Így tüntesd el örökre a vízkövet a fürdőszobából! - A nagyi bevált praktikáival

fürdőszoba praktikák vízkő ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fürdőszobában több helyen is gondot okoz a vízkő, a foltos csap, a fénytelen mosdókagyló, a vízköves kád pedig nem a legszebb látvány. Ha csillogó csempékre és vegyszermentes tisztaságra vágysz, a nagyi praktikái segíthetnek.

Vízkő és penész ellen is ecettel

Ha csúnya vízkő borítja a kádat, a csempét vagy a csapot, esetleg penészfolt jelent meg rajta, keress elő egy palack ecetet. Hatékony vízkőoldó, ráadásul fertőtlenít is, így egyszerre lesznek tiszták és csillogóak a felületek a fürdőben. A mindennapi mosdótakarításhoz ne vegyél vegyszert tartalmazó tisztítószert, elég, ha ezt a filléres csodaszert használod: önts egy keveset egy szivacsra, és azzal dörzsöld át a felületeket. Az ecetes átmosást elvégezheted a csempén, kádon vagy a zuhanyzón is.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a vécékagyló lett vízköves, ott is nyugodtan használhatod, ezzel a dugulásokat is megelőzöd. Makacs lerakódáshoz késő este önts egy fél liter ecetet a lefolyóba, az reggelre lerobbantja a vízkövet. A kádon vagy a mosdókagylón éktelenkedő, makacs vízkövet a következő masszával távolíthatod el: keverj össze ecetet sütőporral, és ezzel kend át a felületet. Hagyd hatni fél órán keresztül, majd súrold át egy nedves szivaccsal, és kész is. Ecetes vízzel a fürdőszobatükröt is csíkmentesen teheted ragyogóvá, de a padló felmosásához is érdemes a vízbe egy keveset beleönteni fertőtlenítő hatása miatt.

Hatékony vízkőoldás sütőporral

Egy kis zacskónyi sütőpor megemeli a süteményt - egy nagy zacskónyi pedig a vízkövet tünteti el a fürdőszobában. Emellett nagyon hatékony a penész ellen is, ami elég gyakori a vizes helyeken. A vízköves vagy penészes sarkokat súrold át nedves szivacsra szórt sütőporral, majd töröld le. Érdemes utána egy ronggyal szárazra törölni a felületet, mert ahol sok a nedvesség, oda a penész hamar visszatér.

Ha makacs szennyeződéssel van dolgod, akkor keverd össze a sütőport ecettel, és ezt a masszát hagyd a problémás részeken. Egy óra múlva súrold át, majd öblítsd le: a csillogás garantált. Ezzel a módszerrel a kádat, a csapot vagy a zuhanyzó falát is tisztává, vízkőmentessé teheted.

Thinkstock
Thinkstock

Így használd a szódabikarbónát

Érdemes egy zacskónyi szódabikarbónát a fürdőszobában tartani, mivel kiváló szagtalanító és vízkőoldó, ecettel keverve pedig duguláselhárító szer. Ugyanúgy rászórhatod nedves szivacsra, mint a sütőport, és ezzel takaríthatod a felületeket. Az eldugult kád- és mosdólefolyót újra átjárhatóvá teheted, ha egy zacskó szódabikarbónát beleszórsz, majd nyakon öntöd egy pohár ecettel. Arra azonban vigyázz, hogy ne hajolj közvetlen a műveleti terület fölé, mert pezseg a keverék, a felszálló gőz pedig nem feltétlenül tesz jót a tüdődnek, ha belélegzed. A vízköves vécét is beszórhatod szódabikarbónával, és a vécékefe segítségével átsúrolhatod, így a szagoknak is búcsút mondhatsz - ha nagyon makacs a vízkő, hagyd beszórva állni egy éjszakát.

Illatos, vízkőgyilkos citrom

Egy félbevágott citrom is nagy segítség a fürdőszoba takarításánál: nem csak a vízkövet oldja, hanem a penész ellen is hatékony. Az érintett területeket súrold át citromleves szivaccsal, majd néhány perc múlva öblítsd le - a csaptelep elvesztett fényességét is visszaadhatod vele. Makacs szennyeződések ellen keverd össze a citromlevet ecettel, és ezzel takaríts, a hatás garantált.

Thinkstock
Thinkstock

Ugyanezt a keveréket egyébként a vécé tisztításánál is bevetheted, csak ott hagyd is állni néhány órát. A citromlevet ecet helyett bóraxszal is elegyítheted, az is nagyon hatékony. Citrom és szódabikarbóna keveréke is segíthet, a masszát a vízköves kád oldalán is rajtahagyhatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.