rendező Woody Allen New York zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 1-jén ünnepli 75. születésnapját Woody Allen, a világhírű Oscar-díjas amerikai rendező-színész.

Alan Stewart Konigsberg néven viszonylag jómódú brooklyni kispolgári zsidó családban született. Az iskolákban átlagdiák volt: rajongott a képregényekért, a sportért, imádta a dzsesszt és a mozit, sajátos humoráért társai szórakoztatónak találták. 17 éves korában felvette a Woody Allen nevet, s e néven küldözgette vicceit, humoros írásait a különböző ügynökségeknek, amelyek szépen fizettek is neki. Érettségi után autodidakta módon képezte magát, legfőképp azért, hogy a lányok észrevegyék; célját ugyan nem érte el, de műveltsége tekintélyes lett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Az ötvenes évek elején Hollywoodban dolgozott különböző humoros tévéműsoroknál, majd New Yorkba visszatérve kabarékban lépett fel 1964-ig, amikor Charles K. Feldman rendező megbízta a Mi újság, cicababa? forgatókönyvének megírásával. A film kasszasiker lett, Woody Allen előtt megnyílt a mozi világa, 1969-ben megrendezhette első filmjét Fogd a pénzt és fuss címmel. Következő filmje, a Játszd újra, Sam! az egyik legszemélyesebb vallomása a nőkhöz fűződő, meglehetősen ambivalens viszonyáról. Rendkívül termékeny kapcsolata kezdődött Diane Keaton színésznővel, aki több filmjében is főszerepet kapott, így a két legtipikusabb opusban, az Oscar-díjas Annie Hallban és a Manhattanben. Későbbi nagy szerelme, Mia Farrow, akivel 12 évig éltek és dolgoztak együtt. Egy közös gyermekük született, és közösen nevelték Mia saját és fogadott gyermekeit. 1993-ban - meglehetősen csúnya perpatvarok után - szétváltak útjaik, s Woody Allen feleségül vette Szun Jit, koreai származású nevelt lányukat. A magánéleti bonyodalmak alkotókedvét nem érintették, szinte évente jelentkezik új filmmel, amelyekben az újabb generáció sztárjait, Sean Pennt, Helen Huntot, Scarlett Johanssont is szívesen szerepelteti. 2003-ban Asztúria Hercege Díjat, 2004-ben pedig a San Sebastián-i Filmfesztiválon életműdíjat kapott.
Zenészként is megállja helyét: minden hétfőn este a Michael's Pub Manhattan nevű szórakozóhelyen klarinétozik együttesével, amellyel 2007-ben Magyarországra is eljutott - szokásos New York-i koncertje kedvéért még azt az Oscar-gálát is lemondta, amelyen az Annie Hall sorozatban nyerte a díjakat.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.