Amikor sír a rajz - Szexuálisan bántalmazott gyermekek rajzai

gyerekrajz gyerekek szexuális bántalmazás trauma pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás jelentős részére soha nem derül fény. Az áldozatok ugyanis hallgatnak. Sokszor még akkor sem beszélnek, amikor megváltozott viselkedésük nyomán gyanakodni kezd a környezet. Rajzaikban azonban megjelenhetnek azok a szimbólumok, amelyek megerősíthetik a bántalmazás tényét.

Fontos azonnal leszögezni, hogy nem minden bántalmazott gyermek rajza meséli el a gyermekkel történt szörnyűségeket, máskor meg olyan gyerekek rajzain is felfedezhetőek erőszakra (is) utaló képszimbólumok, akiket nem ért szexuális abúzus.

Éppen ezért soha nem szabad gyermekrajzok laikus értelmezése nyomán emberi sorsokat súlyosan érintő következtetéseket levonni. Amennyiben a szexuális zaklatás vagy erőszak valóban megtörtént, és a rajzokon (is) erre utaló jeleket vélnek felfedezni a hozzátartozók (vagy pedagógus), akkor is csak hosszas és nagyon alapos, a gyermek környezetének és magatartásának teljes feltérképezése után, gyermekrajz-elemzésben jártas szakember bevonásával szabad csak, ha szükséges, további lépéseket kezdeményezni.

Cathy A. Malchiodi: A gyermekrajzok megértése
Cathy A. Malchiodi: A gyermekrajzok megértése

Kattints a képre a többi rajzért!

Higgy neki!

Amennyiben azonban a gyermek mégis megtöri a hallgatást, és mesél a vele esett dolgokról, akkor viszont az a legfontosabb, hogy történetét hitelesítsük, és soha, de soha nem szabad meghazudtolni a kicsit, soha nem szabad elbagatellizálni az általa elmondottakat és egyenesen tilos ilyen mondatokkal porrá zúzni a maradék önbecsülését, hogy "X" bácsi vagy néni soha nem tenne ilyet, biztosan csak kitaláltad.", vagy: "Te még olyan kicsi vagy, biztos nem így történt, biztosan csak viccelt, nem azért nyúlt hozzád..."

Az ilyen és az ehhez hasonló jellegű mondatok - főleg ha számára a túlélését biztosító ember szájából hangzik el - annak bizonyítéka lehet, hogy a világon mindenki ellene fordult, önmaga hibáztatása még erőteljesebb lesz, és fájdalmával teljesen magába zárkózik.

Nagyon fontos, hogy a szexuálisan bántalmazott (vagy vélhetően bántalmazott gyermek felé) megértéssel és gyengéd elfogadással közeledj, hiszen a gyermekáldozatok egyébként is reménytelen küzdelmet vívnak a szégyen, a bűntudat és a stigmatizáltság ellen. A gyermek azt hiszi, szexuálisan megbélyegezték, ezért más, mint a többi gyerek.

Thinkstock
Thinkstock

Mielőtt a gyerekrajzokon megjelenő, vélhetően szexuális bántalmazásra utaló elemeket vennénk sorra, fontos hangsúlyozni azokat a jeleket, amelyek rajzelemzés nélkül is odafigyelés, megértés, védelem után kiabálnak:

- Nyugtalanság - az addig kiegyensúlyozott gyermek nyughatatlanná, akár túlmozgásossá válik
- Esetleg fordítva, az addig örökké rosszalkodó, élénk gyermek elhalkul, szárnyatörötten gubbaszthat órákon át - eltűnnek az érzelmei
- A kicsi agresszívvé válhat
- Játékában szexuális elemek jelenhetnek meg, esetleg nemcsak babáit, de társait is megpróbálhatja szexuális játékokba bevonni
- Regresszív tünetek jelentkezhetnek: újra baba szeretne lenni, selypíteni kezd
- Alvásproblémák lépnek fel, képtelen aludni vagy rémálmai vannak
- Széklet-, vizelet-visszatartási gondok jelentkeznek
- A szülői ágyba kéredzkedik (ha nem a szülő a bántalmazó)
- Szorongásos tünetek lépnek fel, rágja a körmét, tépi a haját, csipkedi magát - ezek a tünetek az önbántalmazás súlyosabb fokáig is eljuthatnak: a kicsi véresre tépi, csípi magát. Szándékosan sérüléseket okoz magának, hiszen a vele történt rossz dolgokért önmagát hibáztatja és így bünteti magát
- Nem mer egyedül maradni
- Iskolás gyermeknél romlik a tanulmányi eredmény, szétszórttá válik, nem figyel, nem készül fel az órákra, vagy kézírása válik szinte olvashatatlanná.

