Helen Gurley Brown halál példakép magazin újságírás szerkesztő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt a Cosmopolitan legendás szerkesztője, Helen Gurley Brown, nők millióinak példaképe, aki fontos szerepet játszott a hatvanas évek szexuális forradalmában.

A szerkesztő, akinek több könyve is foglalkozott a női szerepek változásával, a női egyenjogúsággal, 90 esztendős korában hétfőn halt meg New Yorkban.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Gurley Brown 1922-ben született Arkansas-ban. Miután édesapja elhunyt egy liftbalesetben, a család Los Angelesbe költözött. Először hirdetésekkel foglalkozott, majd 1965-ben a Cosmopolitan szerkesztője lett, és a következő több mint három évtizedet a fiatal, független nőknek szánt magazinnál töltötte. Munkája nyomán a lap provokatívan pózoló modelljeivel, őszinte cikkeivel és a szex örömeit dicsérő sikamlós szalagcímeivel toborzott magának népes olvasótábort.

A független, modern nőknek szóló Sex and the Single Girl (Szex és a szingli lány) című könyve 1962-ben jelent meg. Később Sex and the Office (Szex és iroda) című kötete is sikert aratott, akárcsak az ötvenen felüli nőknek szánt The Late Show című "túlélési stratégiákat" megfogalmazó könyve.

Michael Bloomberg, New York polgármestere méltatásában hangsúlyozta: a város egy olyan úttörő egyéniséget veszített el távozásával, aki nemcsak az egész médiaipart formálta át, hanem az ország kultúráját is.

"Nők millióinak példaképe volt, akiknek titkos gondolatait, vágyait és álmait nagyszerűen ültette át nyomtatott formába. A New York-iak lényegét testesítette meg: nem félt kimondani, amit gondolt, és nem fogyott ki a tanácsokból. Feszegette a határokat, gyakran át is törte azokat, megtisztítva az utat a nyomában haladó fiatalabb nők előtt" - fogalmazott a polgármester. "Ezzel tényleg véget ért egy korszak" - twitterezte a gyászhírrel kapcsolatban Candace Bushnell, a Szex és New York szerzője.

A Cosmopolitant megjelentető Hearst Corp. vezetője, Frank Bennack jr. a magazin dolgozóinak írt feljegyzésében a világ egyik legelismertebb magazinszerkesztőjének és írójának nevezte Gurley Brownt, egyúttal úttörőként értékelve szerepét a női újságírás területén is.

Férje, David Brown hollywoodi producer (A cápa, Miss Daisy sofőrje) két éve hunyt el.

Nők, akiket felsőbbrendűnek tartanak a férfiakhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120815-szorakozas-film-mozi-nok-akiket-felsobbrendunek-tartanak-a-ferfiak.htmlÖsszeállt az X-Factor új zsűrije - Íme a névsorhttp://www.life.hu/szorakozz/20120815-az-angol-xfactor-zsurije-gary-barlow-enekes-nicole-scherzinger-enekesno.htmlUszoda helyett dzsungel - Michael Phelps lesz az új vademberhttp://www.life.hu/szorakozz/20120815-michael-phelps-olimpiai-bajnok-uszo-tarzan-szerepet-jatszhatja-egy-filmben.htmlCsepregi Éva betegsége miatt fogyott lehttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120510-csepregi-eva-onbizalomhianyos-egy-kave-szily-noraval-a-lifenetworkon.htmlJanicsák Veca attól tart, hogy egyedül maradhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120509-ferfira-vagyik-janicsak-veca-egy-kave-szily-noraval-a.htmlŐk voltak a legszebb magyar lányok az olimpián - ahogy egy pasi látjahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120810-londoni-olimpia-ok-voltak-a-legszebb-magyar-lanyok-pasiszemmel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.