27 éve volt a világ egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája. A csernobili atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás miatt kigyulladt, és robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris olvadás.

1986. április 25-ről 26-ára virradó éjjel az Ukrajnában működő csernobili atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tűz keletkezett. Maga a reaktor is megsérült, majd a védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére.

Forrás: MTI
27 évvel a katasztrófa után új védőburok épül az atomerőmű köré

A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, körülbelül 200 ezer embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék nagyjából 60 százaléka Fehéroroszországban hullott le. Azt, hogy pontosan hány ember halálát okozta a katasztrófa, nem tudni pontosan, mert sokan csak később haltak meg a szövődményekben (például rákban), és vannak, akik még ma is élnek, de nem lehet eldönteni, hogy betegségüket a szerencsétlenség okozta-e.

Összeomlott az X-Factor sztárjahttp://www.life.hu/legykepben/20130426-oritse-williams-a-jls-enekese-az-xfactor-sztarja-osszeomlott.html Végleg tönkrement Rippelék házasságahttp://www.life.hu/legykepben/20130426-rippel-ferenc-magyar-artista-hazassaga-vegleg-tonkrement-mar-a-hazukat.html Mélyszegénységben fog élni Ben Affleckhttp://www.life.hu/legykepben/20130425-melyszegenysegben-fog-elni-ben-affleck-szinesz-rendezo-aki-csatlakozott-egy.html A fővárosban melegítenek be a külföldi sztárokhttp://www.life.hu/legykepben/20130424-budapest-park-szorakozohelyen-a-gerendai-karoly-sziget-szervezoiroda-szakemberei-vettek.html Gáspár Laci hathónapos elterelése már biztoshttp://www.life.hu/legykepben/20130425-gaspar-laci-enekes-drogugybe-keveredett-mint-fogyasztot-hallgattak-ki-hat.html