Terry láttán 100 ezrek szoktak le a cigiről

kampány daganatos betegségek egészségmegőrzés gégerák megdöbbentő dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dohányzásról meglehetősen nehéz leszokni, ezért időről időre segítséget kapunk hozzá különböző kampányok formájában. A Life.hu megmutatja a három legmegindítóbbat: vajon tényleg hatásosak lehetnek?

Százezren szoktak le a sokkoló kampány miatt

Az amerikai csatornákon futó "Tippek korábbi dohányosoktól" nevű reklámkampány videosorozata óriási sikert aratott: három hónap alatt 100 ezren szoktak le miatta a cigarettáról. Ebben a kampányban nem az ijesztő képeken és a halálon volt a hangsúly, hanem pont azon az életen, ami megmarad a koporsószögek szívása közben: olyan krónikus betegek meséltek gyógyulás utáni problémáikról a videókban, akik a dohányzás miatt kaptak stroke-ot, vagy épp gégerákot.

A reklámkampány egyik legmegrázóbb videójában egy szőke hölgy, Terry meséli el a történetét. Valamikor kifejezetten szép nő volt, de gégerákja lett, s most reggeli készülődéshez ad tippeket a hozzá hasonló volt dohányosok számára, melyeket látva elképzelhető, hogy több százezren mondtak le a dohányzásról. Terry reggeli készülődése ugyanis úgy néz ki, hogy először a műfogsorát teszi be, aztán a parókáját veszi fel, majd jön a szelep felhelyezése a nyakon tátongó lyukra, amit egy kendővel takar el...

A tévéreklámok hatására 12 százalékkal nőtt a leszokási kísérletek aránya, ami azt jelenti, hogy több mint másfél millió amerikai próbált meg leszokni, közülük több mint 200 ezren a kampány végeztével sem gyújtottak rá. Beleszámolva a visszaesőket, körülbelül százezer olyan emberről számolhatunk be, akik úgy tűnik, végleg abbahagyták a dohányzást a reklámkampány miatt.

Daganat nő a cigarettán

Ahogy azt korábban már megírtuk, a brit egészségügyi minisztérium sem akar lemaradni a leszoktató kampányok ügyében. Ők korábban egy olyan videót készítettek, melyben a nyugodtan dohányzó férfi cigarettáján rákos daganat fejlődik. Mindez a valóságban sokkal ijesztőbb, hiszen azok a daganatok, mutációk a dohányosok szervezetében fejlődnek ki, s nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, mint eldobni egy szál cigit. A kampány alapötletét az adta, hogy a statisztikák szerint a dohányosok több mint egyharmada még mindig nem veszi elég komolyan a dohányzás egészségkárosító hatásait.

Amikor gyerekek kérnek tüzet

Nem feltétlenül brutális, inkább erősen gondolatébresztő az a kampány, mely során gyermekek mentek oda dohányzó felnőttekhez tüzet kérni. Legtöbbjük nem teljesítette az apróság kérését, és a dohányzás kártékony hatásairól kezdett beszélni. Ekkor a kis beépített ügynökök azt kérdezték: akkor te miért dohányzol? - majd átadtak egy leszokásról szóló kis kártyát.

Daganat nőtt a cigin - Borzalmas videó járja körbe a világothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130104-rakos-daganat-a-cigarettan-drasztikus-es-ijeszto-dohanyzasellenes-kampanyt.htmlNéni, tetszik nekem venni egy doboz cigit?http://www.life.hu/anyaskodj/20130912-bezzeganya-neni-tetszik-nekem-venni-egy-doboz-cigit.htmlÍgy szoktam le a cigiről - 3 bevált módszerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130716-leszokas-a-dohanyzasrol-3-bevalt-modszer.htmlCsernus: Ne így szokj le a cigiről!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130114-csernus-doktor-a-dohanyzas-leszokasarol-es-a-szorongas-osszefuggeseirol-beszel.html9 évesen már cigizett - Egy kislány, aki dühös a világrahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121127-9-evesen-mar-cigizett-kitty-tobbszor-is-megszokott-otthonrol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.