Elsötétült egy órára Budapest is

WWF elsötétítés Föld órája klímavédelem világítás Természetvédelmi Világalap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma este fél kilenctől fél tízig a világ 152 országának több ezer településén és vállalatánál, sokmillió háztartásban és számos híres épületen kialudtak a fények a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű akciója keretében, a klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében.

Idén hozzávetőleg hétezer város csatlakozott a 2007-ben indult kezdeményezéshez, amelynek globális fővárosává a kanadai Vancouvert választották a szervezők.
A Föld órája Szamoa szigetén veszi kezdetét, majd halad tovább folyamatosan az egész bolygón helyi idő szerint fél kilenc és fél tíz között. Lekapcsolják többek közt a sydney-i operaház, a kínai nagy fal, a berlini brandenburgi kapu, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Buckingham-palota, a New York-i Empire State Building és a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor, magyar fővárosban pedig többek közt a budai Vár díszkivilágítását.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila


A Szingapúrból irányított globális kampányban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, államfők, kormányfők, uralkodók, híres zenészek, sportolók és színészek vesznek részt. A Föld órájához világszerte számos rendezvény kapcsolódik. A program budapesti központi eseményét a WWF magyarországi szervezete rendezte, ahol egy ötméteres óriásgyertya meggyújtásával is készültek az ünnepségre.
A program Tóth Vera élő koncertjével indult, majd 20 óra 30 perckor a WWF Magyarország ünnepélyesen lekapcsolta Budapest díszkivilágítását. Sötétbe borult a budai Vár, a Lánchíd és a Citadella. Az elsötétülés után Erőss Zsolt hegymászó gyújtotta meg az óriásgyertyát.

A kezdeményezés céljai közé tartozik, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezésre. A fényszmog az éjszakai égbolt művi megvilágítását jelenti, a jelenség elsősorban a nagyvárosok felett figyelhető meg. A járművek, fényreklámok, kivilágított épületek és ipari létesítmények vonzáskörzetükben éjszaka is tartós világosságot okoznak. A fény szétszóródik és visszavetül, így a sűrűn lakott területek felett fényharang alakul ki. A tudósok szerint a fényszennyezés befolyással van az emberi szervezetre és egyebek között alvás- és hormonzavarokhoz vezethet. Az állatokat, például a rovarokat és madarakat zavarhatja a fény az orientálódásban.
A környezetvédők a szükségtelenül nagy energia-felhasználást is bírálják. A csillagászok arra panaszkodnak, hogy a világ egyre kevesebb pontjáról látható a csillagos ég. Különböző szervezetek, mint például a Dark Sky Association az éjszaka sötétjének védelméért száll síkra.

Forrás: MTI

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Divatbotrányok: Courtney Love, a zűrös özvegyhttp://www.life.hu/legytrendi/20130319-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-courtney-love-muveszno-kurt-cobain-ozvegye.htmlKözeleg a rovarinvázió - Tegyél ellene!http://www.life.hu/anyaskodj/20130320-tavasszal-egyre-tobb-rovar-hangya-jon-elo-a-lakasban-nehany.html5 szuper gyakorlat a karcsú lábakérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130320-fogyas-es-edzes-5-szuper-gyakorlat-a-karcsu-labakert.htmlEzt üzente a hatalmas vihar március 15-énhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130322-ezoteria-es-csillagjegy-2013-marcius-15en-es-2006-augustus-20an.htmlAz orális szex művészete (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20110630-szex-parkapcsolat-szerelem-az-oralis-szex-muveszete.htmlTeniszkönyöke lett Győrfi Pálnakhttp://www.life.hu/legykepben/20130323-gyorfi-pal-az-orszagos-mentoszolgalat-szovivoje-beinjekciozva-all-kozonseg-ele.htmlLágyszívű apa lett a szexi rapperhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130322-mark-wahlberg-szinesz-focizni-tanitotta-4-eves-kisfiat.htmlMegmutatta újszülött babáját Holly Madisonhttp://www.life.hu/legykepben/20130323-megmutatta-nemreg-szuletett-kisbabajat-holly-madison-egykori-playmate.htmlGesztesi:"Soha életemben nem adtam fel semmit"http://www.life.hu/legykepben/20130323-gesztesi-karoly-a-nagy-duett-versenyzoje-keseru-mert-kenytelen-feladni.htmlKívánd felebarátodét: hódít a lakásturihttp://www.life.hu/legytrendi/20130319-hoditanak-a-lakasturik-olcso-markas-divatos-ruhak-amiket-fel-lehet.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.