egészségügy iszapömlés katasztrófa Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csernobil, az amerikai Buffalo Creek-völgy és Donora, az indiai Bhopal - csak néhány az elmúlt ötven év legsúlyosabb ipari katasztrófáinak helyszínei közül. Több tízezren maradtak otthon nélkül, sokan pedig a mai napig küzdenek a tragédia lelki és testi következményeivel.

1. Halálos köd a Donora-völgyben


1948. október 27-én a Washington állambeli Donorát sűrű, mérgező köd lepte be. A folyóvölgyben fekvő város tizennégyezer lakója közül aznap reggel valószínűleg senki nem lepődött meg azon, hogy a szmogtól alig lehet látni - a közelben lévő gyárak ugyanis éjjel-nappal ontották magukból a füstöt, így a helyiek kénytelenek voltak hozzászokni a szennyezett levegőhöz. A hajnalban leszálló köd azonban minden addiginál veszélyesebb volt: lassan sárgás, savas szmoggá alakult, a felnőttek és a gyerekek magas koncentrációjú kén-dioxidot és fluoridot lélegeztek be, amely pár nap alatt huszonegy emberrel végzett, ezreknél pedig súlyos tüdőkárosodást okozott. A szennyezésért felelős üzem működését ennek ellenére csak akkor állították le, amikor a szmog híre már az egész Egyesült Államokat bejárta.


Mi történt azóta?


A lakosok az ipartelepet a katasztrófa után többmillió dollárra perelték, ám ennek végül csak töredékét kapták meg. Donorában ma már csupán ötezren élnek, rengeteg az elhagyatott ház és az üresen kongó gyárépület: 2008 óta múzeum emlékezteti az arra járókat az 1948-as tragédiára.


2. Minden idők legsúlyosabb atombalesete Csernobilban


Minden idők legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszíne Csernobil volt: 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor a négyes blokk felrobbant, a védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a mai Fehéroroszország, Ukrajna és Oroszország jelentős területére, de Európa más részei is szennyeződtek. Több mint kétszázezer embert kellett kitelepíteni, ám azt még ma sem tudják pontosan megállapítani, hogy hány ember veszítette életét a sugárterhelés miatt - a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2005-ös jelentése négyezerre teszi a csernobili katasztrófa áldozatainak számát.


Mi történt azóta?


Csernobil állandó lakosainak száma még ma is néhány száz (köztük az erőmű volt igazgatója, aki börtönbüntetésének letöltése után visszaköltözött a városba), az erőműtől alig három kilométerre fekvő Pripjaty azonban igazi szellemváros: 1986. április 27-én a teljes lakosságot evakuálták, a panelházakban elburjánzott a növényzet, számos ház összeomlott, a dodzsemek és az óriáskerék pedig még mindig úgy állnak a vidámparkban, ahogy huszonnégy évvel ezelőtt hagyták őket. Az egykori pripjatyiak azonban megpróbálják felvenni egymással a kapcsolatot, ezért elindították a város saját honlapját, a pripyat.com-ot.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

3. A Buffalo Creek-i iszapár


Százhuszonöten meghaltak, ezeregyszázan megsebesültek, több mint ötszáz lakóház teljesen megsemmisült, és közel négyezer ember vált otthontalanná, amikor 1972. február 26-án átszakadt a Pittston Coal Company szénbányászati cég szürkeiszap-tározójának gátja az amerikai Nyugat-Virginia államban. A hegytetőn lévő tározóból kiömlő 500 millió liter szennyezett víz három óra alatt tizenhat bányásztelepülést mosott el, az öt-hat méter magas áradat házakat, autókat, háziállatokat és embereket ragadott magával, több eltűntnek nyilvánított ember holttestét a mai napig nem találták meg.


Mi történt azóta?


Bár az iszapkatasztrófa okait több bizottság is vizsgálta, végül senkit nem vontak felelősségre. A károsultak több százmillió dollárra perelték be a vállalatot, de ennél jóval kevesebb kártérítést kaptak, a legtöbben peren kívül egyeztek meg - az akkori kormányzó több száz ház felépítését ígérte a Buffalo Creek menti falvakban élőknek, ám végül csupán nyolcvan lakás készült el.


4. A bhopali ipari katasztrófa


1984. december 3-án hajnalban az indiai Bhopal közelében lévő, elsősorban növényvédőszereket gyártó Union Carbide üzeméből mérgező metil-izocianát szabadult ki. A városban élők heves hányingerre ébredtek, közülük sokan azonnal fulladozni kezdtek, a vegyi anyag miatt kivörösödött és szúrt a szemük. Alig néhány óra alatt nyolc-tízezren fulladtak meg a várost beborító gázfelhőben - sokak halálát az okozta, hogy pánik tört ki az utcákon, a tömegben egymást taposták halálra az emberek. A becslések szerint az elmúlt huszonhat évben további húszezer ember halálát okozta a mérgező anyag, több mint százhúszezren a mai napig komoly betegségekkel küzdenek.


Mi történt azóta?


Huszonhat évvel a katasztrófa után született bírósági döntés az ügyben: hét embert kétéves szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítéltek. A másfél milliós nagyváros, Bhopal ivóvizét a szakértők szerint a mai napig szennyezi a bezárt üzem, ezért még mindig gyakoriak a daganatos betegségek és a születési rendellenességek.


Szellemvárosok a világban


1. Centralia, Egyesült Államok

A pennsylvaniai kisváros lakói hosszú évtizedekig bányászattal foglalkoztak - a szén okozta Centralia elnéptelenedését is. A földalatti szénkészlet ugyanis a hatvanas évek óta folyamatosan izzik, az utcákon lévő óriási repedésekből folyamatosan füst szivárog, a lakosokat pedig már évekkel ezelőtt kitelepítették. A szellemvárosban csak nagy ritkán bukkan fel egy-egy autó, az épületek egy része összeomlott, az út mentén parkoló járműveket benőtte a gaz.

2. Wittenoom, Ausztrália

A hatvanas években még hétezer bányász dolgozott a nyugat-ausztráliai városban, amely - mint utólag kiderült - a világ legveszélyesebb területei közé tartozott, az azbeszt több mint kétezer ember daganatos megbetegedését és halálát okozta. A települést kiürítették, a wittenoomi úton pedig még ma is táblák figyelmeztetik az arra járókat az azbesztveszélyre.

3. Gilman, Egyesült Államok

A coloradói kisvárost az ezüstláz idején alapították, a környéken lakóknak később a cinkbányászat adott munkát - a város kiürítését 1984-ben rendelték el, a levegő és az ivóvíz ugyanis rendkívül szennyezetté vált, veszélyeztette a lakók egészségét. Az épületek még ma is úgy állnak, ahogy tulajdonosaik huszonhat évvel ezelőtt hagyták: a főutcán lévő házakat azonban vandálok lepték el, akik telefirkálták a falakat, és betörték az ablakokat.



Szabó Vanda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.