a nap cikke napozás agyhártyagyulladás hepatitis leégés ételmérgezés nemi betegség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a napsütés és a meleg messzire kergette a náthát okozó vírusokat, ebben a napfényes időszakban is fertőznek betegségek, melyek tönkretehetik a várva várt nyaralást. A Life.hu megmutatja, hogyan előzheted meg ezeket.

Emésztőrendszeri fertőzés

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a nyári kánikulában előtörő, hányással, hasmenéssel, gyengeségérzettel járó bélfertőzéseket. Mivel a nagy melegben sokkal intenzívebben szaporodnak a mikrobák, a strandokon árusított élelmiszerek könnyen veszélyessé válnak. A baromfihús és a tojás a szalmonella veszélyét hordja magában, különösen akkor, ha jó ideig állt az élelmiszer a hőségben. De a gyorsan romló ételekben más kórokozók is előfordulhatnak - főleg külföldön.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így előzd meg!

Moss gyakran kezet, és ne vásárolj a rögtönzött fagyiárusoktól vagy a gyanús bódés kifőzdékből! A baktériumok többsége a hőtől elpusztul, így otthon fokozottabban ügyelj a konyhai higiéniára és az ételek megfelelő hőkezelésére. Ha hosszabb útra vagy egész napos strandolásra indultok, vigyetek magatokkal hűtőládát, és abban tartsátok a szendvicseket. A szalámit tartalmazó szendvicsek tovább fogyaszthatók, szemben az olyan magasabb víztartalmú felvágottakkal, mint amilyen például a párizsi.

Torokgyulladás

Kevesen tudják, de a torokfájás és -gyulladás majdnem olyan gyakori betegség nyáron, mint télen. A légkondicionált helyiségek, a sok jégkrém vagy jeges üdítőital rossz hatással lehet a száj nyálkahártyájára, mely így fogékonyabb a fertőzésekre. Az esetek nagy részében vírusos megbetegedésről van szó, de ezt mindenképpen orvos feladata eldönteni.

Így előzd meg!

Bár a nagy melegben nehéz megállni, próbálj meg kevesebb mennyiségű jeges enni- és innivalót magadhoz venni. Ezek amúgy sem segítik a szervezet lehűlését, sőt: az átmeneti hűsítő érzés után a szervezet még több hőt termel. Ha légkondicionált helyiségben vagy, akkor ha teheted, mérsékeld a szoba hűtését, és egy kardigán mindig lapuljon a fiókodban.

Gombás és húgyúti fertőzés

Ha uszoda és strand, akkor gombás fertőzés: elég csupán egyszer elfelejteni azt a bizonyos strandpapucsot, máris hazaviheted a lábgombát, a strand vizétől, ülőkéitől pedig a hüvelygombát. Utóbbival jobb nem otthon kísérletezni: az orvos olyan készítményeket írhat fel, melyek hamarabb megoldják a problémát, mint a házi módszerek. Ugyanez igaz a főleg illemhelyekről felszedhető húgyúti fertőzésekre is: az égő, viszkető érzés pisiléskor szinte biztosan erre utal.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így előzd meg!

Nagyon fontos a nyilvános vécék óvatos használata, fertőtlenítése, főleg akkor, ha kislányod is használni szeretné. Ha kijöttetek, egy utólagos kézfertőtlenítés is nagyon ajánlott, strandokon pedig a papucs viselete. Ha hajlamos vagy a hüvelyi fertőzésekre, akkor tejsavtablettákkal erősítheted a természetes védekezőképességedet.

Az intim mosakodók veszélyei


Kötőhártya- és középfülgyulladás

A gomba után a második leggyakoribb kellemetlenség, ami az egész strandolást tönkreteheti, a kötőhártyagyulladás. A vízben található klór és az erős napsütés miatt az érzékeny kötőhártya begyulladhat, de létezik vírusos fertőzés is, melyet nagy tömegben könnyű elkapni. Ha pirosodást, égő, szúró érzést, váladékozást tapasztalsz, mindenképp fordulj szemészhez, mert a szemcseppek nagyban meggyorsítják a gyógyulást. Az uszoda vagy a strand vize az érzékeny fülnek sem kedvez, hiszen a hallójáratba bejutott pangó víz könnyen gyulladást okoz.

Így előzd meg!

