honvédelem vonatközlekedés tömegközlekedés árvízhelyzet árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombat reggelre Bősnél már tetőzött a Duna, Pozsonyban a korlátozások feloldására készülnek. Meghaladta a Duna vízszintje Budapesten az eddigi legmagasabb értéket. Almásfüzitő és Komárom között 11 órától nem járnak a vonatok.

A szombat délutáni 2 órai adatok szerint meghaladta a Duna vízszintje Budapesten a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket; a folyó vízszintje elérte a 861 centimétert a fővárosban a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint. Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Eközben szombat hajnalban lezárták a 11-es főutat Dunabogdány és Visegrád között, a 38-as kilométerszelvénytől a 41-esig, ezért Szentendre irányából csak a pilisszentlászlói úton lehet korlátozás nélkül eljutni Visegrádra - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t. Hozzátette: aki teheti, ne induljon el a Dunakanyarba. Pest megyében már 18 helyen van teljes, míg 4 szakaszon félpályás útzár. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy ha tehetik, az árvízzel és korlátozásokkal érintett térségekbe ne induljanak el.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna magas vízállása miatt 11 órától a további intézkedésig nem közlekedhetnek a vonatok.

Eközben továbbra is kritikus az árvízi helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán, Szászországban lassan csökken a folyó vízállása, Szász-Anhalt tartományban pedig történelmi csúcsra emelkedett szombat reggelre. Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű eső esett, és a rendkívüli időjárás június első napjaiban is folytatódott. A legtöbb eső május 30-tól június 2-ig esett, a német meteorológiai szolgálat (DWD) pénteken ismertetett számításai szerint akkor négy nap alatt 27 ezer 500 milliárd liter csapadék hullott országszerte. A természeti csapás az ország déli és délkeleti részét sújtotta a leginkább.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.