vágódeszka fertőtlenítés hűtőszekrény mosogatás mérgezés wc ülőke mosogató tárolás ételmérgezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mosogatunk, súrolunk és tisztítunk a megszokott módon, és megnyugodva nézzük a csillogó, tisztának hitt felületeket. Ennek ellenére a konyhánk koszosabb és fertőzőbb lehet, mint a vécéülőke, és könnyen meg is betegíthet, ha nem tartjuk be az aranyszabályokat.

Pont ott nem fertőtlenítünk, ahol kellene

Bár azt gondolnánk, hogy a mellékhelyiségben találni a legtöbb baktériumot, már több kutatásból is kiderült, hogy az első helyen mindenképpen a konyha áll. Míg a vécéülőkén csupán 50 baktérium jut egy négyzetcentiméterre, addig egy nem megfelelően fertőtlenített vágódeszkán kétszázszor ennyi. A konyhai törlőruhákat és a mosogatószivacsokat pedig tulajdonképpen veszélyes biológiai fegyvernek is tekinthetnénk, hiszen a mérések szerint kétszázezerszer koszosabbak az ülőkénél. Mindez azért lehetséges, mert az illemhely veszélyeivel tisztában léve ott gyakran takarítunk, a vágódeszkára vagy a hűtő polcaira azonban csak kevesen gondolnak.

Thinkstock
Thinkstock

Ételmérgezés otthon

Nemcsak a közétkezdékben vagy táborozáskor fenyeget az ételmérgezés veszélye, de nap mint nap a saját konyhánkban is. Évente minden harmadik ember átesik legalább egy ételmérgezésen, és az esetek háromnegyedéért az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása, illetve a konyha elhanyagolt higiéniája a felelős. A megbetegedések nagy részét tehát egyszerűen elkerülhetnénk, csakhogy a legtöbb háziasszony nem is tudja, mire kéne pontosan odafigyelnie. Épp ezért indított kampányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal "Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!" címmel, hiszen ha felhívjuk a figyelmet a higiénikus konyha aranyszabályaira, akkor sokkal kevesebben esnek majd áldozatul a kellemetlen - gyerekeknél akár súlyos - tünetekkel járó ételmérgezéseknek.

Az ételmérgezés tünetei

Bár sokan megússzák enyhe tünetekkel, az ételmérgezéses megbetegedések cseppet sem ártalmatlanok - főleg gyermekek körében okozhatnak súlyos, akár kórházi ápolást is igénylő tüneteket. Ételmérgezésnek nevezünk minden olyan betegséget, melyet az elfogyasztott élelmiszerekkel bejutó baktériumok, vírusok okoznak. A tüneteket legtöbben jól ismerik: hányás, hamenés, hasfájás, émelygés, szédülés, súlyos esetben láz, eszméletvesztés, kettős látás jelezheti a bajt. A tünetek az étel elfogyasztása utáni 48 órán belül jelentkeznek, de ritka esetekben előforulhat, hogy egy hét is eltelik a megbetegedésig. Ha egy háztartáson belül többeknek vannak hasonló tünetei, akkor már gyanakodhatunk, de sokszor előfordul, hogy csak az érzékenyebb szervezetű kisgyermekeknél jelentkezik a betegség.

Tudtad?

A legveszélyesebbek a nyers húst vagy tojást tartalmazó ételek, a nem megfelelően átsütött húsételek, például a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, a vagdalt hús, a hamburgerpogácsa, a majonézes saláták, a nagy darabban egyben sütött húsok vagy a steak. Emellett a nem megfelelően felforralt ételmaradékok is gondot okozhatnak.

Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük az ételmérgezés esélyét, csupán néhány fontos szabályt kell megjegyeznünk a konyha tisztántartása során:

- Használj külön vágódeszkát!

A legtöbben ugyanazon a vágódeszkán szeletelik a zöldségeket, gyümölcsöket, mint amin előtte a nyers húst. Egy felületes öblítés vagy tessék-lássék mosogatás viszont nem képes kiirtani a nyers húsból visszamaradt szalmonella- és campylo-baktériumokat. Így azok egyenesen a nyersen fogyasztott ételekre kerülhetnek - onnan pedig az emésztőrendszerünkbe. Minden esetben használjunk külön vágódeszkát és kést a húsokhoz, használat után pedig azonnal mossuk el alaposan ezeket, és hagyjuk megszáradni.

- Fertőtlenítsd a szivacsot!

Még a vágódeszkánál is több baktérium telepedhet meg a minden nap vizesen, vagy a mosogatnivalók között hagyott mosogatószivacson. Egy több mint ezer szivacsot vizsgáló kutatás az esetek tíz százalékában szalmonellát is kimutatott rajtuk- mi pedig ezzel tisztítjuk az evőeszközöket, vagy töröljük le a pultot. A nedvesen hagyott szivacs a legjobb táptalaj a baktériumoknak, így érdemes rendszeresen cserélni, fertőtleníteni, használaton kívül pedig minden esetben megszárítani. A munkapulthoz pedig használjunk inkább fertőtlenítőszert és eldobható papírtörlőt.

Thinkstock
Thinkstock

- Moss kezet!

Az egyik legelemibb szabály, hogy ne csak a zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat mossuk meg alaposan, hanem főzés közben a kezünket is. Egy felületes leöblítés nem elegendő, pláne hússzeletelés után. A szatyorból kikerülő zöldségeket, gyümölcsöket pedig még azelőtt tisztítsuk meg alaposan, hogy felvágnánk őket.

- Ételt a hűtőbe!

A megmaradt ételeket mielőbb le kell hűteni, és a továbbiakban a hűtőszekrényben tárolni. Ha ismét megéheztünk, akkor fogyasztás előtt minden esetben forraljuk fel a maradékot, ezzel elpusztítva a bennük lévő baktériumokat, vírusokat. A készétel szobahőmérsékleten csupán 2-3 óráig, hűtve maximum három napig tárolható biztonságosan. Mindemellett a hűtőszekrény polcait sem árt rendszeresen fertőtleníteni, nehogy a készételbe például nyers húsból származó húslé csöpögjön.

- Tárold megfelelően az ételt!

Ahhoz, hogy az ételek a hűtőben is biztonságban legyenek, a hőfokra is figyelnünk kell: a +5 fok, vagy ezalatti hőmérséklet az ideális, melyben a baktériumok nehezebben szaporodnak. A romlandó élelmiszereket tároljuk külön dobozban vagy rekeszben, a nyers húsokat és a tojást pedig ne keverjük össze a zöldségekkel vagy a készételekkel!

Erre figyelj!

Ételmérgezés esetén az enyhe hasmenéses, esetleg hányásos tünetek egy-két nap alatt általában maguktól elmúlnak gyógyszerek nélkül is. A megfelelő folyadékpótlásról mindenképpen gondoskodni kell. Ha pedig gyermek is érintett, akkor őt mindenképpen vigyük orvoshoz. Magas láz, több napon át tartó heveny rosszullét felnőtteknél is orvosi látogatást indokol.

Tudtad?

A legveszélyesebbek a nyers húst vagy tojást tartalmazó ételek, a nem megfelelően átsütött húsételek, például a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, a vagdalt hús, a hamburgerpogácsa, a majonézes saláták, a nagy darabban egyben sütött húsok, vagy a steak. Emellett a nem megfelelően felforralt ételmaradékok is gondot okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.