Az expedíció szóvivője posztjában foglalta össze, mi történhetett a két magyar hegymászónkkal. Úgy fogalmazott: "unokáink is tudni fogják, ki volt Erőss Zsolt." Megható írás.

"Május 24-én véget ért a Magyarok a világ nyolcezresein Kancsendzönga-expedíciója, amely egy sikeres csúcsmászás után tragédiával végződött: Erőss Zsolt és Kiss Péter is eltűnt a hegyen ereszkedés közben." Így kezdi írását a Himalája blogon Vincze Szabolcs, az expedíció szóvivője. Azt írja, a tragédiát számtalan tényező befolyásolta.

Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea
Erőss Zsolt és Kiss Péter

A két mászó későn érte el a csúcsot, nepáli idő szerint este hatkor, ami azt jelentette, hogy pár órájuk maradt arra, hogy a sötétedés beállta előtt ereszkedjenek. A másik probléma az volt, hogy kevés víz volt a párosnál. Vincze Szabolcs szerint két lehetséges forgatókönyv létezik. Az első, hogy mivel kimerültek voltak, nem tudtak leereszkedni a IV-es tábor feletti rámpán. Ha így van, akkor előbb Kiss Péter, majd Erőss Zsolt csúszott ki, és zuhant le a rámpáról, és mivel testüket eddig nem találták meg, talán ez a valószínűbb verzió. A másik, hogy a kimerültség, és a kétszeri 8000 méter környéki bivakolás már sok volt nekik, és megfagytak a hegyen.

Vincze szerint Erőss Zsolt halála nemcsak Magyarországon, de a világon is visszhangot vált ki. "Szomorú, hogy saját országában olyan méltatlan és ostoba kommentháborút vált ki minden vele kapcsolatos esemény, ami máshol elképzelhetetlen lenne. Más országok büszkék egy ilyen emberre, és jól teszik. Magyarország a fotelkommentelők európai paradicsoma, sokak hozzáállása teljesen laikus, rosszindulatú, a hozzáértés tökéletesen kiolvasható hiánya miatt pedig teljesen hiteltelen. Akárcsak azok az információk, amelyek felelőtlenül reményt ébresztenek egy ilyen tragikus szituációban." A szóvivő végül ezekkel a szavakkal búcsúzott: "Hidd el, még az unokáim is tudni fogják, ki volt Erőss Zsolt, nagyapa barátja, a hegyek óriása" - írja Vincze.
Ahogy a Life.hu is megírta, Zsolt felesége sem hisz már a csodákban és gyászolja férjét.

 

Nem fizet a biztosító Erőss Zsolt családjánakhttp://www.life.hu/legykepben/20130524-eross-zsolt-magyar-hegymaszo-eltunt-nem-fizet-utana-a-biztosito.html Erőss Zsolt felesége szerint férje már nem élhttp://www.life.hu/legykepben/20130523-eross-zsolt-felesege-sterczer-hilda-mar-nem-hisz-benne-hogy.html Erőss Zsolték csúcsra értekhttp://www.life.hu/legykepben/20130520-eross-zsolt-es-kiss-peter-feljutott-a-kancsendzonga-csucsara.html Eltűntek Erőss Zsolt expedíciójának felszereléseihttp://www.life.hu/legykepben/20130415-eross-zsolt-kancsendzongaexpedicioja-az-alaptaborba-ert-felszereleseik-nem-erkeztek-meg.html Életveszélyes expedícióra készül Erőss Zsolthttp://www.life.hu/legykepben/20130326-eross-zsolt-hegymaszo-hoparduc-a-vilag-legveszelyesebb-csucsanak-meghoditasara-indul.html