Ha sokat vagy víz alatt, viselj úszószemüveget, ha a füled érzékeny, használj füldugót, hogy megelőzd a bajt! A vírusos fertőzés ellen a gyakori kézmosás véd, illetve az, ha nem dörzsölgeted koszos kézzel a szemed. A kisgyermekek fokozottan hajlamosak lehetnek fülgyulladásra, ezért ha már előfordult ilyen, akkor lehetőleg ne engedd, hogy víz jusson a fülébe! Felnőttként a füledben maradt víztől ne a törölköző sarkával próbálj megszabadulni, mert pont a dörzsölés keltette seben keresztül jutnak be a kórokozók a füledbe.

A klímaberendezések csapdái

Hála a klímaberendezéseknek, a forró napokat kellemes hűvösben tölthetjük, ám ennek nem csak a villanyszámlánál fizetjük meg az árát. A túlzottan lehűtött szobában elsősorban megfázunk, de a nem megfelelően tisztított készülékek olyan baktériumokat és gombákat fújhatnak a levegőbe, melyek súlyos gondokat is okozhatnak. Mindemellett már maga a száraz levegő is okozhat kötőhártyagyulladást és felső légúti panaszokat, amivel nyaranta nagyon sokan jelentkeznek az orvosnál. A munkahelyeken, szállodákban, de a lakásokban vagy autókban található berendezéseket is évente tisztíttatni kéne ahhoz, hogy ne kelljen különböző fertőzésektől tartanunk - ezt átlagosan minden második klímatulajdonos teszi csak meg.

Így előzd meg!

Az otthoni készülékeket - beleértve az autóét is - rendszeresen tisztíttasd ki, a szoba hőmérsékletét pedig igazítsd a kinti értékekhez: a WHO csak öt fok eltérést ajánl a kettő között. A helyiségek levegőjét és páratartalmát gyakori szellőztetéssel pótold, a késő esti, hajnali órákban pedig érdemes hosszabban kinyitni az ablakot.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nagy nyári flörthoroszkóp 2013-ra


Hepatitis-fertőzés

Fertőző májgyulladásra általában a mediterrán országokban nyaralók számíthatnak leginkább, hiszen abban a régióban a csapvíz, az abból készült jégkockák, de az éttermekben felszolgált ételek-italok is fertőzhetnek. Nem árt óvatosnak lenni a tengeri herkentyűkkel sem, egy felmérés szerint a Földközi-tengerben található kagylók 40%-a fertőzött hepatitis A vírussal. A betegség B verziója már testnedveken keresztül fertőz a felelőtlen nyári kalandok során, de testékszer behelyeztetésekor is elkaphatsz betegségeket.

Így előzd meg!

A hepatitis ellen létezik védőoltás, de mivel sorozatról van szó, már a nyaralás tervezgetésekor keressétek fel a háziorvost! Mindezek ellenére külföldön soha ne igyál a csapvízből, ne vásárolj készételt kétes utcai árusoktól, a nyári kalandozásnál pedig soha ne felejtsd otthon az óvszert.

Faktorok és barnaság: tévhitek a naptejekről


Napszúrás és leégés

A napsugarak hatásait egészen addig nem vesszük elég komolyan, amíg meg nem tapasztaljuk egy kiadós napszúrás kellemetlenségeit. Akár az egész heti nyaralás rámehet arra a délutánra, melyen az évi napfényhiányodat akartad pótolni. Megfelelő napvédő krém nélkül a leégés, kalap híján pedig a napszúrás fenyeget: az agy hőmérsékletének megemelkedésével az agyhártyagyulladáshoz hasonló tüneteket tapasztalhatsz, ami gyerekeknél különösen veszélyes. Hányás, gyengeségérzet, láz, fejfájás, de eszméletvesztés is előfordulhat, leégés esetén pedig mindezt nehezíti a fájdalmasan feszülő, vörös bőr is. Mindezeken sajnos az a tudat sem segít, hogy a családi kaszát megterhelő nyaralás további részét egy elsötétített hűvös szobában fekve fogod eltölteni, borogatással a fejeden.

Így előzd meg!

Nem lehet eleget hangoztatni a megfelelő folyadékfogyasztást, a kalap fontosságát és azt, hogy tűző napon kerüld a megerőltető sportolást. Napozáshoz a fényvédő krém mellett az időpontot is válaszd meg: ha még a nyaralás elején tartotok is, ne feküdj ki órákra a napra a késő délelőtti vagy kora délutáni órákban! Gyermekeket pedig ne vigyél hosszú időre tűző napra még kalapban sem!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.