Szabó Máté ombudsman szerint nem tett eleget kötelezettségeinek az a gyermekorvos, aki az Agárdon éhen halt kisfiút kezelte - számol be az Origo.

Az alapjogi biztos az éhen halt kisgyermek ügyében hivatalból vizsgálta a gyermekjóléti szolgálat, a védőnő és a házi gyermekorvos tevékenységét. A védőnő és a családgondozó eljárásában sem a felettes szervek, sem az alapvető jogok biztosa nem tárt fel mulasztást.

Forrás: Thinkstock
Illusztráció

A vállalkozóként működő gyermekorvos a gyermeket annak 9 hónapos koráig ellátta, a védőoltásokat beadta neki. Ezután kétszer - telefonon - beszélt a gyermek nagyapjával, majd a család nem kereste őt. A kapcsolat megszakadását a gyermekorvos is aggályosnak tartotta, de a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének nem tett eleget. Mulasztása sértette a gyermekvédelemhez és gondoskodáshoz, végső soron az élethez való jogát - állapította meg az alapjogi biztos.

Ahogy a Life.hu is megírta, a másfél éves gyerek áprilisban halt meg Agárdon, mert jómódú szülei alig adtak neki enni és inni, azt hitték, elég, ha fénnyel táplálják. A gyerek a halálakor csak négy és fél kiló volt.

Inkognitóban nyaralt Muri Enikőhttp://www.life.hu/legykepben/20130821-muri-eniko-magyar-enekesno-az-xfaktor-egykori-sztarja-inkognitoban-nyaralt.html Dukai Reginát a hátára varrta édesapjahttp://www.life.hu/legykepben/20130821-dukai-regina-enekesnomodell-arcat-a-hatara-tetovaltatta-edesapja.html Szabó Zsófi búcsúzik a hamvas lelkű jó kislánytólhttp://www.life.hu/legykepben/20130821-szabo-zsofi-karaktere-betty-a-joban-rosszban-cimu-sorozatban-teljesen.html Csodálatosan szép menyasszony volt Palácsik Tímeahttp://www.life.hu/legykepben/20130821-palacsik-timea-csodalatosan-szep-menyasszony-volt.html Miamiban nyaral Gombos Edinahttp://www.life.hu/legykepben/20130820-gombos-edina-magyar-musorvezeto-ferje-csaladjaval-nyaral-miamiban.html