója. Ilyenformán a címkén csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül, és több olyan összetevőt is tartalmazhat, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.