Rejtélyes hasmenésjárvány: Magyarország is veszélyben

uborka hasmenésjárvány Németország fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mára kiderült, hogy a németországi hasmenésjárvány hátterében nem az uborka áll. Nem spanyol zöldség, és úgy tűnik, nem is németországi uborka okozta a colifertőzést, amely már több mint húsz halálos áldozatot követelt. Szinte minden nap új feltételezések születnek, a legújabbat - mely szerint növényi csírák okozzák a hasmenésjárványt - ismét elvetették: egyre több a rejtély a járvány körül.
De mi okozza?







Thinkstock
Thinkstock



A lappangási idő (a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig) általában 4, maximum 8 nap. A járványt a közönséges bélbaktérium olyan törzse okozza, amely többféle kórokozó tulajdonságot 'szedett össze', és így képes a bélfal védelmi rendszerét kijátszva áthatolni és toxikus anyagokkal elárasztani a beteg keringését."

Tipp! Mások bőrébe bújt a hollywoody színésznő! Nézd meg képgalériánkat!




Thinkstock
Thinkstock



Mire lehet számítani?

Ahogy azt oldalunknak Falus Ferenc főorvos elmondta, hazánkban, ha ugyanolyan nagyságrendben robbanna ki és terjedne a fertőzés, ahogy az Németországban zajlik, akkor nagyon rövid időn belül körülbelül 112 súlyos veseelégtelenségben szenvedő beteg ellátását kellene megoldani. Persze kérdés, hogy hazánkban elegendő férőhely áll-e a súlyos veseelégtelenség kezelésére.

Kérdés volt az is, hogy a hazai laborok rendelkeznek-e elegendő kapacitással a baktérium azonosítására, ám mára kiderült, hogy az Országos Epidemológiai Központ rendelkezik olyan, hazánkban kifejlesztett gyorsteszttel amely a 104-es baktérium kimutatására alkalmas. Hazánkban a június 3-án weboldalra került sajtóanyagból kiderül, hogy jelenleg nincs a német járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés. Az Országos Epidemiológiai Központban 35 betegnél már elvégezték a mikrobiológiai vizsgálatot, valamennyi negatív eredménnyel zárult.

Tipp! Elképesztő látvány, megmozdulnak a fotók! Nézd meg képgalériánkat!








Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.