Mondj búcsút az arcot csúfító hegeknek!

kozmetika heg akné égési seb pattanás bárányhimlő kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-két masszív pattanás, égési sérülés vagy bárányhimlős pötty sajnos maradandó, zavaró hegeket okozhat. A jó hír, hogy számtalan kezelés közül választhatunk, a rossz az, hogy akad ezek között fájdalmas is, a hegek nyom nélküli eltávolítása pedig még ezekkel sem lehetséges.

Búcsú a pattanások hegeitől

Erről leginkább a Megasztárból ismerős Mujahid Zoli tudna mesélni, aki - ahogy arról már beszámoltunk - a pattanásai után maradt hegeket kezeltette egy olyan eljárással, mely során szétégett az arca. A fájdalmas beavatkozást lézerrel, illetve több száz tűszúrással végezték, amitől nemcsak kipirosodott a bőre, de a fájdalmaktól nehezen is aludt el.

Facebook/Mujahid Zoltán
Facebook/Mujahid Zoltán

Nemcsak a pattanások okozhatnak azonban maradandó, zavaró hegeket: égési sérülések, anyajegyek vagy himlőhelyek is, de hála a modern orvostudománynak és kozmetológiának, szinte mindet lehet kezelni valamilyen mértékben. A Life.hu dr. Szőke Katalin bőrgyógyász főorvos segítségével összegyűjtötte a leggyakrabban használt módszereket.

Krémekkel a bárányhimlő nyomai ellen

Gyermekek bőrén gyakran hagynak nyomot a bárányhimlő hólyagjai: ráadásul a kis bemélyedések akkor is kialakulhatnak, ha a gyerkőc nem vakarta el őket. A fájdalmas kezelések számukra természetesen nem ajánlottak, de kétféle, hatékony kenőcs viszont igen: a magasabb árfekvésű, szilikonos gél nemcsak a bárányhimlőnél, de más hegeknél is sikeresen alkalmazható, hatására elsimulhatnak a kis gödrök is. A jóval alacsonyabb áron kapható, másik hegkezelő kenőcs elnyomja a hegszövet növekedését, és fellazítja, elsimítja a már kialakult hegeket, emellett csökkenti a fájdalmat és a gyulladást is. Akármelyik termék mellett döntünk, fontos, hogy a kezelést minél előbb elkezdjük: minél frissebb a heg, a krémek annál többet tudnak eltüntetni belőle. Ez persze nem jelenti azt, hogy régi keletkezésűeknél nem használnak, de ez esetben sokszor hetekig kell várni az eredményre.

Pattanás okozta hegek: többféle módszer közül választhatunk

Egy kellemetlenebb dolog van az arcunkon vagy más testtájunkon éktelenkedő pattanásnál: a heg, ami utána marad. Nem véletlenül fordulnak ezzel leggyakrabban a bőrgyógyászokhoz.

Lézeres arckezelés

Az egyik leghatékonyabb eljárás a micropixeles lézeres arckezelés, melynél a lézersugár egymáshoz nagyon közeli pontokban éri a bőrt, így akár a mélyebb rétegekig is eltávolítja a hámot. Mivel ez csak pontokban történik meg, az ép hámszövetek segítenek a gyors regenerálódásban, így javul a bőr állapota. Egy másik lézerrel, de már altatásban végzett kezelés során leégetik a bőr felső hámrétegét, és az egyenetlenségeket is elsimítják. Ennek azonban előfordul, hogy a bőr bebarnulása a mellékhatása, és többszázezres kiadást is jelent. Emellett ez nem az a fajta kezelés, ami után másnap dolgozni mehetünk: a gyógyulási idő 5-7 nap.

Thinkstock
Thinkstock

Mikrodermabrázió

Nem viseli meg bőrünket az arccsiszolás, mely során egy speciális csiszolóanyaggal távolítják el a vékony felső hámréteget. A bőr megújul, kúraszerűen alkalmazva pedig a különféle hegek állapotát is javíthatja. A lézeres kezeléssel ellentétben ez egy megfizethető eljárás, amit ma már kozmetikákban sok helyütt alkalmaznak a kezelés részeként.

