Árvíz - Veszélyhelyzetet rendelt el a kormányfő

Duna áradás árvíz Orbán Viktor veszélyhelyzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt. Ez három megyét és a fővárost érinti. Itt egész településeket is evakuálhatnak. Közben önkénteseket keresnek.

A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után azt mondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és mozgósítani tudnak körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

Lezárták az árvízi kapukat a Római-parton

Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható - közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében." Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által kedd déltől kihirdetett veszélyhelyzet. Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire érvényes a veszélyhelyzet. A rendelet alapesetben 15 napig hatályos - tudósít az MTI. A kormányfő azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet.
Közben öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására a Duna áradása miatt. A tárca az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján tette közzé, milyen elérhetőségeken lehet jelentkezni. Itt az árvízzel kapcsolatos tudnivalók folyamatosan frissülnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.