hidegfront időjárás Budapest augusztus 20. riasztás tűzijáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Narancssárga vagy piros riasztás esetén, illetve erős szélben le kell mondani a tűzijátékot. Erről csak az esemény előtt, azaz augusztus 20-án döntenek. A hétfő délelőtti előrejelzés szerint viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg kedden az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeket.

A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - ha lehetséges -, le kell állítani.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

Mivel az időjárás gyorsan változhat (lecsökkenhet a szél ereje vagy irányt változtathat), így ezt a döntést csak aznap, a tűzijáték kezdete előtt fogják tudni meghozni. Arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, mint például 2007-ben, amikor egy órával a tervezett időpont után kezdődött el az esemény. Miután a Balatonon és Budapesten más-más időjárás lehet, így egy, a budapesti tűzijáték elhalasztását jelentő döntés nem érvényes automatikusan a balatoni régióra, és fordítva sem.

A hétfő délelőtti előrejelzés szerint viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg kedden az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre már tizennégy megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adott ki. A jelenlegi állás szerint a hidegfront az éjszakai órákban érkezik. Kedden a nappali órákban a Dunántúlon folyamatosan fújó, erős, olykor viharos széllökésekre lehet számítani. A délutáni, esti órákban az ország középső területei felett nedves lesz a légkör, így az ország középső harmadában több felé csapadékra lehet számítani. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje az előrejelzéseket, valamint a kiadott veszélyjelzést.

Programtippek keddre - augusztus 20.http://www.life.hu/szorakozz/programok/20130816-szorakozas-buli-program-programtippek-keddre-augusztus-20.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.