orvosi ellátás koraszülött csecsemőhalál szegénység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente közel 4 millióra tehető azoknak a szüléseknek száma, ahol a baba élete az anya életkörülményei miatt ér véget, jobbára még az édesanyja méhében.

Thinkstock
Thinkstock

Egy brit orvosi folyóirat (a The Lancet) cikkében angol kutatók azt állítják, hogy évente kettő- és négymillió között van azoknak a babáknak a száma, akik halva születnek erre a világra.

A szakértők úgy vélik, hogy ennek okát kifejezetten az édesanyák életkörülményeiben kell keresni, valamint feltételezhető az is, hogy a babák élete megmenthető lenne a jelenleginél jobb terhesgondozással. Természetesen nem szabad összekeverni a fejlődő országokban halva született gyerekek halálának okait a fejlett országokban holtan született csecsemők halálának okaival.

Míg például a fekete kontinensen jellemzően a nemi betegségek, fertőzések és az alultápláltság a jellemző ok, addig Európában a magas vérnyomás és a cukorbetegség vezet a babák halva születéséhez.

A fejletlen országokban a halvaszületések zöméhez - a kutatás szerint - a fenti okok mellett a szülési szövődmények, a terhesség alatt szerzett fertőzések és a babák rendellenes fejlődése is hozzájárul.

A fejlett országokban azonban a fentebb megjelölt okok mellett gyakran nem derül ki, mi áll a halál mögött, de feltételezhető, hogy genetikai elváltozásokkal, illetve az anya életmódjával: a táplálkozással, dohányzással, a mozgásszegény életmóddal lelhető összefüggés.

Thinkstock
Thinkstock

Gyalog a szülészet felé

Nagyon fontos adat, hogy a halva született gyerekek 99 százaléka olyan fejletlen országokban jönnek a világra (Afrika, Ázsia) ahol kevés az orvos és a szakképzett egészségügyi dolgozó. Fény derült arra is, hogy a meghalt gyerekek fele megmenthető lenne már akkor is, ha az egészségügyben a középszinten képzett dolgozókat meg lehetne tanítani a császármetszésre, a nem lélegző újszülöttek újraélesztésére, valamint ha megfelelő számú közlekedési eszköz állna a szülő nők rendelkezésére. A halálok jelentős része ugyanis azért következik be, mert a szülő nő egyszerűen nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz, illetve a komplikált szüléseknél a szükséges eszközök nem állnak a szülésben segédkezők rendelkezésére.

Nem súlyos betegség, a körülmények áldozatai

Egy jelentés (Save The Children) szerint a fejletlen országok csecsemőhalandóságának számát már negyvenmillió dollárból is jelentősen lehetne csökkenteni, mert a gyerekek zöme nem gyógyíthatatlan betegségben, hanem körülményeinek hatására veszíti életét. Ha ezt az összeget a becsült 2-4 millió halott baba között szétosztjuk, akkor kiderül, hogy egy-egy baba élete alig 10-20 dollárból, vagyis 2000-4000 forintból megmenthető lenne...

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Fejlődő koraszülöttmentés?

Hazánkban viszont két évvel ezelőtt, 2009-ben mérték minden idők legalacsonyabb csecsemőhalálozási értékét: összesen 553 újszülött halt meg. Statisztikai adatok szerint főleg a koraszülöttek között csökkent a halálozási szám. Ez annak köszönhető, hogy egyre korszerűbb berendezések segítségével egyre fiatalabb, egyre korábban született babák életét is képesek a szakemberek megmenteni.

A WHO ajánlása szerint a 22. hetet betöltött terhességi hét után született babáknak már van esélye az életben maradásra, és ezt komoly szakmai érvekkel támasztják alá, ettől az időponttól képes ugyanis a tüdő a gázcserére.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.