önkéntes Duna behívás Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság árvíz segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kész a lista: akár 15 napnyi árvízvédelmi munkára is berendelhetnek lényegében bárkit, aki aktív korú, egészséges. Kivételt élvez például a nyugdíjas, a rendőr és az adóellenőr.

Súlyos katasztrófa esetén akár 15 napra is behívható bárki katasztrófavédelmi szolgálatra, így a mostani árvízhelyzetben is kötelezhetik az aktív korú lakosságot a védekezésre. Erre a 2011-ben módosított katasztrófavédelemről szóló törvény ad lehetőséget - írja a Világgazdaság online.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

Áradó Duna

A jogszabály kimondja, hogy minden olyan férfi és nő behívható szolgálatra, aki elmúlt 18 éves, még nem nyugdíjas, nem rokkant, nincs legalább három gyereke. Mentességet élveznek még az országgyűlési -, valamint EP-képviselők, a rendőrök, a katonák, a lelkészek, a rabbik és adóellenőrök. Ahogy a Life.hu is megírta, a Duna áradása miatt Orbán Viktor veszélyhelyzetet rendelt el.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig ingyenesen hívható telefonvonalat indított el. A 06-80-205-500-as zöldszámot a lakosság még gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatása érdekében hozták létre. Az érdeklődők információkat kaphatnak a +36-1-469-4347, a +36-20-820-0089, valamint a +36-1-469-4168 számokon is. Arra kérnek mindenkit, kizárólag indokolt esetben, az árvízi helyzettel kapcsolatos információkért hívják a telefonszámot, hogy elkerülhető legyen a vonalak túlterhelése - írja az MTI.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.