autópálya hóhelyzet havazás Fekete Dávid katasztrófa éhezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elakadt autók, megbénult tömegközlekedés, hóban rekedt diákok, gyerekek és egy kétségbeesett megasztáros, Fekete Dávid, aki elmesélte, mi történt velük. A hivatalos közlemények mellett a Life.hu a katasztrofális hó helyzet "emberi oldalára" volt kíváncsi.


Az egyik szereplő éppen Fekete Dávid, a Megasztárban megismert énekes, aki Győrbe szeretett volna hazajutni a barátaival, többek között a Barátok közt Hannájával, Nyáry Diával, de tegnap délután fél négy óta vesztegel Bábolna előtt, és ahogy Life.hu-nak meséli, erre a pillanatra értették meg, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint tegnap ezt gondolták. Az emberek nem csak türelmetlenek, de ma reggelre halálosan elfáradtak, egymás után fogy ki a benzin az autóból, tehát nem tudják fűteni az autókat, és sok család pici gyerekkel, kisbabákkal rekedt a hóval borított autópálya fogságában.

Fotó: Fekete Dávid
Fotó: Fekete Dávid

Hajnalban, amikor ráébredtek Dávidék, hogy már nekik is csak száz kilométerre elegendő benzinük van, a jeges hóviharban gyalog indultak a legközelebbi benzinkút felé, hogy üzemanyagot, élelmiszert szerezzenek. Üzemanyagot tudtak szerezni, de a benzinkút élelmiszerkészlete arra az időre szinte teljesen elfogyott. A gyorsétteremben tudtak vásárolni néhány falatot, és nem csak maguknak, az autójuk közelében lévő családoknak is vitték a gyorssegélyt, hiszen sok autóban már a víz is elfogyott.

Harminc páviánt szöktetett meg a hó


Dávid arra hívja fel a figyelmet, és kéri, vegyék valóban komolyan, amit mond, hogy az egyik autó utasának az életmentő inzulinja fogyott el, ha nem jut le az autópályáról, nagyon nagy bajba kerül, más hírek arról szólnak, hogy egy kismama az éjjel az utópályán szülte meg kicsijét, és még nem jutottak le a pályáról.... A helyzet e szerint katasztrofális, és nincs egyetlen hivatalos hír sem arról, hogy mikor szabadulnak ki a jeges kelepcéből.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Somogyban, Siófok közelében is katasztrofális a helyzet, egy Kaposvári fiatalember, Ferenc tegnap délután négy óra óta nem jut Siófokról haza Kaposvárra: "Hiába vártunk órákig a siófoki vasútállomáson, aztán a buszpályaudvaron, gyakorlatilag megbénult az élet. Szerencsére az emberek segítenek egymáson és különösen megható volt a fiatalok, a diákok hozzáállása a helyzethez. A saját fülemmel hallottam a telefonbeszélgetéseket, amikor osztálytársak hívták a vasútállomáson rekedt, elcsigázott diákokat, hogy egy tapodtat se menjenek semerre, azonnal indulnak értük, aludjanak, lakjanak náluk, amíg rendeződik a helyzet. Azt is láttam, ahogy gyerekek összedobtak pénzt, hátha elég valahol szállásra, kajára" - mesélte. "A türelmetlenség helyett együttműködéssé vált a dolog. Én viszont tegnap a munkahelyemen éjszakáztam, ma hajnalban kerülő utakon jutottam el Fonyódig, de fogalmam sincs, hogyan megyek tovább. Nincs vonat- és buszközlekedés, és a legdurvább, hogy hiába hívom a vasútállomások telefonszámait, hogy információhoz jussak, nem veszik fel a telefont."

István a feleségéhez szeretett volna Kaposvárra eljutni, aki kórházban fekszik, és hétvégére hazajöhetett volna. Autóval Szemesig jutott, de rátelefonáltak barátok, hogy azonnal hajtson le az autópályáról és gondolja meg, továbbmegy-e. Jobbnak látta visszafordulni, de a hófúvás miatt öt méterig sem látott, órákig tartott, amíg hazajutott a három kicsi gyerekéhez, akikre addig a szomszédok vigyáztak. "Én inkább a párom miatt aggódtam, aki már nagyon szerette volna látni a gyerekeket, e miatt indultam útnak, pedig láttam a figyelmeztetéseket, de nem vettem komolyan, pont úgy viselkedtem, mint a többiek: nem hittem el, hogy ennyire gáz lesz a helyzet!"

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az együttérzés szép példája egy siófoki hölgy Facebook-bejegyzése, aki szállást ajánlott fel bárkinek, aki bajba került. Nem véletlen az empátia, párja Olaszországból vezetett hazáig (a határig kamionnal), és kész csoda, hogy épségben átjutott a kritikus szakaszokon, bár sok helyen a dűlőutakat kellett igénybe vennie. Mások is szállást, élelmet kínálnak a bajbajutottaknak, de egy fiatal pár szerint, akik Budapestre szerettek volna hazajutni, nincs elég információ konkrét lehetőségekről. Nem lehet kideríteni, hogy hol lehet szálláshoz jutni, kósza hírek keringenek csak, hogy talán egy középiskolát nyitottak meg, ott húzhatják meg magukat a bajba került emberek, ám amikor elgyalogoltak a vasútállomásról az iskolához, ott nem volt senki, sötét volt az épület. A Vöröskereszt vonalas számát pedig hiába hívták, lehet az ünnep miatt - de nem vette fel senki a telefont.

Katasztrófariadó - Tankokkal indulnak segítenihttp://www.life.hu/legykepben/20130315-katasztrofahelyzet-a-marciusi-havazas-miatt-tankokkal-kuzd-a-honvedseg.htmlElmaradnak a szabadtéri állami rendezvényekhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130315-elmaradnak-a-marcius-15i-szabadteri-allami-rendezvenyek-a-ho-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.