Dermaroller

Kétségtelenül a legijesztőbb kezelés, mely során az elszánt delikvens arcát először lefertőtlenítik, majd érzéstelenítik, és négyzetcentiméterenként 250 tűvel szurkálják egy henger segítségével. A finom kis sebzések beindítják a bőr saját regenerációját, illetve kollagéntermelését, így nemcsak a ráncok halványodnak, de a heges rostok fellazításával a besüppedő vagy kiemelkedő hegek is javulhatnak. A kezelés során ötször lehet használni az adott páciens dermarollerét, amelynek ára háromtól húszezer forintig terjedhet, de érdemes a jobb minőségű, drágább készülékeket választani. Rendszeres kezeléssel a hegek jelentős állapotjavulását lehet elérni.

Az égési sebeket lámpával is gyógyíthatjuk, de a legjobb az égésplasztika

A polarizált fény gyógyhatását kihasználó lámpákkal nagyon sok sérülést kezelhetünk, mivel erősíti a szervezet regeneratív képességeit. Nemcsak nehezen, lassan gyógyuló sebeknél, de hegeknél is jó szolgálatot tehet, bár ára igen borsos: 80-120.000 forint körül mozog. Komolyabb égési sebbel azonban mielőbb a legközelebbi égésplasztikán kell jelentkezni, ahol a nyomókötéstől kezdve a bőrátültetésen át sokféle hatékony kezelés várja a betegeket. Ezeket a sebeket az első perctől kezdve szakszerűen kell ellátni, mert nagyon komoly hegesedések fordulhatnak elő.

Szőke doktornő szerint a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni:

"Leszögezném, hogy a hegeket megelőzni kell: olyan hegkezelő eljárás ugyanis, ami az eredeti állapotot tökéletesen helyreállítaná, nem létezik. Súlyos cisztikus akne betegségben a gyulladás lezajlása után nem a bőr eredeti szerkezete áll vissza, hanem egy egész más szerkezetű heg alakul ki, amiben csak kötőszöveti rostok maradnak. Ez egész mélyen érintheti a bőr szerkezetét, és besüppedő heg alakulhat ki az arcon, a háton, mellkason pedig kiemelkedő hegek képződhetnek. Éppen ezért érdemes mielőbb a hatásos, gyógyszeres kúrát megkezdeni, amit csak bőrgyógyász írhat fel.

Thinkstock
Thinkstock

Bárányhimlőnél, ha látjuk, hogy túl nagy hólyagok keletkeznek, alkalmazható olyan gyógyszer, ami gátolja a vírus szaporodását és ezzel megelőzi a nagy, mély hólyagok képződését. Az is tévhit, hogy az esztétikai gondokat okozó anyajegyeknek nyom nélkül búcsút mondhatunk, hiszen ha felületesen távolítják el az addig kiemelkedő anyajegyet, annak helyén besüppedő, fehér heg maradhat, amiből szőrszálak is növekedhetnek. Ehelyett mindenképpen a sebészi eltávolítást javaslom, mert ekkor körbemetszik, összevarrják vagy ragasztják, és csak egy vonalszerű heg marad, ami az arcon szépen gyógyul. A műtéti hegeket pedig lehet kezelni a már említett krémekkel.

Azt azonban, hogy kinél milyen mértékű hegesedés marad egy sérülés vagy műtét után, előre nehéz megjósolni: vannak keloidos, tehát túlsarjadásra hajlamos emberek, akiknél vastag hegek képződnek. Emellett az sem mindegy, az adott sérülés melyik testtájon keletkezik: az arc vagy a has szépen gyógyul, de például a mellkason vagy a hát vastag bőrén sokkal csúnyább hegek képződhetnek. Azt szoktuk mondani, hogy a sebész vág, de a páciens képezi a hegeket. Ez pedig mindenkinél egyéni."

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!

Ahol a gyerekek az életükért harcolnakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130121-atnevelotabor-problemas-gyerekeknek-a-vilag-minden-tajan-torvenyen-kivuli-modszerekkel.htmlBetegségek, melyekről az arcod árulkodikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110307-errol-arulkodik-az-orrod-betegsegek-amit-az-arcodrol-le-lehet.htmlAz egész arcát betakarja a daganat a 8 éves kislánynak (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-focilabda-meretu-tumor-nott-egy-8-eves-ugandai-kislany-arcan.htmlÍgy sorvad zombivá az arcod a metamfetamintól - Fotók (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-elsorvadt-szetcsuszott-az-arcuk-sokkolo-felvetelek-a-metamfetamin-hatasarol.html"Mosoly-átültetésen" esett át a lebénult arcú lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121128-mutet-utan-ujra-mosolyog-az-autobalesetben-teljesen-lebenult-arcu-lany.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.