5 dolog, amit nem szabad eltitkolni a nőgyógyász elől

Forrás: Thinkstock -
betegség női egészség nőgyógyászat terhesség szex vágy egészség abortusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Myke Triebolt éveken át őrizgette titkát nőgyógyásza előtt. Két esetben is kórházba került problémája miatt, de inkább hallgatott, semhogy meggyógyuljon. Amit szégyellt bevallani: az inkontinencia.

Hét éven át napi 15-20 alkalommal látogatta a mellékhelyiséget az ingatlanügynökként dolgozó hölgy, és már betéve tudta az összes vendéglátó-ipari egység lelőhelyét Floridában. A nőgyógyászának azonban sosem említette, hogy mennyit jár vécére, az orvos maga jött rá az éves felülvizsgálat alkalmával. Kiderült, hogy a hólyagja már szinte kiesett a helyéről.

Trieboltot nem is a pénz tartotta vissza a tünetek felfedésétől, hisz rendelkezett biztosítással. Évekkel korábban már kezelték ezzel a betegséggel, de semmit sem segített, és úgy gondolta, nem folytatja tovább. Megszokta, hogy sokat járkál ki, ráadásul az 59 éves asszony szégyellte is baját.

Forrás: Thinkstock

Dr. Lissa Rankin kaliforniai nőgyógyász számára nem ismeretlen a történet. A nők annyi problémát hallgatnak el a rendelőjében, hogy az orvos blogot kezdett írni a témakörben. Szerinte a betegek attól félnek, hogy csalódást okoznak azzal, ha beismerik, nem tökéletesek. Triebold példájából azonban világosan látszik, a titkolózás veszélyes lehet. Rankin és szerzőtársa, Dr. Roshini Raj, a New York Egyetem orvosi karának adjunktusa összeállítottak egy ötpontos listát arról, mit nem szabad elhallgatni a nőgyógyászok elől.

1. Ki a gyermek apja

"Ez egy nagy probléma" - mondta Rankin. "Eljön valaki a férjével vagy az élettársával, de hallgatnak arról, hogy igazából nem a hölgy párja a gyerek édesapja."

Miért számít? Számos egészségügyi komplikáció merülhet fel. Ha egy nő RH-negatív, az apa pedig pozitív, RH-immunglobulin injekciót kell kapnia az anyának, hogy a későbbi terhességeit ne sodorja veszélybe. A nemzetiségi hovatartozás is számít. Ha például mindkét szülő askenázi zsidó vagy afro-amerikai, speciális genetikai tanácsadás szükséges a népcsoporton belül előforduló gyakori betegségek kapcsán.

2. Mennyit iszik

"Az alkoholfogyasztás mértéke nagyon fontos, és senkinek nincs joga ítélkezni a beteg felett. Azért kérdezzük, mert ez befolyásolja az egészségi állapotot" - mondja Ratkin.

Miért számít? Aki alkoholt fogyaszt, annál megnövekszik a mellrák és más daganattípusok kialakulásának kockázata. Az orvosok figyelmesebben ellenőrzik azt, akiről tudják, hogy iszik. Ráadásul az alkohol komolyan befolyásolhatja a gyógyszerek hatását is. Raj egyszer felírt egy gyógyszert egy olyan nőnek, aki elhallgatta, hogy iszik, amely csak a komplikációk jelentkezése után derült ki.

3. Hány szexuális partnere van?

Rankin említést tett egy férjezett betegéről, aki egy év után állt elő vallomásával. Beküldött egy hölgyet hozzá, hogy szűrje le nemi úton terjedő betegségekre, mert az illető harmadikként szokott csatlakozni hozzájuk a hitvesi ágyban. Egy alkalommal egy negyedik embert is bevettek, és nem védekeztek - mindannyian megbetegedtek. Ez bizony nem egyedi eset.

Miért számít? Ha valaki monogámiát hazudik, akkor az orvosa valószínűleg nem fogja kérni a nemi úton terjedő betegségek vizsgálatát.

Így válaszd ki a tökéletes partnert a triplázáshoz:

Sokszor eljátszottatok már a gondolattal, milyen lenne az ágyban egy vadabb felállás? Végül a pároddal eldöntöttétek, hogy az erotikus álmokat ezúttal valóra váltjátok? Váó! Az édeshármas új színt vihet a szexuális életetekbe akkor is, ha amúgy minden rendben van köztetek. Már csak az a kérdés, hogyan (és hol) fogjátok megtalálni a tökéletes harmadikat. Ebben segítünk itt.
Forrás: Thinkstock

4. Az esetleges abortuszok

"Akik abortuszon estek át, sokszor félnek elismerni, mert azt gondolják, hogy az orvosuk ellenzi ezt a beavatkozást" - magyarázta Rankin.

