Óvatosan a dohányzással! Leeshet a mellbimbód

mellbimbó kockázat plasztikai sebészet mellplasztika dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dohányzás hatására leeshetnek a mellbimbók - állítja dr. Anthony Youn, az Egyesült Államok egyik vezető plasztikai sebésze. A michigani Detroitban praktizáló orvos természetesen hozzátette, hogy ez csak azoknál a hölgyeknél fordulhat elő, akik előtte mellplasztikán estek át.

Dr. Youn elmondása szerint a dohányzáskor a szervezetbe jutó nikotin és szén-monoxid károsíthatja egyes testrészek vérellátását, ezzel lassítva a műtétet követő gyógyulási folyamatokat. Ezek a toxinok tulajdonképpen egyfajta szorítókötésként működnek, amelyek a vérellátást csökkentve lassan a testrészek elhalását okozhatják.

"Mindig rossz érzés dohányos pácienst látni. Sokszor félek, hogy a mellfelvarráson átesett betegek a figyelmeztetésem ellenére sem hagyják abba a dohányzást, ami végül a mellbimbó elhalásához és leválásához vezethet. Nehogy azt higgyék, hogy csak kitaláltam ezt az egészet, láttam már ilyen esetet" - nyilatkozta dr. Youn.

Thinkstock
Thinkstock

Elmondása szerint egy páciensének mellbimbói egyszer teljesen belilultak, a dohányzás következtében ugyanis elzáródtak a mellben található apró vénák. Ha nem kezelték volna, a beteg mellbimbói elfeketedtek és leestek volna néhány héten belül.

Az orvosok több napig piócák segítségével szívták ki az alvadt vért a nő mellbimbójából, hogy az visszanyerhesse egészséges rózsaszín színét. "Ha mellplasztikára adjuk a fejünket és továbbra is dohányzunk, számolnunk kell azzal, hogy a mellbimbóink egy szép napon elfeketednek és leesnek. Ha hasplasztika után füstölünk, kaphatunk egy fertőzést és egy nyílt sebbel tölthetjük a következő három hónapot. Az arcplasztikát követő dohányzással is vigyázzunk, mert arcunk is elhalhat és elüszkösödhet, ami igazán nem szívderítő látvány" - figyelmeztet a sebész.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a dohányosok sebei sokkal nehezebben gyógyulnak, mint a füstmentes életet élőké. "Ebből következik, hogy a dohányosokon végzett műtétek esetében nagyobb a komplikációk esélye és ez a plasztikai műtétek esetében is igaz" - foglalta össze Youn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.