7 élelmiszer, amellyel diéta nélkül is fogyhatsz

diéta fogyás élelmiszer zöldség gyümölcs kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eleged van a betarthatatlan diétákból? Képtelen vagy lemondani a finomságokról, pedig fogyni szeretnél? Van egy jó hírünk: számos olyan élelmiszer létezik, amelyekből bármennyit ehetsz, mégsem fogsz elhízni!

Thinkstock
Thinkstock

Teljes kiőrlésű tészta

Ha meghallod azt a szót, hogy diéta, egy nagy tál tészta az utolsó előtti dolog, ami valószínűleg eszedbe jut. Pedig a tésztafélék, különösen a teljes kiőrlésűek, nagyon kevés kalóriát tartalmaznak, így lelkiismeret-furdalás nélkül falhatod őket. Ami miatt a legtöbb tésztaétel tiltólistára került a fogyókúrázóknál, az nem más, mint a körítés: a sajt, a szósz és más nyalánkságok, amelyekkel ízletessé tehetők. Ha azonban ezeket körültekintően választod meg, nem kell lemondanod sem a spagettiről, sem a makaróniról vagy a fusilliről, pláne nem a szarvacskáról...

Zöldségek

Ha fogyni szeretnél, minél több zöldséget érdemes fogyasztanod. A zöldségfélék mindegyike kalóriaszegény, ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, eltelítenek, mégsem hizlalnak. Ezért már egy tál saláta után is úgy érezheted, hogy degeszre etted magad. A salátaöntetekkel azonban bánj óvatosan, mert a majonézes dresszingek sokkal kevésbé "alakbarátabbak". De a zöldségek nemcsak nyersen kiadósak, hanem párolva vagy grillezve is sokat megőriznek tápértékükből.

A Life.hu tippje:

Egyél krumplit! A burgonya, mint a tészta, nem örvend nagy népszerűségnek a fogyózók körében, pedig 100 gramm krumpliban csak 70 kalória van, emellett pedig tápanyagokban is nagyon gazdag és hosszú ideig úgy érzed, tele a hasad. Ha vékonyan hámozva kevés olajon sütöd, vagy héjában főzöd, só helyett pedig inkább fűszernövényekkel ízesíted, egészséges és laktató ételt tehetsz az asztalra.

Thinkstock
Thinkstock

Gyümölcsök

Ha úgy kívánod az édességet, hogy majd' megőrülsz a vágytól, ne a cukrászdába rohanj, hanem a "gyümölcsöshöz". Minden gyümölcsféle - még a kevésbé diétakompatibilis banán is - csupán minimális kalóriát tartalmaz, így tökéletesen megfelel nassolásra, ha fogyókúrázol. A legkevesebb kalória mindegyik gyümölcs közül az almában, a bogyós gyümölcsökben és a sárgabarackban van, a trópusi gyümölcsökkel azonban óvatosabban bánj, mert sokkal több cukrot tartalmaznak.

Tipp! Könnyekkel végződött a Megasztár 6 első döntője. Kattints a galériáért!



Sovány szárnyashús

Ha szívesen ennél egy kis husit, a csirke vagy a pulyka a legjobb választás - hiszen mindkét baromfi csak nagyon kevés zsírt tartalmaz, ha a bőre nélkül eszed, és serpenyőben csak egy leheletnyi olajon, vagy grillrácson sütöd meg. Más szárnyasokkal - kacsával vagy libával - ritkábban számolj, mert ezek húsa sokkal zsírosabb.

Sovány hal

A halat szinte mindenki diétás ételnek véli, ami igaz is, mert a halak általában kevés kalóriát és kevés zsírt tartalmaznak, ennél több pedig nem is kell egy fogyókúrázónak. A halak sem egyformák azonban, hiszen egyes tengeri fajták, így a hering, a makréla, a tonhal, a lazac vagy az angolna sokkal zsírosabbak, mint más uszonyosok. A rántott hal, bár nagyon finom, ha diétázol, inkább panír nélkül, kevés olajon vagy grillrácson sülteket válassz.

Natúr joghurt

A joghurt a fogyókúrák jolly jokere! Ez a csodás fehérség gazdag kálciumban és fehérjében, kalóriában ezzel szemben kimondottan szegény, valódi kilófaló. Ha nem szereted a natúr joghurt savanykás ízét, csepegtess bele néhány csepp mézet, egy fél teáskanál lekvárt, vagy turbózd fel friss gyümölcsökkel. Sőt, a joghurtot nemcsak édesen eheted, hanem fűszeresen, csipetnyi tengeri sóval is, salátadresszingként vagy más öntetként is.

Thinkstock
Thinkstock

Tofu

Nem kívánsz húst vagy halat, de többre vágysz egy salátánál? Egyél tofut! Ez az ázsiai szójaspecialitás kalória- és zsírszegény, ráadásul rengetegféleképpen elkészíthető. Nagyon jól illik hozzá a rizs, az ázsiai zöldségek, a curry vagy a szójaszósz, ezekből a hozzávalókból könnyű és laktató fogást készíthetsz. De a keleti tofu a mediterrán bazsalikomhoz is passzol, sőt, mandulával és mogyoróval meg is édesítheted.

Tipp! Borzasztóan néznek ki, mégis tovább sanyargatják magukat. Kattints a galériáért!



Víz

Inni, inni, inni - ez minden fogyókúra alapszabálya. Általában napi másfél-két liter innivaló ajánlott, de nem mindegy, hogy mit töltesz a poharadba. Az első számú favorit természetesen a szénsavmentes ásványvíz, majd ezt követi a cukormentes tea. Az ősrégi diétás trükk pedig mindig beválik! Ha minden étkezés előtt megiszol egy pohár vizet vagy teát, nemcsak a napi italadagodat tudod le könnyen és gyorsan, hanem hamarabb jól is laksz!

A fejünkbe vettük, hogy lefogyasztjuk az országot!

Te hány kilótól szeretnél megszabadulni 3 hónap alatt?



Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.