Korom Gábor kutya szabálysértési törvény belügyminiszterség Tükör módszer póráz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell póráz a kutyára. Állítólag kikerül a törvénytervezetből az a passzus, amely ezt kötelezően előírná. Örültök a könnyítésnek?

Eddig csak az számított a szabálysértési törvény megszegésének, ha valaki kedvencét felügyelet nélkül engedte ki. Egy belügyminisztériumi módosítás azonban már azt is büntette volna, ha valaki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját. Ez kiverte a biztosítékot, és az ebtulajdonosok úgy döntöttek, egy kutyateszttel bebizonyítják, hogy nincs szükség a szigorításra.

Thinkstock
Thinkstock

Képünk illusztráció

A teszttel bebizonyították, hogy kedvencük póráz nélkül is megbízható és veszélytelen. A vizsgán csak az mehetett át, akinek kedvence hibátlanul teljesítette az ültetés, fektetés, póráz nélkül követés, helyben maradás és visszahívás parancsot. "A tervezet legnagyobb hibája, hogy betarthatatlan, sőt ha mégis betartanák, a helyzet sokkal rosszabb lenne, mint most" - érvel Korom Gábor, a Tükör módszer megalapítója. A szakember szerint a póráz a legtöbbször ártalmas. Sőt agresszívabbá is teheti a kutyákat. "A vizsgával azt akartuk bizonyítani a törvényhozóknak, hogy a hosszú távú megoldás az lenne, ha nem megtiltanák, hogy szabadon sétálhasson a kutya, hanem egy teszthez kötnék azt. Így a felelősségteljes kutyatartó továbbra is kedvére levihetné négylábúját, más kutyások pedig rákényszerülnének, hogy megtanuljanak bánni az állataikkal" - magyarázza az oktató.

A népszigeti kutyasulisok egy etikai kódexet is összeállítottak, amelyet szerintük mindenkinek be kellene tartania. "Szeretnénk, ha meghallgatnák a javaslatainkat, és kikérnék a véleményünket. Eddig ez nem történt meg, bár a minisztérium válaszlevelében azt írta, hogy a tervezet továbbra is egyeztetés alatt áll" - tette hozzá a szakember. A Blikk információi szerint a tervezetben már nem számolnak a pórázviselés szabályozásával.

Kutyakozmetika - A szükséges rosszhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130329-fajtajellegtol-fuggoen-minden-kutyanak-szuksege-van-testapolasra-a-kezdodo.htmlKutyamodellek pózolnak a címlapokonhttp://www.life.hu/szorakozz/20130409-kutyamodelleket-kert-fel-egy-divathaz-legujabb-kollekcioja-bemutatasara.htmlKissé beteges az új kutyadivathttp://www.life.hu/szorakozz/20130408-harisnyanadragba-oltoztetik-a-kutyakat-kinaban-ez-az-uj-hobort.htmlMiért lehet büdös a kutya szája?http://www.life.hu/anyaskodj/20130307-miert-budos-egy-kutya-szaja-a-hazikedvenc-szajurege-tele-van.htmlKörfűrésznél hangosabban ugat a rekorder kutyahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130315-egy-ausztraliai-golden-retriever-a-vilag-leghangosabb-kutyaja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.