Kiss Péter még ma is élne, ha nem fordul vissza Erőss Zsoltért - mondta az expedíció vezetője, aki június 4-én tért haza.


"Petit a szíve vitte vissza Zsoltért" -
mondta a Blikknek Kiss Péterről, a 27 éves hegymászóról Kollár Lajos, a tragédiába fulladt Kancsendzönga expedíció vezetője, aki Jaroslav Dutka szlovák hegymászóval együtt tért haza június 4-én. Hozzátette: nem igaz, hogy Pétert nem lett volna szabad magukkal vinniük, hiszen az egész csapatban ő volt az egyik legjobban teljesítő mászó, de nem tudta, hogy 8 ezer méter felett nem lehet emberségesnek lenni.

Fotó: MTI/Kallos Bea
Kiss Péter

"Csak később tudtam meg, hogy visszament. A serpák azt hitték, megbolondult, amikor visszafordult segíteni a 'Hópárducnak'. Képes lett volna elérni a IV. tábort, és akkor biztosan túléli" - mondta Kollár Lajos. Arról is beszélt, hogy Erőss Zsolt a végsőkig hitt benne, hogy épségben jut le a hegyről, ereszkedés közben azonban hirtelen elfogyott az ereje: elejtette a hátizsákját, reggel pedig már nem látott, és összefüggéstelenül beszélt. "Utoljára 21-én délután háromkor beszéltünk. Azt mondta: megpróbál lemenni. Akkor hallottam őt utoljára" - emlékezett vissza. Szerinte Zsolt ugyanannyi folyadékot vitt magával, mint máskor, de ez a mennyiség most kevésnek bizonyult. Ahogy a Life.hu is megírta, a sikeres csúcsmászás után két hegymászónk lezuhant vagy megfagyott a Himaláján.

Megtalálhatták Kiss Péter holttestéthttp://www.life.hu/legykepben/20130531-kiss-peter-magyar-hegymaszo-holtteste-lathato-a-kancsendzongara-felkuldott-serpak.html Megfagyott vagy lezuhant Erőss Zsolt és Kiss Péterhttp://www.life.hu/legykepben/20130524-eross-zsolt-es-kiss-peter-magyar-hegymaszok-lezuhantak-vagy-megfagytak.html Íme az utolsó képek Erőss Zsoltékrólhttp://www.life.hu/legykepben/20130602-eross-zsolt-magyar-hegymaszo-halalat-a-viz-hianya-okozhatta.html Későn próbálták menteni Erőss Zsoltékathttp://www.life.hu/legykepben/20130531-eross-zsolt-edesanyja-szerint-keson-indult-mentoakcio-fiaert-eross-zsoltert.html Kopjafával emlékeznek Erőss Zsoltékrahttp://www.life.hu/legykepben/20130528-eross-zsolt-hegymaszonak-a-bukkben-kiss-peternek-pedig-a-kekesteton.html