Feljelentést tett Neidenbach Ákos hegymászó a Legfőbb Ügyészségen Erőss Zsolt és Kiss Péter halála miatt.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, május végén Erőss Zsolt és mászótársa, Kiss Péter a sikeres csúcstámadás után, az ereszkedéskor tűnt el a Kancsendzöngáról lefelé jövet. Niedenbach Ákos hegymászó szerint hibák sorozata vezetett ahhoz, hogy a két hegymászó nem került elő élve, ezért foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen - tudta meg a Blikk. Niedenbach Ákos többek között az expedíció vezetőjét, Kollár Lajost okolja a történtekért.

Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea
Erőss Zsolt és Kiss Péter

"Azzal a nevetséges kifogással állt elő, hogy 8000 méter felett nem lehet ennyi időt túlélni. Annál többet lehetett volna tenni, mint hogy felküldünk két holtfáradt serpát, akik végül fel se mentek" - nyilatkozta a feljelentést tevő Niedenbach Ákos a bulvárlapnak. A hegymászással kapcsolatos könyvek szerzője nem érti, milyen expedíció az, amelyik négyfős, és abból a vezető nem megy a hegyre, a maradék három ember közül az egyik pedig teljesen tapasztalatlan a magyashegyi mászásban. Neidenbach a bulvárlapnak azt is elmondta, szerinte egyedül Erőss Zsolt felelt meg maximálisan a feltételeknek, az ő energiáit viszont valószínűleg lekötötte, hogy tapasztalatlan társára figyelt.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Kollár Lajos

Kollár Lajos, az expedíció vezetője szerint Niedenbach Ákosnak nincs tapasztalata a magashegyi mászásban és nem járt még a Himalája közelében. Kollár hozzátette azt is, hogy az expedíció szakmai vezetője Erőss Zsolt volt, ő hozta a döntéseket. Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda szerint ha neki és Kiss Péter családjának nincsenek kérdései a tragédiával kapcsolatban, akkor másnak se legyenek.Még mindig hazavárja özvegye Erőss Zsoltothttp://www.life.hu/legykepben/20130709-eross-zsolt-magyar-hegymaszot-halala-utan-meg-mindig-hazavarja-ozvegye.html Emléktáblát kapott Erőss Zsolt a Békás-szorosbanhttp://www.life.hu/legykepben/20130708-eross-zsolt-elhunyt-hegymaszo-emlekere-emlektablat-avattak-a-bekasszorosban.html Bírálja Erőss Zsolt anyukája az expedíció-vezetőthttp://www.life.hu/legykepben/20130606-eross-zsolt-elhunyt-hegymaszonk-edesanyja-bajtarsiatlansaggal-vadolta-meg-kollar-lajost.html Íme az utolsó képek Erőss Zsoltékrólhttp://www.life.hu/legykepben/20130602-eross-zsolt-magyar-hegymaszo-halalat-a-viz-hianya-okozhatta.html