megelőzés Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanács baleset öltözködés téli gumi tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rossz időben megszaporodnak a kisebb-nagyobb szerencsétlenségek. Ha elolvasod az Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanácsait, ép bőrrel megúszod ezt az időszakot.

Visszavonhatatlanul beköszöntött a tél. A havas, esős, szeles idő és a csúszós utak nagyobb óvatosságot követelnek mindenkitől. A balesetek azonban elkerülhetőek. Például úgy, hogy időben téligumit teszünk autónkra. Fontos az is, hogy időről időre ellenőrizzük a vonóerőt és a megfelelő tapadást. Kanyarban pedig a szokásosnál is lassabban forduljunk.

Forrás: Thinkstock

Figyeljünk az öltözködésre is! Autóban ülve mit sem ér a jó vezetéstechnika, ha cipőnk a latyaktól csúszik a pedálon, vagy ha ruhánk miatt nem tudunk gyors reagálni valamire. Ki kell mondani: a funkcionalitás előbbre való a divatnál. Hidegben ajánlott a réteges öltözködés. Akinek nyáron is hidegek a végtagjai, az nagy valószínűleg keringési problémákkal küzd, amelyre télen fokozottabban kell ügyelni. Rendszeres testmozgással, vagy akár csak egy nyugilabda kézbevételével is lehet javítani ezen.

Forrás: Thinkstock

Meg kell tanulni „szépen" esni. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint előre essünk, hogy megóvjuk koponyánk és tarkónk épségét. Az esést mindig karunkkal tompítsuk, méghozzá alkarra érkezve, mert könyökünk, csuklónk könnyebben törik, fejünket pedig húzzuk mellkasunkhoz, elkerülve ezzel a fogpótlás és az állvarrás szükségességét.

Forrás: Thinkstock

Bánjunk csínján az alkohollal hidegben is! Értágító hatása miatt éppen a kihűléshez kerülünk közelebb. Téli hóesésben forraltborozni jó, de semmiképpen sem helyettesíti a sok alkohol a meleg öltözetet – figyelmeztet közleményében a mentőszolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.