Miért számít? Ha valaki terméketlen, akkor két okból is fontos az előélet ismerete. Az egyik az, hogy akinek volt abortusza, egyszer már képes volt megfoganni, a rendszer tehát működik. A másik pedig, hogy az abortusz után fellépő fertőzés vagy egy esetlegesen visszamaradt szövetdarab maga is megakadályozhatja a kívánt gyermek megfoganását. A többszörös művi vetélés pedig a vetélés és koraszülés magasabb kockázatát vonhatja maga után. Végezetül, akinek műteni kell a méhszáját vagy a méhét, ott a korábbi abortusz által okozott sérült szövet komplikáltabbá teheti a beavatkozást.

5. Kialvó nemi vágy

Karen Taylor-Good, a Grammy-díjra jelölt énekes gyakran tűnődik azon, miért nem kívánja úgy az intim együttlétet, mint korábban. "Még most is kínosan érzem magam, ha az orvosomnak erről kell beszélnem" - ismerte el korábban. "Úgy vélem, nekünk, nőknek nyitottabbnak kell lennünk. Nem kell belepirulni abba a kérdésbe, hogy miért nem vagyunk már a régi tüzes kancák."

Miért számít? A csökkenő libidó hormonális problémákra utalhat, például pajzsmirigybetegségre vagy depresszióra, és ezek mindegyikét kezelni kell.

Ha a korral csökken a libidó, búcsút kell mondani a szexnek?

Ki ne ismerné a diagnózist, és ki ne tartana tőle, hogy a korral csökken majd a libidója, Ez nem csak a férfiakra, a nőkre is igaz, és ugyan sokan akkor sem hagynak fel a szexuális élettel, ha valamiféle rendellenességet tapasztalnak, a másik tábor sajnos tényleg visszavonulót fúj, ha szexről és élvezetről van szól. Ennek azonban nem kell kötelezően így lennie.
Vadat és halat, de inkább halat: Jön a nyár, kapcsolj át mediterránba!http://www.life.hu/drlife/20150514-osszegyujtottunk-tiz-ervet-amiert-erdemes-haleteleket-fogyasztanunk.htmlRosszul látsz? Nem tudsz hová tenni egy imént látott ismerős arcot? Szeretnéd csökkenteni a szívroham kockázatát? Egyél halat!Dr. LifeThinkstockNem látok messzire, mi van odaírva? Rövidlátás 20 évesen? Igen...http://www.life.hu/drlife/20150514-rovidlatas-miopa-fiatalok-sem-latnak-mar-messzire-a-lezeres-szemmutet-segithet.htmlA rövidlátás, vagy más néven miópia egyre gyakoribb Európában, Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is. Ráadásul kétszer olyan arányban fordul elő a 25-29 esztendős korcsoportban, mint az 55-59 éveseknél.Dr. LifeEzek a legkegyetlenebb foggyilkosokhttp://www.life.hu/drlife/20150514-a-fogerozio-a-fogzomanc-kopasaval-karosodasaval-jaro-betegseg-amelyet-a-savak-fogyasztasa-okoz.htmlA Journal of Public Health Dentistry szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a fogerózió súlyossága tekintetében az üdítőitalok számítanak a legjelentősebb tényezőnek.Dr. Life--Ismét szintet léptek a férfiak: még nőiesebbek lettekhttp://www.life.hu/drlife/20150513-botox-es-ultrahangos-kezelses-ismet-szintet-leptek-a-ferfiak-meg-noiesebbek-lettek.htmlNapjainkban az erősebb nem számára is egyre fontosabb az ápolt és fiatalos megjelenés, emiatt egyre több férfi használ kimondottan urak számára kifejlesztett kozmetikumokat, arctisztító és napfényvédő krémeket. Az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a férfiak is bevállalják a legmodernebb arcfiatalító kezeléseket, köztük a mikrofókuszált ultrahangos kezelést, a vékonyszálas kontúrterápiát vagy épp a botoxot.Dr. LifeThinkstockEgy női mell sosem felejt - Így lehetnek újra kemények a didkóidhttp://www.life.hu/drlife/20150514-a-varandossag-genetikai-nyomot-hagy-a-mellszovetek-dns-en.htmlA várandósság genetikai nyomot hagy a mellszövetek DNS-én, így azok érzékenyebbé válnak a terhességi hormonokra – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ennek tudható be, hogy a második babánál hamarabb beindul a tejtermelés, mint az elsőnél.Dr. LifeThinkstockTavaszi túlélőkalauz allergiásoknak – Ezek nélkül el sem indulhatsz a gyógyulás útjánhttp://www.life.hu/drlife/20150514-tavaszi-tulelokalauz-allergiasoknak-ezek-nelkul-el-se-indulj-ha-beteg-vagy.htmlHa végigkövetted Cifra tünetek, furcsa érzetek? Lehet, hogy allergiás vagy című cikkünk tanácsait, akkor mostanra megbizonyosodhattál arról, hogy beteg vagy-e. Ha pozitív eredményt kaptál, akkor sem kell kétségbeesned. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, melyek életmentők lehetnek egy allergiás számára.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.