gyilkosság gyógyszer altató tragédia altatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aggódva veszünk búcsút a tizenéves csemeténktől, amikor péntek este szórakozni indul a barátaival. Egymást érik a rémhírek, milyen szörnyűséges véget érhet egy-egy ilyen éjszaka. Vajon megvédheti a gyermekét a kétségbeesett szülő, amikor épp nincs vele?

Tavaly márciusban holtan találtak az albérletében egy férfit, akinek a szervezetében nagy mennyiségű alkohol és egy úgynevezett dormicum nevű szer volt. A nyomozások során kiderült, hogy a férfi nem önként keverte az altató, nyugtató hatású szert alkohollal, hanem egy "itatós rablásokra" specializálódott csoport tette a poharába. Sajnos nem egyedi esetről van szó. Szokolai Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa nemrég sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az óvatosságra. Ezek a rablóbandák legtöbbször ugyanis kifigyelik az áldozatukat, majd távozásukkor valamilyen bódító hatású itallal kínálják őket. Ebből akár egy pohár is végzetes lehet, hiszen nem lehet előre tudni, milyen szert oldottak fel benne. A korábban említett dormicum alkohollal keverve jobbik esetben "csak" öntudatlan állapotot okoz, súlyosabb esetben azonban akár légzésleállást is eredményezhet - írja az MTI.

Thinkstock
Thinkstock

Mit tehetünk szülőként, amikor a gyermekünket szórakozni engedjük? A média tele van mindenféle rémhírrel, hogyan végződik egy-egy ártatlannak induló buli. A tiltás nem megoldás, egy tinédzserkorú gyermek nagy valószínűséggel megtalálja a módját, hogy ő se maradjon ki a hétvégi pörgésből. Majsai László, a Life.hu gyermekpszichológusa szerint a legfontosabb, hogy meg tudjuk beszélni a gyerekkel, milyen veszélyek leselkednek rá. "Vannak gyakorlati tanácsok, amiket akár unalomig ismételhetünk fiunknak vagy lányunknak: ha rendelt valamit, ne hagyja őrizetlenül a poharat, illetve figyeljen rá, hogy a palackozott italt előtte bontsák fel. Ezen kívül fontos, hogy a szülő megértesse gyermekével, milyen hatással lehet rá egy-egy ilyen szer."

A Life.hu szakértője szerint nem a tiltás, hanem a következmények átbeszélése a legfontosabb. "Ha nem tudom, milyen következménye lehet, akkor bármilyen következménye lehet. Egy tinédzser már tudja, hogy a tetteinek következménye van. Az öntudatlan állapot veszélyességéről kell meggyőzni őket, amikor más cselekszik helyette, a másiknál van a kontroll, ő maga pedig nem tudja, mit csinál - vagyis nem ura a helyzetnek. Ez a védtelen szituáció kiszolgáltatottá teszi őket, ami akár végzetes is lehet."

Thinkstock
Thinkstock

A legfontosabb tehát, hogy otthon merjünk beszélni a kamaszokkal, éreztessük velük, hogy ránk bármikor számíthatnak. Fogadjuk el, hogy a csemeténknek szabadságra, függetlenségre van szüksége, de ne féljünk korlátokat szabni neki: hányra érjen haza, vegye fel a telefonját, ha hívjuk... Azonban nagyobb hatást ér el a gyereknél egy jó viselkedésminta, mint egy hangos, intő szó. Ne feledjük: a gyerek elsődleges példái a szülei.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.