stresszhormon melanin stressz munka őszülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha aggaszt az őszülés, itt az ideje, hogy megpróbálj lazítani. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy a túl sok stressztől valóban megőszülünk.

A New York-i Egyetem munkatársai a Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatásukban dr. Mayumi Ito vezetésével felfedezték, hogy a hajszínünkért felelős sejtek túlzott mértékű stresszbehatás következtében eltűnnek. Ráadásul ezek a sejtek - az érintettek legnagyobb bánatára - nagy valószínűséggel már sosem térnek vissza.

A kutatók abból indultak ki, hogy amikor az emberi test megsérül, a melanintermelésért felelős őssejtek a szőrtüszőkből a bőrbe kerülnek, hogy megpróbálják korlátozni a károsodást. Egérkísérletük azt mutatta, hogy a szín ugyanilyen kiürülése következett be akkor is, amikor az állatokat stresszhormonoknak tették ki. A szakértők azt is hozzátették, hogy ez arra is magyarázatot ad, miért okoz a stressz olyan pigmentációt, amitől a bőr sötétebbnek látszik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A New York-i Egyetem kutatói szerint bizonyítható, hogy a stressz hatására a melanin "elvándorolhat" a szőrtüszőkből a bőrbe. "Úgy véltük, érdekes lenne megvizsgálni, vajon a túlzott stressz elősegíti-e ezt a szélsőséges elvándorlást. A stresszhormonok közismerten elősegítik a bőr pigmentációját, mégis paradox módon és a közhiedelem szerint az őszülést is elősegíti. Eredményeink végre rávilágítanak a stresszhormonok és az őszülés közötti összefüggésre."

A kutatók azt remélik, hogy az eredmények ismeretében olyan új gyógyszereket lehet majd kifejleszteni, amik ellensúlyozzák a túlzott stressz bizonyos hatásait, melyek elsősorban a rendkívül stresszes állásokban dolgozó embereket érintik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.