Amikor sír a rajz

A rajzokon megjelenő szexuális elemeket annak ellenére, hogy számos hasonló vagy közös jegyről és témáról van szó, még mindig nem lehet egyértelműen listába szedni, hiszen a rajzok mögötti tapasztalat függhet attól, hogy a visszaélést milyen körülmények között, ki követte el. Fontos, hogy mennyi ideig tartott a bántalmazás (folyamatos vagy egyszeri alkalomról van-e szó), milyen a bántalmazás típusa (volt-e behatolás), valamint meghatározó a gyermek életkora is.

Cathy A. Malchiodi: A gyermekrajzok megértése
Cathy A. Malchiodi: A gyermekrajzok megértése

Kattints a többi rajzért!

1. Markáns szexuális témák, képzetek jelennek meg a rajzokon

A kutatások alapján azonban erős lehet a gyanú akkor, amikor a gyerekek rajzaikon erőteljesen hangsúlyozzák a genitáliákat, illetve intim testrészeket rajzolnak.

2. Szexi jegyek

A szexuálisan bántalmazott gyerekrajzokon a szexuális konnotáció megjelenhet szexi jegyek hangsúlyozásával is, nőket rajzolnak kihívó ruhában, mély dekoltázs, vastag smink, túlhangsúlyozott száj, vagy kiöltött nyelv. Ezek a jegyek egy felnőtt nő esetén a csábítás eszközei, de egészséges helyzetben egy kisgyerek számára nem jelent semmit, észre sem veszi.

3. Fallikus szimbólumok

A méhek vagy darazsak megjelenése (irreálisan nagy fullánkkal) a vele megesett iszonyú fájdalomról beszélhetnek, ahogy a kígyórajz is hordozhat erőszakra utaló üzenetet.

4. Csonkolt emberrajz

Akár önmagát, akár mást ábrázol, a bántalmazott gyerek sokszor csak a figura fejét vagy felsőtestét rajzolja. Néha egyszerűen alsótest nélkül lóg a levegőben, máskor "eltakarja" a szégyen, a bántalmazás helyét egy szék- vagy asztalrajzzal. Az is gyakori, hogy az önábrázolás szétesik, a szexuális abúzust elszenvedő kicsi (főleg ha az folyamatosan, hosszú ideig fennáll) nem képes egységként lerajzolni magát: hiányzik a keze, a lába, és minél durvább bántalmazásról van szó, annál nagyobb a rajzokon megjelenő csonkolás.

Tudj meg mindent már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!


Átalakítunk! Igazi trendi csaj lett a kisgyermekes anyukából. Kattints a galériáért!



Nehézség az ágyban: így lesz a súlyfelesleg a szexuális élet gátjahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120214-nehezseg-az-agyban-igy-lesz-a-sulyfelesleg-a-szexualis-elet.html"Taszítja a csonk, ha hozzáér a bőréhez" - Hogyan lehet testi fogyatékossággal szexuális életet élni?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111209-hogyan-lehet-testi-fogyatekossaggal-szexualis-eletet-elni.html"Tiéd a testem, ha megvédesz" - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.htmlA szűnni nem akaró szexuális izgalom fogságábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-akiket-maga-ala-gyurt-az-allando-szexualis-izgalom-szindroma.htmlA 8 leggyakoribb szexuális úton terjedő betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110504-szexualis-uton-terjedo-betegsegek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.