kommunikáció nyelv szónok angol retorika verseny BBC
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eredményes szóbeli kommunikációs készség jelentősége nem lebecsülendő. Még egy globális közösségben is, ahol a kommunikációt a Google, a Facebook, a Twitter és a YouTube uralja, a nyilvánosság előtti magabiztos megszólalás képessége az élet minden területén felbecsülhetetlen értékkel bír. A világ politikai, jogalkotási, vallási, üzleti, tudományos, technológiai és szórakoztatóipari vezetői mind rendelkeznek egy fontos készséggel: magabiztosan beszélnek. Kimondott szavaikkal meggyőznek és inspirálnak, sokszor az online és az egyéb elektronikus kommunikáció határait is átlépve.

A BBC és az ESU döntője, melynek célja a beszélt angol nyelv iránti érdeklődés felkeltése, kiváló lehetőséget kínál a diákoknak angol nyelvi készségeik fejlesztésére, valamint a nyilvános beszéd terén történő tapasztalatszerzésre. Az ESU Nemzetközi Retorikaverseny több mint 40 ezer fiatalt szólít meg a világ mintegy 50 országában, így a retorikát a legmagasabb szinten művelő, a világ különféle tájairól érkező ifjú szónokoknak lehetőségük nyílik a barátkozásra, illetve egymás eltérő háttérének és kultúrájának megismerésére is.

A BBC és az ESU retorikaversenyére 16 és 20 év közötti tanulók jelentkezhetnek az ország minden tájáról. A versenyzőknek 5 perces beszédet kell tartaniuk, és meg kell válaszolniuk a zsűri, valamint a közönség kérdéseit. A diákokat a téma-megközelítés, valamint a kifejezés- és előadásmód alapján értékelik. A verseny fő témaköre a "Fiatalság bölcsessége" lesz, amelyen belül a versenyzők több téma közül választhatnak:

- Miként hat a kortársi nyomás a fiatalokra?
- Antiszociálissá tesznek-e a közösségi oldalak?
- Kontrollálhatatlanná kezd válni a tinédzserek ivászata?
- A híreket a média találja ki?
- Magatartási problémákat okoznak-e a számítógépes játékok a gyermekeknél?
- Az érmekről vagy a pénzről szól az olimpia?

Mivel az idegen nyelvek ismerete egyre inkább követelmény és elvárás, az ESU junior kategóriában, 14-15 év közötti gyerekek számára is meghirdeti a retorikaversenyt. A BBC és az ESU által szervezett verseny nemcsak a diákok angol nyelvi készségeinek fejlesztését segíti, hanem magabiztosságot is ad nekik már egészen fiatal korban. Idegen nyelvet tanulni és leküzdeni a nyilvános szerepléstől való félelmet nem egyszerű feladat, ezért a BBC Entertainment és a BBC World News a verseny megszervezésével gyakorlati módon kívánja jutalmazni a senior és a junior kategóriában induló tanulók bátorságát.

A verseny büszke szponzora az [origo], aki különdíjat ajánl fel a nyertesnek a felkészülés során végzett kemény munkájáért. "Az [origo] örömmel támogatja a szónokversenyt a BBC-vel együttműködésben. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerkedjenek olyan médiumokkal, mint a BBC, jól beszéljenek idegen nyelveket, főként az angolt, illetve támogassuk azt a képességüket, hogy nyilvánosan, magabiztosan ki tudják magukat fejezni. Ilyen kollegákkal dolgozunk mi is, és bízunk benne, hogy kollegáink mellett olvasóink között is egyre több széles tájékozottsággal bíró, idegen nyelveket jól beszélő fiatalt üdvözölhetünk." - tette hozzá Kozári István, az [origo] kereskedelmi igazgatója.

A verseny további támogatói között megtalálható az Oxford University Press és a British Council.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.