Azerbajdzsáni duó nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált - Wolf Kati a 22. helyen végzett

nyertes zene Düsseldorf Eurovíziós Dalfesztivál Azerbajdzsán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az azerbajdzsáni duó, Ell és Niki nyerte az 56. Eurovíziós Dalfesztivált, amelyet szombaton este rendeztek a németországi Düsseldorfban. A két fiatal énekes a Running Scared című dallal végzett az első helyen. Wolf Kati Szerelem, miért múlsz? (What about  My Dreams) című dalával a 22. helyen végzett.

Forrás: MTI/AP/Frank Augstein
Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Az azerbajdzsáni duó: Ell és Niki


Az azerbajdzsáni duó mögött a második helyen az olasz Raphael Gualazzi, a harmadikon pedig a svéd Eric Saade végzett.

Noha a fogadóirodák az azerbajdzsáni duót nem a favoritok között említették, a Running Scared című szerelmes daluk kezdettől fogva a közönség kedvence volt, a döntőben pedig mindent felülmúló tetszésnyilvánítás fogadta őket. A két fiatal énekes (Eldar Kasimov és Nigyar Djamal) nem csupán a fülbemászó lírai dallal tűnt ki, de a szakértők szerint előadóművészként is óriásit alakított. Azerbajdzsán egyébként idén negyedszer vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, és eddig mindig az első tíz között végzett. Győzelmükkel azt is kivívták, hogy a 2012-es fesztivált Bakuban rendezik.


Az olasz Raphael Gualazzi második helye némi meglepetés, különös tekintettel arra, hogy Olaszország 14 év után tért vissza az eurovíziós fesztiválmezőnybe. Madness of Love című dala - amelyet fele-fele arányban olasz és angol nyelven énekelt, és zongorán is maga kísért - nagy sikert aratott.

Akárcsak a svéd Eric Saade Popular című dalával.



Wolf Kati a döntőben ötödik fellépőként énekelte el a magyar versenyszámot. Dalát a közönség - akárcsak az elődöntőben - ezúttal is nagy üdvrivalgással és hatalmas tapssal fogadta. Az újságok és a fogadóirodák is előzetesen a magyar énekesnőt az első 10 közé várták, így "lepontozása" meglepetésnek számít. Wolf Kati ezúttal is a három táncművésszel, Makár Istvánnal, Szentirmai Zsolttal és Kiss Ernővel, valamint Jármai Edit és Ambrus Rita háttérénekessel lépett színpadra, és - amint azt a közönség reagálása is bizonyította - semmiképp nem vallott szégyent. Érdemes felidézni azt is, hogy a szombati német lapok még arról írtak: a magyar versenyző kiemelkedően az egyik legjobb hangú versenyzőnek számított a mezőnyben.



A 43 ország részvételével zajlott dalfesztivál döntőjébe mindkét elődöntőből tíz ország dala kerül be, további öt ország: a rendező Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és a fesztiválra 14 év után visszatérő Olaszország automatikusan került be a döntőbe.

A versenyt 1956-ban rendezték meg először, a fesztivál szervezője az európai közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége). Az évek során a győztesek közül később olyan világsztárok kerültek ki, mint az ABBA együttes, Cliff Richard, Ofra Haza vagy a svájci színekben induló kanadai Celine Dion.

Tavaly Oslóban a német Lena Satellite című száma bizonyult a legjobbnak. Az énekesnő idén ismét szerepelt a dalfesztiválon, és a 10. helyen végzett.

A vasárnap hajnalig tartó döntőt becslések szerint csaknem 60 európai és tengerentúli országból több mint 120 millió televíziós néző kísérte figyelemmel.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.